ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

8,5 εκατ. ευρώ για το Γέφυρα Πλάκα- Πράμαντα

Ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των οδικών έργων για την άρση της απομόνωσης των Τζουμέρκων μπαίνει με τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατασκευή του δρόμου, που συνδέει τη Γέφυρα Πλάκας με τα Πράμαντα.

Όπως ανακοινώθηκε από την περιφέρεια Ηπείρου, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών παρέχεται η σύμφωνη γνώμη για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου η περιφέρεια να αναλάβει την εκτέλεση του έργου, προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ.
Το τμήμα Γέφυρα Πλάκας- Πράμαντα θα αποτελέσει ουσιαστικά συνέχεια του νέου οδικού άξονα Ιόνια Οδός- Γέφυρα Πλάκας, που ήδη άρχισε να κατασκευάζεται με πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» από την «Εργοδυναμική Πατρών».
Με δεδομένο, βέβαια, πως ο δρόμος των 10 χλμ., που θα συνδέσει τα Τζουμέρκα με την Ιόνια Οδό, στο ύψος του ανισόπεδο κόμβο Τερόβου, δε θα φτάνει ακριβώς στη Γέφυρα Πλάκας, αλλά θα «ακουμπά» τη 2η επαρχιακή οδό λίγο πάνω από το Καλέντζι, και πάλι μένουν τμήματα του οδικού δικτύου, που χρήζουν βελτίωσης. Και η προσπάθεια θα πρέπει να εντοπιστεί το επόμενο διάστημα στη βελτίωση του δρόμου από Καλέντζι μέχρι Γέφυρα Πλάκας, ώστε οι οδηγοί να μην αφήνουν «πέφτουν» από έναν σύγχρονο οδικό άξονα, έστω και με μία λωρίδα κυκλοφορίας, σε έναν προβληματικό δρόμο με επικίνδυνες στροφές, καταπτώσεις και με μεγάλη στενότητα σε αρκετά σημεία.
Τα αιτήματα για βελτίωση και άλλων τμημάτων έχουν τεθεί στον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, ο οποίος έχει ιδία αντίληψη για το προβληματικό οδικό δίκτυο, καθώς έχει επισκεφθεί την περιοχή, ενώ πριν μερικούς μήνες υπήρξε συνάντηση στο υπουργείο και με τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων. Στη συνάντηση εκείνη ο κ. Δέδες είχε δεσμευτεί ότι το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει την πλήρη ή τη μερική χρηματοδότηση της ανακατασκευής του οδικού άξονα από την Πλάκα μέχρι τα Πράμαντα.
Εκτός του τμήματος Καλέντζι-Γέφυρα Πλάκας, για το οποίο θα αναζητηθεί χρηματοδότηση στο επόμενο διάστημα, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική και τη βελτίωση της 3ης επαρχιακής οδού, στο τμήμα που οδηγεί προς Συρράκο, Καλαρρύτες και Ματσούκι, ενώ από την περιφέρεια Ηπείρου μπαίνει στο τραπέζι και η βελτίωση του δρόμου που οδηγεί σε χωριά του πρώην δήμου Αγνάντων, σήμερα δημοτική ενότητα του δήμου Κεντρικού Ζαγορίου.

Προγραμματική και για την παράκαμψη Φιλιππιάδας

Στην ίδια απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών παρέχεται η σύμφωνη γνώμη και για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την κατασκευή του οδικού τμήματος «Παράκαμψη Φιλιπιάδας για τη σύνδεση της πόλης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό». Πρόκειται για ένα εξίσου σημαντικό έργο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους (35 εκατ. ευρώ), που είναι δεσμευμένοι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Ηπείρου «Ήπειρος 2014-2020».
Την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη εξέφρασε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημειώνοντας τα εξής: «Μετά από πολύμηνες και επίμονες προσπάθειες, συνεχείς παρεμβάσεις μας προς τον υπουργό Υποδομών, η διαδικασία για την κατασκευή των δύο έργων, που είναι προτεραιότητά μας, ξεκινά. Η συγκοινωνία Άρτας- Πρέβεζας θα βελτιωθεί, η Φιλιππιάδα θα γίνει ασφαλής και θα σπάσει οριστικά η συγκοινωνιακή απομόνωση των Βορείων Τζουμέρκων. Επόμενος στόχος μας είναι να συνεχιστεί ο δρόμος και προς τον πρώην δήμο Αγνάντων».

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης