ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καθυστερούν Σ.Μ.Α. και Πράσινα Σημεία

Σημαντικά βήματα προόδου έχει κάνει η Ήπειρος στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες με τις ευθύνες να είναι μοιρασμένες –όχι ισομερώς- σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Αναμφίβολα, το πιο σημαντικό βήμα είναι το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, το οποίο ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου τη δοκιμαστική του λειτουργία και χθες έγινε και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας, όπως ανακοινώθηκε από την περιφέρεια Ηπείρου. Με την κανονική, πλέον, λειτουργία, υλοποιείται ένα σημαντικό μέρος του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της περιφέρειας Ηπείρου, σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, διασφαλίζοντας οριστικά την αποφυγή επιβολής προστίμων.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της περιφέρειας Ηπείρου, «ολοκληρώνεται με επιτυχία το εγχείρημα της αυτοδιοίκησης να εκμεταλλευτεί τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αδράξει σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες, ώστε να υλοποιήσει, προς το συμφέρον των πολιτών της περιφέρειας, υποδομές οι οποίες απαλλάσσουν οριστικά την Ήπειρο από το ακανθώδες πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων».
Ωστόσο, απομένει ακόμη αρκετός δρόμος για να ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων της περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και να μειωθεί το κόστος, που αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό με τη λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων.
Η βασικότερη εκκρεμότητα έχει να κάνει με την ένταξη στην αλυσίδα των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ώστε να σταματήσει η μετακίνηση εκατοντάδων απορριμματοφόρων, από κάθε γωνιά της Ηπείρου, σε καθημερινή βάση στο Ελευθεροχώρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και εργατοώρες.
Την υλοποίηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Ιωαννίνων, Ζίτσας, Πωγωνίου, Μετσόβου, Άρτας, Γ. Καραϊσκάκη, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας έχει αναλάβει η περιφέρεια Ηπείρου, η οποία χρεώνεται σε έναν βαθμό την καθυστέρηση, καθώς θεωρητικά θα έπρεπε να είναι έτοιμοι πριν ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων.
Σύμφωνα, πάντως, με την ενημέρωση που έκανε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη στην πρόσφατη απολογιστική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στις 30 Απριλίου θα έχουν αποπερατωθεί οι Σ.Μ.Α. Ιωαννίνων, Ζίτσας, Άρτας και Ηγουμενίτσας, στις 9 Μαΐου του Μετσόβου, στις 25 Μαΐου του Πωγωνίου και στις 30 Ιουνίου του Γ. Καραϊσκάκη, ενώ ο Σ.Μ.Α. Πρέβεζας δεν απαιτούσε κατασκευαστικό έργο. Το υποέργο της προμήθειας εξοπλισμού έχει συμβασιοποιηθεί και, μέχρι σήμερα, παραδόθηκαν τα 47 containers και οι δώδεκα τράκτορες, ενώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός (χοάνες, γεφυροπλάστιγγες, κ.λπ.) αναμένεται να παραδοθεί έως τις 30 Ιουνίου.
Σε τρεις μήνες, λοιπόν, οι Σ.Μ.Α. θα παραδοθούν προς χρήση, αλλά αυτό δε σημαίνει και ότι άμεσα θα λειτουργήσουν, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει καν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του διαγωνισμού για τον ανάδοχο της λειτουργίας, με την ευθύνη να βαρύνει τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αλλά και όσους δήμους εκπροσωπούνται σε αυτούς.
Εκκρεμότητες υπάρχουν και με τα Κεντρικά Πράσινα Σημεία (green points). Η πρόσκληση για τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ είναι στον «αέρα» από την 1η Νοεμβρίου 2018, με την περιφέρεια Ηπείρου, όπως ενημέρωσε η κ. Καλογιάννη, να έχει παραδώσει από τις 19 Ιουνίου 2018 τις εγκεκριμένες οριστικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για τα έργα υποδομής και εξοπλισμού των κεντρικών πράσινων σημείων, που προβλέπονται από το εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ (2016) Ηπείρου, στους δήμους Κόνιτσας, Πάργας, Πρέβεζας, Ζηρού, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας και Ζίτσας, καθώς οι δήμοι Αρταίων και Νικολάου Σκουφά ανέλαβαν την υλοποίηση του Πράσινου Σημείου που χωροθετείται στα όριά τους, ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους δήμους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανένας δήμος δεν έχει υποβάλλει φάκελο – πρόταση, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματοις «Ήπειρος 2014-2020», για ένταξη και χρηματοδότηση του Πράσινου Σημείου του.
Ακόμη, από τις τέσσερις Μονάδες Κομποστοποίησης, μία ανά περιφερειακή ενότητα, που προβλέπονται, έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί μόνο αυτή της Π.Ε. Ιωαννίνων, η οποία χωροθετείται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου.
Για τη Μονάδα Κομποστοποίησης της Π.Ε. Άρτας, η οποία συγχρηματοδοτείται, μερικώς, από το Interreg «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020», αναμένεται η δημοσίευση της πρόσκλησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, προκειμένου να εξευρεθεί και η υπόλοιπη χρηματοδότηση, με στόχο την ενιαία δημοπράτηση του έργου, ενώ για αυτές των Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας πρέπει οι δήμοι και ο ΦοΔΣΑ 2ης Δ.Ε. Ηπείρου να κινήσουν τις διαδικασίες σχετικά με την υποβολή φακέλου – πρότασης για ένταξη, χρηματοδότηση, κατασκευή και ολοκλήρωση των υποδομών. Τα, εν λόγω, έργα δύνανται να χρηματοδοτηθούν μέσω της, ήδη, εκχωρημένης, προς την ΕΥΔ Ηπείρου, χρηματοδότησης του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2010-2020».

Σχετικά άρθρα

Τ. Καλογιάννη: Εκτίμηση για τους κ.κ. Νάτση, Πατσούρα και Παπαχρήστο

Κάλεσμα συμμετοχής και αγώνα για τον δήμο του 2030

Με δεσμεύσεις για άρση των ανισοτήτων