ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση του Πάρκου Λακκωμάτων

Το «πράσινο φως» έδωσε το «Πράσινο ταμείο» για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης στο Πάρκο Λακκωμάτων-Κουραμπά, σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ο δήμος Ιωαννιτών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για ένα έργο 900.000 ευρώ, που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2017-2018» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να ενοποιήσει και να αλλάξει την εικόνα ενός σημαντικού «πνεύμονα» πρασίνου στο κέντρο της πόλης, ο οποίος μένει, όμως, αναξιοποίητος.

Μέσω του προγράμματος, θα διατεθούν 500.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ίδιους πόρους.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αναδείξει την ταυτότητα και την περιβαλλοντική ποιότητα μιας ιστορικής γειτονιάς, καθώς και να αναβαθμίσει την εικόνα μιας ολόκληρης περιοχής και να προσελκύσει νέες δραστηριότητες σε έναν υποβαθμισμένο χώρο.

«Το έργο αυτό είναι απόδειξη της συστηματικής προσπάθειας που κάνει η δημοτική αρχή για την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης. Με σχέδιο, όραμα και προοπτική παρεμβαίνουμε για την ποιοτική αναβάθμιση κάθε γειτονιάς αλλά και των δημόσιων χώρων του δήμου μας. Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση για το καλό όλων των δημοτών», σημείωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ευχαριστώντας όλες τις υπηρεσίες και τους πολιτικούς προϊστάμενους τους, οι οποίοι εργάστηκαν γι’ αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα. Η επιλογή για το πάρκο Κουραμπά – Λακκωμάτων δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί μέρος μια συνολικότερης παρέμβασης για την αναβάθμιση μιας πυκνοδομημένης περιοχής της πόλης, όπως ανέφερε.

«Κανένα έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς σχεδιασμό και σοβαρή προετοιμασία. Κανένα έργο δεν ανήκει στην εκάστοτε δημοτική αρχή, καθώς ο μόνος τελικός δικαιούχος είναι η πόλη μας. Αν έχεις ως “οδηγό” αυτή τη λογική, το ποιος θα “κόψει την κορδέλα” είναι ήσσονος σημασίας και αφήνουμε να ασχοληθούν με αυτό όσοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αντιληφθούν πως μια πόλη γίνεται σύγχρονη και ανταγωνιστική σε όλους τους τομείς. Η επόμενη δημοτική αρχή θα κληθεί να υλοποιήσει μια σειρά έργων, που είναι ενταγμένα σε διάφορα κοινοτικά και εθνικά προγράμματα. Στη λίστα αυτή, σήμερα προστέθηκε ένα ακόμη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξη Θανάσης Μανταλόβας και καταλήγει: «Το σχέδιο μας υλοποιείται βήμα – βήμα και συγκροτεί πλέον το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα με διασφαλισμένους πόρους και έτοιμα έργα. Η αποτελεσματική υλοποίηση του δεν μπορεί παρά να γίνει μόνο από τη νυν δημοτική αρχή, που φέρει και την αποκλειστική ευθύνη σχεδιασμού του».

Η παρέμβαση

Στο πάρκο επί της οδού Μολοσσών προβλέπεται να γίνει ένα θεματικό πάρκο με οριοθετημένο χώρο για τα τετράποδα. Ουσιαστικά, θα αποτελέσει τον πρώτο οριοθετημένο χώρο για σκύλους στην πόλη, μια χρήση η οποία κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη και αναμένεται να προσελκύει τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων στον χώρο.

Παράλληλα, θα διαμορφωθεί ένα υπαίθριο αμφιθέατρο, που θα ενισχύσει τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής, καθώς κι ένα υπαίθριο καθιστικό με φυσικό υλικό (ξύλο), το οποίο θα χρησιμοποιείται ως χώρος στάσης από τις νεαρότερες ηλικίες και θεωρείται πως θα αναβαθμίσει ποιοτικά την περιοχή του πάρκου και θα αυξήσει τον αριθμό των χρηστών του χώρου. Η πρόταση περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία ενός μικρού αναψυκτηρίου, μέσα σε πράσινο, καθώς είναι μια χρήση που αυτή τη στιγμή απουσιάζει.

Σε ό,τι αφορά τις εισόδους, επί της οδού Μολοσσών προτείνεται η κατεδάφιση του υφιστάμενου πέτρινου τοίχου και η κατασκευή περίφραξης στη θέση του με διαπλάτυνση της υφιστάμενης εισόδου, καθώς αυτή είναι περιορισμένη και μοναδική, αποκόπτοντας λειτουργικά το πάρκο από τη γειτονική περιοχή των Λακκωμάτων. Επίσης, προβλέπεται η αποκατάσταση της σύνδεσης του πάρκου με την άνω περιοχή, δηλαδή τον χώρο μπροστά από το κτίριο της Φιλαρμονικής και του χορευτικού, με σκάλα, η οποία θα συνδέει αποτελεσματικά τα δύο τμήματα.

Παράλληλα, στο πάρκο Κουραμπά προτείνεται η διαπλάτυνση της εισόδου της παιδικής χαράς, η συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και η δημιουργία χώρου καθιστικού στο κομμάτι που γειτνιάζει με τη λεωφόρο Δωδώνης.

Έργα με συνέχεια

Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν είναι αποσπασματική, αλλά αποτελεί μέρος ενός γενικότερου πλαισίου και εντάσσεται στη «φιλοσοφία» βάσει της οποίας ο δήμος σχεδιάζει και υλοποιεί, σημειώνει, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος έργων Γιάννης Λιόντος.

«Αυτή δεν άλλη από τη συνολική αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών μας σε κάθε γειτονιά και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα του δήμου μας. Έτσι και σε μια ιστορική περιοχή για τα Γιάννενα ερχόμαστε να παρέμβουμε σε ένα δημόσιο χώρο που για χρόνια ήταν παραμελημένος. Θυμίζω ότι πριν λίγο καιρό ολοκληρώσαμε μια άλλη μεγάλη παρέμβαση ύψους 600.000 ευρώ που αφορούσε 2,5 χιλιόμετρα ασφάλτου και περιελάμβανε τις οδούς Αιακιδών, Ριζάρη, Μολοσσών, Αγ. Κοσμά και ΚΑ Φεβρουαρίου. Αποδεικνύουμε έτσι την συστηματική δουλειά που κάνουμε και το ποιοτικό αποτύπωμα που θέλουμε να αφήσουμε σε όλο τον δήμο», τονίζει.

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών