ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επίθεση σε Καχριμάνη και τέσσερις προτάσεις για τα απορρίμματα

Τέσσερις προτάσεις για να λυθούν τα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, καταθέτει ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας.

Η παρέμβασή του έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του περιφερειάρχη Ηπείρου, για τις οποίες ο Γ. Ζάψας αναφέρει πως «χαρακτηρίστηκαν απ’ τις εφημερίδες με όρους θηριοδαμαστηρίου». Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νέο περιφερειακό συμβούλιο δηλώνει πως ο τρόπος αντιμετώπισης απ τον κ. Καχριμάνη του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς «είναι συνεπής σ’ αυτό τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων, με εκτοξεύσεις βαρύγδουπων δηλώσεων – απειλών προς άλλους, εκτός τόπου και χρόνου», χρεώνοντάς του το πρόβλημα, από τη στιγμή που η περιφέρεια, για λόγους που αυτή γνωρίζει, αφαίρεσε τμήματα της διαχείρισης από τους νομίμους χειριστές τους, δηλαδή την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, όπως Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, και τα κατασκεύασε αυτή.
«Σήμερα που θα πρέπει να στείλει τον λογαριασμό στους πολίτες, πετάει τη μπάλα στις κερκίδες. Αλήθεια, ποιόν είχαν στόχο οι απειλές που εκτόξευσε Αυγουστιάτικα. Τις απερχόμενες δημοτικές αρχές, πού μετρούν μέρες; Τι απαιτεί ο κ. Καχριμάνης; Στις λίγες μέρες που έμειναν, να πάρουν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τις επόμενες; Μήπως απευθύνεται στις επόμενες δημοτικές αρχές; Αυτές δεν ανέλαβαν ακόμη. Ας περίμενε λίγες μέρες ακόμη. Αλλά ας σοβαρευτούμε. Για να δουλέψει το σύστημα διαχείρισης, όπως είναι δομημένο σήμερα, θα πρέπει, εκτός από την ΜΕΑ να ολοκληρωθούν και οι ΣΜΑ. Έργα τριών τεσσάρων μηνών το καθένα, ο κ. Καχριμάνης τάχει κάνει γεφύρι της Άρτας. Ακόμη να τα ολοκληρώσει και να τα παραδώσει. Επομένως δεν μπορεί να απαιτεί, να πληρώνει ο δημότης κάθε δήμου τη μεταφορά των απορριμμάτων με απορριμματοφόρο στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Ο κ. Καχριμάνης, αν μπορεί, ας δώσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων και παράδοσης στη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά ας προχωρήσει στην κατάργηση των ΧΥΤΑ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζάψας.
Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» προτείνει τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής στο περιφερειακό συμβούλιο, διαβούλευση με τις νέες δημοτικές αρχές και να περάσουν τα έργα στη δικαιοδοσία τους, ενεργοποίηση του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, καθώς και συζήτηση για την τροποποίηση και βελτίωση του Περιφερειακού Σχεδιίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠεΣΔΑ), «ώστε να μη φέρνουν τα απορρίμματα βόλτες στην Ήπειρο, όπως προβλέπει ο σημερινός σχεδιασμός».

Υπευθυνότητα ζητά ο Αλ. Καχριμάνης

Σφόδρα ενοχλημένος από την παρέμβαση του Γ. Ζάψα εμφανίστηκε ο Αλ. Καχριμάνης, δηλώνοντας την έκπληξή του για την τοποθέτηση, την οποία χαρακτήρισε τουλάχιστον επιπόλαια.
Όπως ανέφερε, οι δηλώσεις του είχαν τον χαρακτήρα υπενθύμισης των υποχρεώσεων, που έχουν αναλάβει οι δήμοι και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν τηρούνται από κάποιους εξ αυτών, με αποτέλεσμα σύντομα να προκύψουν ακόμη και ζητήματα οικονομικής τους επιβάρυνσης.
«Χρειάζεται υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ο κ. Ζάψας τοποθετείται σαν να μην γνωρίζει τη διαδικασία, που έχει ακολουθηθεί. Υπάρχουν δεσμεύσεις, υπάρχουν υπογραφές και κανείς δε δικαιούται να λέει πως δε γνωρίζει. Οι δήμοι, που εμφανίζονται ασυνεπείς, θα κληθούν να πληρώσουν και ένας τρόπος είναι να τους παρακρατηθούν χρήματα μέσω της ΔΕΗ. Όλα αυτά τα ξέρουν και οι απερχόμενοι δήμαρχοι, ενώ προσωπικά έχω ενημερώσει και όσους πρόκειται να αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου», δήλωσε στον Η.Α. ο περιφερειάρχης Ηπείρου.
Διαβεβαίωσε, επίσης, πως οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα ολοκληρωθούν σύντομα, ωστόσο εξέφρασε την αμφιβολία του αν οι δήμοι είναι σε θέση να αναλάβουν τη διαχείρισή τους.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης