ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας

Να βρεθεί άμεσα λύση προκειμένου να ξεκινήσει ξανά η παραγωγή και να ενεργοποιηθούν συμβόλαια με εμπόρους, που έχουν «παγώσει», ζητούν οι δασεργάτες σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, καλώντας την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο τραπέζι του διαλόγου.

Η προμήθεια της ΔΕΗ, μέσω του ΔΕΔΔΗΕ, με στύλους από τα ελληνικά δάση αποτελεί βασικό αντικείμενο των εκατοντάδων δασικών συνεταιρισμών και χιλιάδων δασεργατών στη Βόρεια Ελλάδα, και μάλιστα εκείνο με τον μεγαλύτερο τζίρο.

Ωστόσο, από τον περασμένο Νοέμβριο, οι επιθεωρήσεις και η αξιολόγηση των στύλων σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές ανατέθηκε σε εξωτερική εταιρία, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η ελληνική παραγωγή και να γίνεται προμήθεια από Σκανδιναβικές χώρες όπως η Φιλανδία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο.

Δεκάδες εκπρόσωποι δασικών συνεταιρισμών από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία έθεσαν το θέμα στη συνέλευση, που πραγματοποίησαν στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, στην οποία παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Ζαγορίου Β. Σπύρου και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γ. Σουκουβέλος.

Με δεδομένο ότι τα ελληνικά δάση τροφοδοτούν τη ΔΕΗ με στύλους από το 1954 και ότι οι προδιαγραφές δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες, τόσο οι εκπρόσωποι των δασεργατών όσο και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, που έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό και τα κόμματα, θεωρούν ότι ο αποκλεισμός της παραγόμενης ξυλείας έχει να κάνει με τους νέους επιθεωρητές, τονίζοντας πως η ελληνική ξυλεία έχει μεγαλύτερη αντοχή και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κανέναν πρόβλημα στους στύλους.

«Εγώ θεωρώ ότι όλα οφείλονται στην άγνοια και τον φόβο των ανθρώπων που κάνουν τον έλεγχο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καχριμάνης, ενώ σημείωσε πως το θέμα αυτό είχε απασχολήσει και παλαιότερα την Ήπειρο. «Καταφέραμε να το σταματήσουμε τότε, πιστεύω ότι θα το σταματήσουμε ξανά», σημείωσε.

«Εμείς λειτουργούμε με βάση τον νόμο, όμως τις προδιαγραφές τις βάζει ο ΔΕΔΔΗΕ», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου Θεόδωρος Σπανός, ενώ ο αγοραστής από συνεταιρισμούς και προμηθευτής του ΔΕΔΔΗΕ, δασοπόνος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, έκανε λόγο για αποκλεισμούς στύλων με το παραμικρό.

«Αυτό που άλλαξε είναι ότι οι επιθεωρήσεις των στύλων δεν γίνεται πλέον από υπαλλήλους της επιχείρησης που είχαν εμπειρία, αλλά από τεχνική εταιρία. Υγιέστατοι στύλοι για το παραμικρό βγαίνουν άκυροι. Ένας στύλος κάνει 70 χρόνια να γίνει και βγαίνει άκυρος. Κάποια σκασίματα που προέκυψαν και δημιουργήθηκε πρόβλημα, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ καθυστέρησε να δώσει εντολή εμποτισμού στους εμποτιστές. Όλο το θέμα έχει να κάνει με το πως ο καθένας αξιολογεί τις προδιαγραφές. Εμείς θέλουμε να κάτσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι για να βρούμε λύση», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Αν δεν βρεθεί λύση, το πλήγμα θα είναι μεγάλο ειδικά για την περιοχή του Ζαγορίου, όπου λειτουργούν δεκάδες συνεταιρισμοί και δραστηριοποιούνται σε αυτούς πολλοί νέοι άνθρωποι, σύμφωνα με τον κ. Σπύρου.

«Είναι δικαιολογημένη η αντίδραση των δασεργατών γιατί η δουλειά τους μειώνεται. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο τα τελευταία χρόνια και πρέπει η πολιτεία να δώσει λύση άμεσα. Όταν μιλάμε για πρωτογενή τομέα στο Ζαγόρι, μιλάμε ουσιαστικά για δασεργάτες. Αν σταματήσει η δραστηριότητα θα είναι μεγάλη η καταστροφή για τον κλάδο, οι νέοι θα φύγουν», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Διακοπή νερού την Πέμπτη

Το «ακριβό δώρο» της κυβέρνησης στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος

Θανάσης Μανταλόβας

«Σωσίβιο» για τον ΣΥΔΛΙ η είσπραξη των οφειλών της ΔΕΥΑΙ