ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Διέκριναν στον Μ. Ελισάφ τα Γιάννενα της Νέας Εποχής

Μια εκλογή με πολλούς συμβολισμούς και ιδιαίτερη σημασία είναι αυτή του Μωυσή Ελισάφ στο δημαρχιακό αξίωμα της πόλης, γεγονός που δεν αντανακλά μόνο στα Γιάννενα, αλλά έχει πανελλαδική απήχηση, ενώ έγινε είδηση ακόμη και εκτός συνόρων.

Οι ψηφοφόροι των Ιωαννίνων έγραψαν την Κυριακή τη σημαντικότερη ίσως σελίδα στη σύγχρονη ιστορία των δημοτικών εκλογών της πόλης εκλέγοντας τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο στην Ελλάδα. Ειδικά για τα Γιάννενα, με τη δραματική ιστορία του αφανισμού της εβραϊκής τους κοινότητας το 1944, η επιλογή αυτή έχει μεγάλο συμβολισμό, και μοναδική συναισθηματική φόρτιση.
Στο πρόσωπο του Μωυσή Ελισάφ, όμως, τα Γιάννενα δεν είδαν μόνο την ιστορία τους, αλλά και το μέλλον τους. Ο νέος δήμαρχος είναι προσωπικότητα κοινής αποδοχής, κατάφερε να συνθέσει διαφορετικές πολιτικές τάσεις σε ένα ψηφοδέλτιο και τελικά να πετύχει μία νίκη, που ελάχιστοι περίμεναν. Ακόμη και τα ίδια τα μέλη της παράταξης τις τελευταίες ημέρες δεν είχαν την αισιοδοξία που τους διέκρινε πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ωστόσο συνέχισαν πεισματικά τον αγώνα τους μέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν κλείσουν οι κάλπες.
Αν κάποιος προσπαθήσει να εκτιμήσει που κρίθηκε η νίκη, μάλλον θα καταλήξει πως η διαφορά μεταξύ των δύο παρατάξεων ήταν σε επίπεδο μεθοδικής δουλειάς και στοχοπροσήλωσης. Τα «Γιάννενα Νέα Εποχή» έδειξαν από την αρχή μέχρι το τέλος μια συνεπή πορεία, που δεν παρέκλινε ούτε μισό χιλιοστό, αντίθετα από την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» που έδειξε πολλές φορές να αλλάζει στρατηγική μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Και ίσως ο κόσμος να είδε ότι αυτή η μεθοδικότητα του Μ. Ελισάφ στον προεκλογικό αγώνα μπορεί να τύχει εφαρμογής και στον δήμο Ιωαννιτών.

Με το βλέμμα στις συνεργασίες

Ο Μωυσής Ελισάφ μπορεί να εξελέγη δήμαρχος, αλλά δε θα έχει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο. Στη δύναμή του θα βρίσκονται έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ ο «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» θα διαθέτει 14 συμπεριλαμβανομένου του Θ. Μπέγκα.
Αυτό σημαίνει πως για να φτάσει τον «μαγικό αριθμό» των 23 συμβούλων θα πρέπει να συνεργαστεί με μία, δύο ή και τρεις ακόμη παρατάξεις. Από τις πρώτες, πάντως, δηλώσεις του Μ. Ελισάφ, αλλά και από αυτές που ακολούθησαν σε πολλά ΜΜΕ χθες, είναι σαφές ότι ο νέος δήμαρχος δε θα κινηθεί με αριθμητικά κριτήρια, αλλά θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών και όχι διανομής αξιωμάτων.
«Θα δουλέψουμε με την απλή αναλογική. Σημαίνει πια, πως οι συνεργασίες είναι απαραίτητες. Χρειάζεται συναινέσεις και συνεργασίες στη βάση πάντα των κοινών προγραμματικών θέσεων, με κύριο άξονα να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας. Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες σε ισότιμη βάση. Θα επιδιώξουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσουμε μια δυναμική πλειοψηφία, που μπορεί να οδηγήσει την πόλη στην νέα εποχή», ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μωυσής Ελισάφ.
Εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει η ολομέλεια της παράταξης και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με τις υπόλοιπες παρατάξεις, αρχής γενομένης από αυτή του Θ. Μπέγκα. Από την τύχη αυτής της συνάντησης θα εξαρτηθούν πολλά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμη και με δημοτική αρχή μειοψηφίας.
Ωστόσο, εκφράζεται αισιοδοξία πως θα βρεθεί η «χρυσή τομή» και θα δοθεί η ευκαιρία για μια διοίκηση συνασπισμού με σημαντικές προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους στην πρώτη γραμμή.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου