ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόταση για άρση του αδιεξόδου των ΤΟΕΒ

Νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση μακροχρονίου δανείου με ευνοϊκούς όρους στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, προκειμένου να αποπληρώσουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ και να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες στους παραγωγούς, ζητά ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Με υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Καχριμάνης κάνει γνωστά τα προβλήματα που δημιουργούν στην λειτουργία των ΤΟΕΒ τα υπέρογκα χρέη και θέτουν σε κίνδυνο την νέα αρδευτική περίοδο.Οι συσσωρευμένες οφειλές των ΤΟΕΒ της Ηπείρου ανέρχονται περίπου σε 7, 5 εκ. ευρώ και σε σύνολο χώρας σε 50 εκ. ευρώ.
Όπως υπογραμμίζει στο υπόμνημά του ο περιφερειάρχης, πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οδηγούνται σε αδιέξοδο οι καλλιεργητές, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου.
«Με την πρότασή μας εξασφαλίζεται μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα των χρεών ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, που θα δώσει πραγματική ανάσα σε χιλιάδες αγρότες της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα της χώρας, που σήμερα, λίγες μέρες πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, δεν ξέρουν αν τελικά θα καταφέρουν να έχουν σοδιά για να επιβιώσουν», τονίζει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του.
Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Καχριμάνης και την οποία ήδη έχει αναπτύξει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και στον πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. Μανώλη Παναγιωτάκη, συνίσταται στην προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία να δίνεται η δυνατότητα χορήγησης μακροχρονίου δανείου με χαμηλό επιτόκιο (που δε θα ξεπερνά το 1%)στους ΤΟΕΒ, με την εγγύηση της περιφέρειας, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με τον τρόπο αυτό θα εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές προς τη ΔΕΗ, οι οποίες επιβαρύνονται με υψηλότερα και μη εξυπηρετούμενα επιτόκια.

Και για επενδυτικά σχέδια

Ο περιφερειάρχης παρέδωσε και δεύτερο υπόμνημα στον κ. Τσακαλώτο, το οποίο αφορά ρύθμιση για τον Φ.Π.Α. των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς νόμους. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως για κάθε παράταση που δίνεται για την ολοκλήρωση των επενδύσεων, θα πρέπει να δίνεται παράταση για αντίστοιχο χρόνο και για την επιστροφή του Φ.Π.Α.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης