ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εξηγήσεις και καταγγελίες για επιχειρηματικά συμφέροντα

Το ζήτημα της υπερχείλισης των λυμάτων κοντά στον βιολογικό καθαρισμό τέθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά τις εκλογές, στην οποία παραβρέθηκαν και αρκετοί νεοεκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Αμέσως μετά των καλωσόρισμα των νέων δημοτικών συμβούλων από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, η δημοτική αρχή δέχθηκε έντονα ερωτήματα για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, μετά την εκροή ακάθαρτων λυμάτων που προκλήθηκε εξαιτίας της υπερφόρτωσης του συστήματος, σύμφωνα με τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Θωμά Μπέγκα.
Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί τα τεθεί σε πολιτική βάση, αλλά είναι καθαρά τεχνικό και έχει να κάνει με την καθυστέρηση στην επέκταση του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού. Ο δήμαρχος τόνισε πως όσο δεν ολοκληρώνεται το έργο, τόσο θα υπάρχουν ζητήματα, σημειώνοντας και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη συντήρηση της εγκατάστασης, ενώ έκανε λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα που προκάλεσαν καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες στον διαγωνισμό.
«Δώσαμε μάχη για να μην απενταχθεί το έργο. Συνεχίζεται η διαδικασία, συνεχίζουμε τη μάχη, υπάρχει παρακώλυση από επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ ξέρουν ότι έχει τελειώσει η διαδικασία. Υπόσχομαι ότι θα ολοκληρώσουμε το έργο και η επόμενη δημοτική αρχή θα υπογράψει την σύμβαση. Όσο δεν γίνεται η επέκταση, τέτοια προβλήματα θα υπάρχουν, γιατί η μονάδα λειτουργεί στα όρια της. Γι’ αυτό είμαστε σε ετοιμότητα για να τα περιορίζουμε και να έχουμε τις ελάχιστες επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.
Σχετικά με τον διαγωνισμό, έχουν πλέον ανοιχθεί οι προσφορές και θα πρέπει να αναδειχθεί ο μειοδότης, ώστε μετά να υπάρξει έλεγχος και έγκριση. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα, σε αυτό το στάδιο έχουν εκλείψει όλες οι δυνατότητες για ενστάσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων. «Ευελπιστώ ότι από εδώ και πέρα θα κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες, χωρίς δυνατότητα εξωγενών παρεμβάσεων», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Στην εκτός ημερησίας συζήτηση τέθηκε από τον δημοτικό σύμβολο Ν. Τσόλη το θέμα της κοπής των χόρτων, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Μπάμπης Μπρέχας ζήτησε να ενημερωθεί για τη διαδικασία ένταξης του καταφυγίου του δήμου στη σχετική πρόσκληση του προγράμματος «ΦιλόΔημος».
Απαντώντας, για το μεν πρώτο θέμα ο αντιδήμαρχος Θ. Γιωτίτσας σημείωσε πέρα από την ευθύνη του δήμου, και την ευθύνη των πολιτών, υπενθυμίζοντας πως θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να μεριμνήσουν για την αποψίλωση των οικοπέδων. Για το δεύτερο θέμα, ο αντιδήμαρχος Δ. Κατηρτσίδης σημείωσε πως η πρόταση που θα υποβληθεί, αφορά την επέκταση, τον διπλασιασμό του Καταφυγίου σε δυναμικότητα, προκειμένου να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Σχετικά άρθρα

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στοίχημα η μετάβαση από τον σχεδιασμό στην πράξη

Αποστόλης Τζελέτας

Στην ΚΕΔΕ και το αίτημα για τη διατήρηση της αυτονομίας του ΚΕΘΕΑ