ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Έβγαλαν με την πρώτη δήμαρχο τρεις δήμοι στην υπόλοιπη Ήπειρο

Σε τρεις δήμους της Ηπείρου δε θα στηθούν κάλπες την επόμενη Κυριακή, καθώς τρεις νυν δήμαρχοι κατάφεραν να επανεκλεγούν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ο Γιάννης Λώλος στον δήμο Ηγουμενίτσας, ο Σπύρος Παππάς στον δήμο Φιλιατών και ο Περικλής Μίγδος στον δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη επιλέχθηκαν σε ποσοστά άνω του 50% από τους πολίτες.

Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους, θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, σε ορισμένους μάλιστα από τους οποίους αναμένεται σκληρή μάχη, καθώς τα ποσοστά είναι τέτοια, που δεν επιτρέπουν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

 

Προβάδισμα Τσιρογιάννη στον δήμο Αρταίων

Δεύτερη Κυριακή θα χρειαστούν οι Αρτινοί για να εκλέξουν δήμαρχο και οι συνεργασίες φαίνεται πως θα καθορίσουν το αποτέλεσμα. Με ένα εκλογικό τμήμα να απομένει, το δίδυμο που προκρίνεται είναι ο νυν δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης με ποσοστό 36,73% και να ακολουθεί η Πολυξένη (Τζένη) Ταπραντζή-Κοίλια με ποσοστό στο 19,81%. Πολύ κοντά ο Γιάννης Παπαλέξης με 17,51% και ακολουθούν οι Γιώργος Μπαλάγκας με 15,32%, ο Στράτος Καλλώνης με 5,59% και Ευαγγελίτσα Κιτσαντά με 5,04%.

Μάχη στον δεύτερο γύρο θα δώσουν ο νυν δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης και ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Χασιάκος στον δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, με τον τρίτο διεκδικητή Παναγιώτη Σκαλτσογιάννη να έχει πλέον τον ρόλο του ρυθμιστή. Στο σύνολο των ψήφων, ο κ. Γαρνέλης έλαβε ποσοστό 35,97% και επτά έδρες, ο κ. Χασιάκος 32,82% και επτά έδρες επίσης και ο κ. Σκαλτσογιάννης 21,69% και πέντε έδρες. Από μία έδρα λαμβάνουν ο Δ. Κανής (5,42%) και ο Χρήστος Λύκος (4,11%).

Στις έξι περίπου μονάδες διαφορά έκλεισε ο πρώτος γύρος ανάμεσα στην πρώτη Ροζίνα Βαβέτση και τον δεύτερο διεκδικητή του δήμου Ν. Σκουφά Κωσταντίνο Παπασιώζο, με ποσοστά 44,59% και 31,28% αντίστοιχα, σε 38 από 39 εκλογικά τμήματα. Ακολουθούν ο Κοσμάς Βούλγαρης με 18,26% και ο Ηλίας Σαπρίκης με 5,87%.

Με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα εξελέγη εκ νέου δήμαρχος του δήμου Γ. Καραϊσκάκη ο Περικλής Μίγδος, κατακτώντας το 73,37% των ψήφων από την πρώτη Κυριακή. Ακολούθησαν ο Κωνσταντίνος Καρακώστας με 23,73% και ο Αλέξιος Κατσαρός-Τσατσούλης, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, με ποσοστό 2,9%. Ο κ. Μίγδος καταλαμβάνει 15 από τις 21 συνολικά έδρες του δημοτικού συμβουλίου.

Επανεκλογή Λώλου και Παππά

Δήμαρχο από τον πρώτο γύρο έχουν οι δύο από τους τρεις δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.

Στον δήμο Ηγουμενίτσας, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Λώλος επανεξελέγη με ποσοστό 53,15%, αφήνοντας δεύτερο με διαφορά τον Γιάννη Γόγολο, με ποσοστό 33,7%. Τρίτος έκοψε το νήμα ο Θωμάς Δημητρίου με 9,21% και τέταρτος ο Θεόδωρος (Δωρής) Δήμας, με 3,93%.

Με μεγάλο ποσοστό, 60,33% επανεξελέγη και ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς. Δεύτερος αναδείχθηκε ο Δημήτρης Σκεύη με 36,5% και τρίτος ο Λαέρτης Ρέγκας με 3,64%.

Το μόνο αμφίρροπο αποτέλεσμα της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας είναι ο δήμος Σουλίου. Μετά την μετακίνηση της Στ. Μπραΐμη στις περιφερειακές εκλογές, οι δύο πρώτοι συνδυασμοί των Νικόλα Κάτσιου και Ιωάννη Καραγιάννη θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, με τον Νίκο Αθανασίου αλλά και τον Νίκο Γώγο να έχουν ρόλο ρυθμιστή. Ο Ν. Κάτσιος έχει ποσοστό 30,43%, ο Γ. Καραγιάννης 25,32%, ο Ν. Αθανασίου 22,41%, ο Ν. Γώγος 15,78% και τέλος, ο Ηλίας Κούτσης με ποσοστό 6,06%.

 

Ανοιχτοί λογαριασμοί στην Πρέβεζα

Μάχη στη δεύτερη Κυριακή θα δώσουν και οι τρεις δήμοι της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας.

Στην Πρέβεζα, ο νυν δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης βρίσκεται (με την καταμέτρηση στο 89,19%) στη δεύτερη θέση με 21,91% και μόλις 60 ψήφους λιγότερες από τον πρώτο Νικόλαο Γεωργάκο, που λαμβάνει 22,29%, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια από τις πιο αμφίρροπες μάχες την επόμενη Κυριακή. Ποσοστά άνω του 12% συγκεντρώνει ο καθένας από τους τέσσερις επόμενους διεκδικητές, που δε θα συμμετέχουν στον β’ γύρο, Γ. Νίτσας (16, 01%), Ευκλ. Φονταράς (13,33%), Ευ. Ροπόκης (12,85%), Στ. Αμάραντος (12,65%). Τέλος, εκτός δημοτικού συμβουλίου μένει ο Μ. Γεωργούλης με ποσοστό κάτω της μία μονάδας.

Απόλυτος ρυθμιστής στον δήμο Ζηρού, η συμμετοχή στον β’ γύρο και ο τρίτος διεκδικητής Μενέλαος Γείτονας με ποσοστό 4,52%, το οποίο διεκδικούν ο πρώτος, νυν δήμαρχος Νίκος Καλατζής που έχει 48,98% (στο 96% της ενσωμάτωσης) και ο Δημήτρης Γιολδάσης με 46,50%. Αμφότεροι, βγάζουν από 13 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Τέλος, στον δήμο Πάργας, με μεγάλη διαφορά πάει πρώτος στον β’ γύρο ο Νικόλαος Ζαχαρίας με ποσοστό 40,23, έναντι 28,40% που συγκεντρώνει ο νυν δήμαρχος Αντώνης Νάστας, όπου το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις συνεργασίες που πιθανόν προκύψουν. Ακολουθούν, με αποτελέσματα στα 37 από 49 εκλογικά τμήματα, με 15,16% ο Φώτης Νάκιας, με 12,30 ο Γεώργιος Καούρης και με 3,92% ο Αθανάσιος Πέτρος Δέσκας.

Σχετικά άρθρα

Διά πάσα νόσον… οι Δήμοι

Καλούνται να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά

Γεωργία Χαλάτση

Για τους δήμους και την απόφαση ΣτΕ

Νίκος Αλμπανόπουλος