ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ασφαλές καταφύγιο για 113 γυναίκες και παιδιά

«∆εν είσαι η µόνη…. ∆εν είσαι µόνη». Με το σύνθημα αυτό καλούνται όλες οι γυναίκες, που πέφτουν θύματα βίας, είτε αυτή είναι σωματική είτε ψυχολογική, να μη διστάζουν να απευθυνθούν, χωρίς δεύτερη σκέψη, στους αρμόδιους φορείς και βάλουν τέλος στον εφιάλτη της κακοποίησής τους.

Ένας χώρος όπου οι γυναίκες αυτές μπορούν να βρουν καταφύγιο, μαζί με τα παιδιά τους, είναι ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του δήμου Ιωαννιτών. Ο ξενώνας λειτουργεί στα Γιάννενα από τον Ιανουάριο του 2013 και μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 113 γυναίκες και παιδιά, παρέχοντάς τους ασφαλή διαμονή και προστατεύοντάς τους από τον θύτη.
Λειτουργεί καθημερινά, όλο το εικοσιτετράωρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρέχοντας φιλοξενία, ασφάλεια, στέγαση και σίτιση, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Ως εκ τούτου, οι γυναίκες, εφόσον απαλλαγούν από τη βία και ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και την αυτοπεποίθησή τους, θα είναι πλέον σε θέση να συνεχίσουν τη ζωή τους , έπειτα από την εξάμηνη διαμονή τους εκεί, η οποία παρατείνεται σε σπάνιες περιπτώσεις , μόνο αν κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαίο.
Όπως επισημαίνει η διευθύντρια κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Σοφία Τζιοβάρα, το πρώτο βήμα για να έρθει κάποιος σε επαφή, είναι να κλείσει ραντεβού μέσω του Συμβουλευτικού Σταθμού, καθώς το τηλέφωνο και η διεύθυνση του ξενώνα είναι απόρρητα για την ασφάλεια όσων διαμένουν εκεί. Από εκεί γίνεται η παραπομπή για τον ξενώνα. «Οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται και να καθυστερούν να κάνουν αυτό το βήμα. Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να τις στηρίξουμε και να τις βοηθήσουμε να ορθοποδήσουν», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την μαρτυρία μιας 32χρονης, πρώην φιλοξενούμενης στον ξενώνα, «η διαβίωση δεν είναι εύκολη, μετά από κάποιο περιστατικό βίας. Χρειάζεται χρόνος για να πατήσεις ξανά στα πόδια σου. Στον ξενώνα μας προσφέρεται σίτιση, στέγαση και ψυχολογική στήριξη, τόσο για μας όσο και για τα παιδιά μας. Παρόλα αυτά, τα πράγματα κι εκεί δεν είναι ιδανικά».
Όποια γυναίκα επιθυμεί να επικοινωνήσει, μπορεί να απευθυνθεί στο Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων, στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 68, και στο τηλέφωνο 2651077449.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο