Οι νικητές του 1ου βραβείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Έξυπνη πόλη» με νέες προτάσεις

Οκτώ προτάσεις ομάδων νέων επιστημόνων διαγωνίστηκαν στο «Ιωάννινα Smart City Hackathon 2019», με τέσσερις από αυτές να διακρίνονται για τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρουν σε ζητήματα καθημερινότητας και λειτουργίας της πόλης.

Το πρώτο βραβείο μοιράστηκαν δύο ομάδες. Οι Αντρέας Στίρμπου, Οδυσσέας Τσακάι και Κέβιν Τσακάι, που δημιούργησαν την εφαρμογή OneAppy, μια πλατφόρμα για τη δημιουργία εφαρμογών για κινητά και tablets χωρίς τεχνικές γνώσεις, και οι Τσούλος, Ράντογλου, Νταλάκας, Παπαχαραλάμπους με την εφαρμογή All-in Ioannina, μια πλατφόρμα πληροφόρησης/πρόσβασης των πολιτών για όλες τις εφαρμογές «έξυπνης πόλης» και τουριστικής προβολής μέσω επαυξημένης πραγματικότητας.

Το 2ο βραβείο έλαβαν οι Βασίλης Μπαλάφας και Αλέξανδρος Μόδης με τη δημιουργία φορητών αισθητήρων και λογισμικού για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, και το 3ο ο Κωνσταντίνος Κρομμύδας, με την εφαρμογή inteRegar, ένα αυτόνομο σύστημα άρδευσης με την χρήση αισθητήρων, ώστε να υπάρχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του κάθε πράσινου χώρου.

Το «Ιωάννινα Smart City Hackathon 2019», που διοργάνωσαν στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου ο δήμος Ιωαννιτών και το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είχε ως στόχο την προώθηση της Στρατηγικής της «έξυπνης πόλης» του δήμου Ιωαννιτών και την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να παρουσιάσουν τις ιδέες και τις εφαρμογές τους, που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της πόλης των Ιωαννίνων, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της, και ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας δεσμεύτηκε πως η συγκεκριμένη διοργάνωση θα γίνει θεσμός και θα υλοποιείται τακτικά. «Δε μου αρέσει να χρησιμοποιώ την φράση “έξυπνη πόλη”, προτιμώ να λέω ότι θέλουμε την τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και ως δήμος Ιωαννιτών μας ενδιαφέρει πολύ αυτή η υπόθεση και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε», σημείωσε, τονίζοντας τη σημασία που δίνει ο δήμος Ιωαννιτών στη συνεργασία με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Σε αυτή την προεκλογική περίοδο, έχουμε ακούσει πολλά για την “έξυπνη πόλη”. Είναι άλλο τα λόγια κι άλλο οι πράξεις και αυτό που ξεκινήσαμε και κάνουμε πράξη στη δημοτική μας αρχή, με την ένταξη στο ΕΣΠΑ της πράξης “Πιλοτικές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης”, είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα απαντάει με σύγχρονο τρόπο στις ανάγκες της πόλης και των πολιτών», πρόσθεσε.

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας τόνισε πως «ο δήμος Ιωαννιτών δίνει στους νέους επιστήμονες βήμα για να κάνουν πράξη τις ιδέες τους, σε μια εποχή που είναι πολύ δύσκολη για τους νέους ανθρώπους». Και από την πλευρά του σημείωσε πως ο δήμος καινοτομεί και το Hackathon είναι η απαρχή ενός νέου θεσμού, που θα καθιερωθεί στα Γιάννενα, γιατί προάγει την καινοτομία και την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, των νέων ανθρώπων που θέλουν να επιχειρήσουν στην περιοχή.

«Αν έτσι συνεχίσουμε, νομίζω πως είναι ο πιο σύντομος δόμος για να βγούμε από την κρίση και προσπαθούμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε ως δήμος σε αυτό, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο», είπε, ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση: την υπηρεσία του δήμου, το πανεπιστήμιο και τις δύο μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, την P&I και την Team Viewer, που εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα και δημιουργούν κουλτούρα καινοτομίας.

Ο επίκουρος καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αλέξανδρος Τζιάλας σημείωσε πως «σε αυτό το τριήμερο αναδείχθηκαν οι ιδέες νέων ανθρώπων που κινούνται στο χώρο της πληροφορικής, σε θέματα που σχετίζονται με το μετασχηματισμό της πόλης σε μια σύγχρονη πόλη που θα δημιουργεί νέες τεχνολογίες. Θα συνδράμουμε σε συνεργασία με το δήμο ώστε το Hackathon να γίνει θεσμός».

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας παρακολούθησαν την παρουσίαση των οκτώ προτάσεων-εφαρμογών των ομάδων νέων επιστημόνων που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό μέρος του Hackathon 2019 .

Μάλιστα, από τις πιο χαλαρές στιγμές του διαγωνισμού, ήταν όταν ομάδα επιστημόνων που ανέπτυξε εφαρμογή για τον δήμο Ιωαννιτών, «χρησιμοποίησε» φωτογραφίες του δημάρχου με τον κ. Μπέγκα, να διαβεβαιώνει γελώντας, πως δε θα «βάλει μέσον» για να κερδίσει η συγκεκριμένη πρόταση το διαγωνισμό.

Βραβείο για τα «Γιάννενα Νέα Εποχή»

Στο πλαίσιο του «Ιωάννινα Smart City Hackathon 2019», δύο καινοτόμες προτάσεις κατέθεσε η επιτροπή της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», που εργάζεται για την Έξυπνη Πόλη, η επεξεργασία και η κατάθεση των οποίων έγινε σε συνεργασία με τους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μάριο Μπαλαμάτσια και Κωνσταντίνο Κρομμύδα.

Η πρώτη αφορούσε την ανάπτυξη του τουρισμού και την προβολή των Ιωαννίνων, ενώ η δεύτερη είναι αυτή που απέσπασε το τρίτο βραβείο. Η πρόταση επικεντρώνεται στην χρησιμοποίηση συσκευών για αυτόματο πότισμα με απομακρυσμένο έλεγχο, γεγονός που επιτρέπει τη μείωση του νερού που καταναλώνεται στους κοινόχρηστους χώρους κατά 50%.

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Αποστόλης Τζελέτας

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας