ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φοιτητικές εστίες- Εγείρουν αντιδράσεις οι επιπλέον όροι

Τη θέσπιση δύο επιπλέον όρων για όσους φοιτητές διεκδικούν δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες, καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ στο διοικητικό συμβούλιο της εστίας.

Όπως αναφέρουν, στα κριτήρια φέτος συμπεριλαμβάνονται οι όροι να έχουν πληρώσει οι φοιτητές όσα χρωστούν για να έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης, καθώς και να έχουν περάσει πάνω από το 50% των μαθημάτων.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 864 δωμάτια στην εστία, πολύ λίγα σε σύγκριση με τους αιτούντες. Κάθε χρόνο υποβαλλόμαστε σε έναν “διαγωνισμό” φτώχειας, με απαράδεκτα κριτήρια “ξεδιαλέγματος” για να φτάσουν τα δωμάτια. Ταυτόχρονα, υπάρχει η έλλειψη συντήρησης της εστίας, αναβάθμισής της, φύλαξής της», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους και, αφού υπενθυμίζουν το περιστατικό με την πτώση του ταβανιού σε εστιακή φοιτήτρια την ώρα που έκανε μπάνιο, αναφέρουν πως, αντί το πανεπιστήμιο να αναβαθμίσει ουσιαστικά τις εστίες, βάζει παραπάνω εμπόδια στη φοιτητική μέριμνα και στις σπουδές τους.
Στόχος των επιπλέον όρων, όπως επισημαίνουν, είναι να βγουν περισσότεροι φοιτητές εκτός εστίας με αιτιολόγηση ότι δεν πληρούν κριτήρια . Έτσι καλύπτεται και το κενό των λίγων θέσεων, ενώ ταυτόχρονα «με εκβιαστικό τρόπο αναγκάζουν τους φοιτητές να πληρώσουν το απαράδεκτο χαράτσι των 45ευρώ μηνιαία».
Οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στην πρυτανεία του πανεπιστημίου, ενώ ζητούν τριμερή συνάντηση δήμου- περιφέρειας- πρυτανείας, ώστε να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους και να λυθεί το ζήτημα της στέγασης άμεσα.
Στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους είναι η ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση διαμερισμάτων στην πόλη με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, ώστε να πάρουν εστία όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη, η κατάργηση του «χαρατσιού» των 45 ευρώ και η αποσύνδεση της αποπληρωμής του από το δικαίωμα υποβολής αίτησης, η πλήρης αναβάθμιση και συντήρηση των κτιρίων της εστίας (αποχετεύσεις, βάψιμο όλων των κτιρίων, καινούρια πλυντήρια ανά όροφο εστίας, free wifi, αναγνωστήριο για τους εστιακούς), το σταμάτημα των εργολαβιών στη φοιτητική μέριμνα και η πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού, η εξάλειψη του όρου για το 50% των περασμένων μαθημάτων, η αντισεισμική προστασία της εστίας και η διεξαγωγή προληπτικής άσκησης για το σεισμό των εστιακών φοιτητών, καθώς και η άμεση χορήγηση δωματίων για τους φοιτητές που έμεναν σε ξενοδοχεία, ώστε να μπορούν να δώσουν την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή