ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναζητούνται οι δράστες της επίθεσης σε βάρος των προσφυγόπουλων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των ατόμων, που ενέχονται σε περιστατικό επίθεσης σε βάρος εννέα ανήλικων προσφύγων, υπηκόων Αφγανιστάν, στην Κόνιτσα.

Η επίθεση έγινε το βράδυ της Κυριακής, όταν πέντε άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και εξοπλισμένα με ρόπαλα, επιτέθηκαν απρόκλητα κατά των προσφύγων, που βρίσκονταν στο υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ Κόνιτσας. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες σε έναν ανήλικο και να υποστεί δυσφορία ακόμα ένας.
Οι ανήλικοι, οι οποίοι διαμένουν στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων Κόνιτσας, διακομίστηκαν το ίδιο βράδυ στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, απ’ όπου αποχώρησαν το επόμενο πρωί. Την υπόθεση χειρίζεται το Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις καταδίκης του κρούσματος ρατσιστικής βίας από κόμματα, πολιτικά πρόσωπα, αυτοδιοικητικές παρατάξεις και άλλους φορείς και οργανώσεις.
«Η δημοκρατική κοινωνία θα σταθεί απέναντι στους ρατσιστές και η Αστυνομία θα κάνει αυτό που πρέπει», τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας για απίστευτη αθλιότητα. «Η δημοκρατική κοινωνία της Κόνιτσας και όλης της Ελλάδας, που έδειξε παραδειγματική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, καταδικάζει την απίστευτη αθλιότητα. Και θα σταθεί απέναντι στους ρατσιστές. Η ΕΛ.ΑΣ. θα κάνει αυτό που πρέπει», δήλωσε.
Για υπερπροσπάθεια κύκλων της ακροδεξιάς να δημιουργούν επεισόδια έκανε λόγο η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, υπογραμμίζοντας ότι όλη δημοκρατική κοινωνία πρέπει να σταθεί με κάθετο τρόπο απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το περιστατικό και καλώ όλα τα αρμόδια όργανα να πράξουν τα δέοντα, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και οι ένοχοι να τύχουν παραδειγματικής τιμωρίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος.
Θλίψη και αποτροπιασμό εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, καλώντας τις τοπικές κοινωνίες να σταθούν αποφασιστικά απέναντι σε τέτοια φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού και εκφράζοντας την πίστη πως οι αρμόδιες αρχές θα επιληφθούν άμεσα, ώστε να διαλευκάνουν την υπόθεση και οι δράστες να τιμωρηθούν παραδειγματικά. «Στην πατρίδα μας δεν μπορεί να έχουν καμία θέση η ρατσιστική βία και οι πρακτικές μίσους και σκοταδισμού», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, δηλώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργηθεί στην περιοχή και ευρύτερα ένα πλατύ δημοκρατικό αντιφασιστικό μέτωπο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Αυτονόητη αλλά όχι αρκετή αναφέρει η Ν.Ε. Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής πως είναι η καταδίκη, σημειώνοντας πως η επίθεση σε ανήλικα παιδιά, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής, προκαλεί αγωνία και αποτροπιασμό, ενώ η χρήση της κουκούλας παραπέμπει σε άλλες εποχές. «Καλύτερη απάντηση από την ως τώρα υποδοχή και αποδοχή των προσφύγων από την τοπική κοινωνία δεν μπορεί να δοθεί. Η περαιτέρω υποστήριξή τους είναι μονόδρομος. Ο καθένας από εμάς οφείλει να σταθεί εμπράκτως απέναντι στη βία και να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και την ασφάλεια όλων ανεξαιρέτως», προσθέτει.
Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει το ΚΚΕ(μ-λ), λέγοντας πως η πολιτική του στο ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών είναι αυτή που τροφοδοτεί αυτές τις φωνές. «Είναι αυτή που δίνει πολιτικό χώρο στην εγκληματική φασιστική συμμορία της Χ.Α. Αλλά και αυτή που υπηρετεί τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό στο φονικό του έργο στην περιοχή που έχει σαν αποτέλεσμα τις προσφυγικές ροές», αναφέρει.
Στην απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης προχωρά ο δήμος Ιωαννιτών, σημειώνοντας πως είναι στο χέρι όλων μας να αντισταθούμε σε τέτοια γεγονότα, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και διασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για ανθρώπους, που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. «Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στον ρατσισμό και τα φαινόμενα ξενοφοβίας κι ένα ακόμα πιο ηχηρό ναι στις κοινωνίες της αλληλεγγύης», τονίζει, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες του για την ένταξη των προσφύγων.
Την επίθεση καταδίκασαν και ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και τα μέλη της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», τονίζοντας πως φαινόμενα βίας και ρατσισμού δε συνάδουν με τη δημοκρατία μας και τον ελληνικό πολιτισμό. «Η τοπική κοινωνία στάθηκε αρωγός στους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν σε δομές του Νομού Ιωαννίνων. Έδωσε το παράδειγμα. Με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν φραγμό σε κάθε μορφή βίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού», σημείωσε.
Μια επιπρόσθετη διάσταση στο περιστατικό δίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας πως, μετά τον ξυλοδαρμό, οι ανήλικοι περπάτησαν μέχρι το κοντινό αστυνομικό τμήμα, κατήγγειλαν το περιστατικό, αλλά δεν έγιναν πιστευτοί και χρειάστηκε να επιστρέψουν στον χώρο που φιλοξενούνται και να επανέλθουν στο αστυνομικό τμήμα με τους υπευθύνους της δομής.
Ευθύνες και στη δημοτική αρχή αποδίδει ο υποψήφιος δήμαρχος Κόνιτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τάκης Σδούκος, ο οποίος συνδέει τα γεγονότα με ένα ακόμη κρούσμα σε βάρος προσφύγων τις Απόκριες, αλλά και με τις επιθέσεις το καλοκαίρι σε βάρος του καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου και στον χώρο που διοργανώνεται το Θερινό Σχολείο Ανθρωπολογίας στην Κόνιτσα. «Η δημοτική αρχή, με γενικόλογους χαρακτηρισμούς περί “ανεύθυνων και απαράδεκτων ατόμων”, προσπαθεί να κρύψει το πραγματικό εγκληματικό πρόσωπο των κουκουλοφόρων. Τέτοιου είδους δηλώσεις δείχνουν ανοχή και αποκαλύπτουν πώς καλλιεργείται το ρατσιστικό έδαφος στην πόλη μας», σημειώνει.
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων και των άλλων δυνάμεων, που καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς, απευθύνουν με κοινή δήλωσή τους οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και την περιφέρεια Ηπείρου.
Να μην επιτρέψουν άλλα θύματα φασιστών καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Κόνιτσας η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Οι φασίστες είναι ενός είδους και μόνο: Φονικά εργαλεία στα χέρια κάθε εξουσίας που χρειάζεται έμπιστους για τη “βρώμικη δουλειά”. Δεν αρκούν τα κροκοδείλια δάκρυα της δημοτικής αρχής της Κόνιτσας, δε φτάνει η γενικόλογη καταγγελία και οι ίσες αποστάσεις των αρχών, δεν μπορεί να αποδεχτεί ο ανθρώπινος νους την ανοχή της αστυνομίας στη δράση τους».
Τα θεσμικά όργανα της πολιτείας να δράσουν, καλούν η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Κόνιτσας «Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ» και ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Σπανός, υπενθυμίζοντας πως, με αφορμή την επίθεση στον Β. Νιτσιάκο, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, καθώς πλήθαιναν επικίνδυνα παρόμοιες αντιδημοκρατικές και φασιστικές συμπεριφορές. «Οι Κονιτσιώτες ξέρουμε τι σημαίνει πόλεμος, ορφάνια και προσφυγιά και δεν πρέπει να αφήσουμε μερικούς ακραίους κύκλους με τις ενέργειές τους να στιγματίζουν την κοινωνία, την πολιτική και τον πολιτισμό μας», υπογραμμίζουν.
Τέλος, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καλεί την τοπική κοινωνία να απομονώσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στις δράσεις για τη φροντίδα και προστασία των ασυνόδευτων προσφύγων.

Σχετικά άρθρα

Ένα τριήμερο «Στα Αγιασμένα Αχνάρια του Αγίου Παϊσίου»

Ηπειρωτικός Αγών

Η Κόνιτσα «αποκαλύπτεται» στην ελληνική αγορά

Οι μισοί πρόσφυγες στην Ήπειρο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021