ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συμφωνία για μόνιμη επιτροπή διαλόγου

Θέματα που αφορούν το πανεπιστήμιο, τη διασύνδεσή του με την πόλη και την συνεργασία με τον δήμο, συζητήθηκαν σε συνάντηση του υποψήφιου δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και μελών της παράταξης «Γιάννενα- Νέα Εποχή» με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τους αντιπρυτάνεις Σπύρο Γεωργάτο και Σταύρο Νικολόπουλο.

Εκτενής αναφορά έγινε στην οικονομική κατάσταση του πανεπιστημίου μετά τις συνεχείς περικοπές της χρηματοδότησης, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στις οφειλές του ιδρύματος προς τη ΔΕΥΑΙ, οι οποίες στάθηκε αδύνατο να ρυθμιστούν. Το πανεπιστήμιο διεκδικεί ειδικό τιμολόγιο, ένα αίτημα το οποίο βρίσκει σύμφωνη την παράταξη «Γιάννενα- Νέα Εποχή», έτσι ώστε να εξοικονομήσει πόρους, τους οποίους θα διαθέσει στη φοιτητική μέριμνα.
Συζήτηση έγινε και για το θέμα των αδέσποτων, που βρίσκουν καταφύγιο στην πανεπιστημιούπολη. Ο πρύτανης αναφέρθηκε στην απόφαση της Συγκλήτου για συνεργασία με τον δήμο και, κυρίως, για την επέκταση του κυνοκομείου με τη συνδρομή της περιφέρειας Ηπείρου. Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι το πρόβλημα απαιτεί πολυδιάστατη αντιμετώπιση, η οποία, εκτός από τη συμμετοχή της πολιτείας, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνει την επέκταση του δημοτικού κυνοκομείου, ώστε να μην επηρεαστεί το επίπεδο διαβίωσης των ζώων, και την πιλοτική εφαρμογή μόνιμης στέγης για τα ζώα.
Σύμφωνα με την παράταξη, για τις αστικές συγκοινωνίες, όπου τις ώρες αιχμής η μετακίνηση των φοιτητών από και προς το πανεπιστήμιο χαρακτηρίζεται προβληματική, πρέπει και ο δήμος να εργαστεί για τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης των φοιτητών μέσα από συνεργασία και επικοινωνία με κάθε αρμόδιο φορέα, ενώ για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης ο δήμος οφείλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του γενικότερου οικονομικού αποτελέσματος, που επιφέρει ο φοιτητικός πληθυσμός στην πόλη, με τελικό ζητούμενο την καταπολέμηση των κερδοσκοπικών φαινομένων.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τις δυνατότητες συνεργασίας του πανεπιστημίου με τον δήμο για τη βελτίωση της προβαλλόμενης εικόνας του και της κατάταξής του σε δείκτες ποιότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας και την υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας.
Τέλος, συμφωνήθηκε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η δημιουργία μιας μόνιμης επιτροπής διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ δήμου και πανεπιστημίου.

Σχετικά άρθρα

Διαφωνεί με τη μαζική απομάκρυνση των αδέσποτων η ΖΩ.Ο.Π.Ι

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών