ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πρότυπο οικονομικής διαχείρισης» ο δήμος Ιωαννιτών

Με έμφαση στην οικονομική κατάσταση που παρέλαβε και την προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του δήμου από το 2011 μέχρι σήμερα, και μάλιστα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, η δημοτική αρχή προχώρησε σε έναν οικονομικό απολογισμό, αναδεικνύοντας το «νοικοκύρεμα» που έγινε, αλλά και τον σεβασμό στα χρήματα των δημοτών.

«Ο δήμος Ιωαννιτών κατάφερε αυτή τη δημοτική περίοδο να μετατραπεί από έναν δήμο αφερέγγυο, υπερχρεωμένο και αναξιόπιστο, σε ένα πρότυπο οικονομικής διαχείρισης», τόνισε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα, και πρόσθεσε πως ο δήμος Ιωαννιτών οικονομικά υγιής πλέον, μπορεί να χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους παρεμβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να χρειάζεται να δανειστεί και να θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του.

Όπως ανέφερε, η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011, κορυφώθηκε το 2014-19, παρά τις αντίξοες συνθήκες. «Παρόλα αυτά, εμείς, πιστοί στο πρόγραμμα που καταθέσαμε στους πολίτες το 2014, δε θέσαμε ποτέ σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του δήμου, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε με βάση τους πραγματικούς μας πόρους, την ίδια ώρα που καταφέραμε να αποπληρώσουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, χρέη εκατομμυρίων ευρώ, που κληρονομήσαμε από τις δημοτικές αρχές οι οποίες στην εποχή των παχιών αγελάδων, αποδείχτηκαν κάκιστοι διαχειριστές του δημόσιου χρήματος, φορτώνοντας με χρέη εκατομμύριων τους δημότες», επισήμανε ο κ. Μπέγκας, ευχαριστώντας τους δύο αντιδημάρχους Οικονομικών αυτής της περιόδου Θανάση Μανταλόβα και Θωμά Γιωτίτσα, αλλά και τις υπηρεσίες για την εξαιρετική δουλειά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θ. Γιωτίτσα, βασική πολιτική θέση και φιλοσοφία της δημοτικής αρχής ήταν ότι «θέλουμε να αλλάξουμε τον τόπο, χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον του». Όπως σημείωσε, ο δήμος Ιωαννιτών αποτελεί σήμερα πρότυπο όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση, με γνώμονα το τρίπτυχο «δεν υποθηκεύουμε το μέλλον του δήμου, δε διαπραγματευόμαστε την οικονομική μας βιωσιμότητα, σχεδιάζουμε έργα με βάση πραγματικούς πόρους».

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της πολιτικής της δημοτικής αρχής είναι η καθημερινότητα, η κοινωνική πολιτική, ο πολιτισμός-αθλητισμός και η οικονομική ανάπτυξη.

Μείωση των χρεών, αύξηση των εσόδων

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, συγκρίνοντας την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε με αυτή που παραδίδει. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη μείωση των δημοτικών τελών για επιχειρήσεις και περιοχές που είχαν αδικηθεί κατά 30%, στο κοινωνικό τιμολόγιο και τις απαλλαγές δημοτικών τελών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

«Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα έργων, που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες της πόλης λόγω έλλειψης πόρων. Παραδίδουμε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα στην Ελλάδα, ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενο από δικούς μας πόρους, με έργα σε κάθε γειτονιά και χωριό του δήμου μας», σημείωσε ο κ. Γιωτίτσας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αύξηση της χρηματοδότησης προς τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, που συνολικά κατά τη διάρκεια της θητείας έλαβαν περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ από ίδιους πόρους, ενώ σημείωσε την προσπάθεια που έγινε για την αποπληρωμή των χρεών που παρέλαβε. Τα χρέη μειώθηκαν προς τράπεζες και ΙΚΑ από 27 σε 16 εκατομμύρια ευρώ, αποπληρώθηκαν 20 εκ. ευρώ για ΙΚΑ (ΑΔΕΙ), φόρο εισοδήματος, δάνεια, ρυμοτομίες και τόκους υπερημερίας, ενώ την τετραετία εισπράχθηκαν περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια παλαιών βεβαιωμένων οφειλών.

Ο δήμος εισέπραξε 8,5 εκατομμύρια κατά μέσο όρο κάθε χρόνο και επιτεύχθηκε ένα σημαντικό ταμειακό πλεόνασμα άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ στα ανταποδοτικά τέλη, με ταυτόχρονη μείωσή τους.

«Το σύνολο του ποσού αυτού κατανεμήθηκε σε σημαντικές δράσεις βελτίωσης της καθημερινότητας, όπως οι νέες υπογειοποιήσεις κάδων, νέοι συμβατικοί κάδοι απορριμμάτων, νέα οχήματα και μηχανήματα έργου, προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών όπως το Followgreen, την πρόσληψη εποχικών και μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα, την ενίσχυση των πιστώσεων για την αλλαγή των λαμπτήρων με LED και τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου», σημείωσε.

Τέλος, σημείωσε την επιδότηση του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ, τις επιχορηγήσεις προς αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους, τη χρηματοδότηση για την τουριστική ανάδειξη της πόλης, τη χρηματοδότηση της μελέτης για την πράξη εφαρμογής Δροσιάς –Πεντέλης –Τσιφλικόπουλου, τη διάθεση πάνω από 450.000 ευρώ για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την ενίσχυση των αθλητικών υποδομών με πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και τη σημαντική αύξηση των ταμιακών διαθεσίμων του Δήμου, που ανέρχονται σε 21 εκατομμύρια ευρώ.

«Όλα αυτά έγιναν με διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα που πληρώνουν οι συμπολίτες μας, έχοντας παραλάβει μια χαοτική κατάσταση. Οι πρακτικές του παρελθόντος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», σημείωσε ο κ. Γιωτίτσας, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους στις οικονομικές υπηρεσίες για την άριστη συνεργασία.

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών