ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σπ. Ριζόπουλος- Η περιφέρεια Ηπείρου φταίει και για τις “Γαλάζιες Σημαίες”

Πολιτική διάσταση, χρεώνοντας ευθύνες στην περιφερειακή αρχή, δίνει ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος στην αφαίρεση της Γαλάζιας Σημαίας από τρεις παραλίες της Πρέβεζας.

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, οι παραλίες Μονολίθι, Πλατάνια και Τσούκες συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στις 17 πανελλαδικά, που, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, χάνουν τη Γαλάζια Σημαία, επειδή, σε αιφνιδιαστικές επισκέψεις που έγιναν, διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν υποδομές των ακτών. Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα των νερών κολύμβησης, η οποία τονίζεται πως παραμένει εξαιρετική.
«Πρόκειται για μια απόφαση, που ντροπιάζει την Ήπειρο και ειδικότερα την Πρέβεζα», αναφέρει ο κ. Ριζόπουλος, επισημαίνοντας πως οι ευθύνες της περιφέρειας συνολικά αλλά και ειδικότερα του αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου είναι μεγάλες, ειδικότερα από το γεγονός ότι ο κ. Ιωάννου είναι άνθρωπος του τουρισμού με πολυετή παρουσία στα θεσμικά όργανα του κλάδου.
Βέβαια, η αλήθεια είναι πως, αν κάποιος θελήσει να εντοπίσει ευθύνες, η περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει σχέση με τις παραλίες. Η ευθύνη ανήκει στους δήμους, οι οποίοι είναι αυτοί που υποβάλλουν προτάσεις για τον επίζηλο «τίτλο», κάτι που τόνισε και ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου στον «Η.Α.», επισημαίνοντας πως από την πλευρά της η περιφέρεια συνδράμει σε ό,τι της ζητηθεί. Ενδεικτικά ανέφερε την πρόσφατη παρέμβαση της περιφέρειας για τον καθαρισμό παραλιών της Πρέβεζας από όγκους φυκιών, ενώ έκανε γνωστό πως θα επεκταθεί και σε άλλες παραλίες η τοποθέτηση μηχανημάτων, που εξασφαλίζουν την πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες στη θάλασσα.
Παρ’ ‘όλα αυτά, ο κ. Ριζόπουλος, για μία ακόμη φορά, επέλεξε να προσπαθήσει να… στήσει στον τοίχο την περιφέρεια, δράττοντας την ευκαιρία να προχωρήσει και σε μια γενικότερη θεώρηση για τον τουρισμό στην περιοχή.
«Δυστυχώς, όπως έχω τονίσει πολλές φορές ως τώρα, στην Ήπειρο δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι ο τουρισμός είναι μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή και ευαίσθητη για να την αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία “αρπαχτής”. Έχω τονίσει, επίσης, ότι οι μεγάλοι δρόμοι, που πλέον διασχίζουν την Ήπειρο, κάνοντας εύκολη την πρόσβαση στην περιοχή μας, είναι ευχή και κατάρα. “Ευχή”, όταν είσαι έτοιμος να υποδεχθείς τους επισκέπτες και να τους προσφέρεις το τουριστικό προϊόν που διαφημίζεις, ώστε να καταστείς ανταγωνιστικός και κυρίως ελκυστικός για να παρατείνουν την παραμονή τους και κυρίως για να επιστρέψουν στο μέλλον. “Κατάρα”, όταν δεν έχεις τις υποδομές και τη νοοτροπία να τους εξυπηρετήσεις και τελικά τους διώχνεις μακριά και δυσαρεστημένους», αναφέρει ο κ. Ριζόπουλος και συνεχίζει: «Ζούμε σε μια άκρως ανταγωνιστική εποχή, σε μια χώρα που υποδέχεται πολλά εκατομμύρια τουρίστες. Δεν επιτρέπεται η Ήπειρος, ένας τόπος μοναδικός με τόσες φυσικές συνδυαστικές δυνατότητες, να μην έχει ένα σημαντικό κομμάτι στην πίτα των δισεκατομμυρίων ευρώ που διακινείται στη χώρα.
Ο τουρισμός χρειάζεται όραμα, επένδυση, εκπαίδευση και μεράκι. Από όλους: από τον περιφερειάρχη έως τον τελευταίο εργαζόμενο σε αυτόν. Και αυτά δυστυχώς δεν υπάρχουν στην Ήπειρο. Οι δυνατότητες παρέμβασης του θεσμού της Περιφέρειας είναι μεγάλες, όπως έχουμε αποδείξει με το πρόγραμμα των Οριζόντων Ηπείρου. Από το ενιαίο παραλιακό μέτωπο έως το πρόγραμμα Πίνδος, η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τουριστικής ανάπτυξης. Αυτό, εκτός από θέσεις εργασίας θα φέρει γενικότερη ανάπτυξη και αύξηση του συνολικού Ακαθάριστου Προϊόντος της περιφέρειας».
Και καταλήγει: «Ελπίζουμε ότι στη νέα θητεία της περιφερειακής αρχής, που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει επιτέλους το όραμα αλλά και η σκληρή δουλειά που χρειάζεται. Οι Ορίζοντες Ηπείρου θα είναι εκεί, έτοιμοι με τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναγέννηση του τουρισμού και της Ηπείρου».

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

Κεντρική ομιλία Σπ. Ριζόπουλου στην Ηγουμενίτσα

«Πρώτοι από την πρώτη» το μήνυμα του Σπ. Ριζόπουλου