ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στήριξη των πολύτεκνων χωρίς… πλειοδοσία

Μια σειρά από δεσμεύσεις για περαιτέρω στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών ανέλαβε για λογαριασμό της δημοτικής αρχής ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Ιωαννίνων.

Ο κ. Γιωτίτσας τόνισε πως στις προθέσεις της δημοτικής αρχής, για την επόμενη θητεία, είναι να μελετήσει προσεκτικά την επικαιροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά τιμολόγια του νερού και των δημοτικών τελών, ώστε να καλυφθεί ένας μεγαλύτερος αριθμός δυνητικών δικαιούχων, καθώς και να εξεταστεί η δυνατότητα μειωμένου εισιτηρίου στο δημοτικό πάρκινγκ και στις παραστάσεις του Πνευματικού Κέντρου και του ΔΗΠΕΘΕ.
Επίσης, εξέφρασε την πρόθεση να συνεισφέρει ο δήμος οικονομικά σε όποιες δραστηριότητες πνευματικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος αναλάβει ο Σύλλογος Πολυτέκνων, να υπάρξει συνεργασία για τη συνδιαμόρφωση μιας ενημερωτικής καμπάνιας για τις δράσεις του συλλόγου και για την ανάδειξη της σημασία απόκτησης παιδιών στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, καθώς και να εξεταστεί η δυνατότητα ονοματοθεσίας πλατείας της πόλης σε «Πλατεία Πολυτέκνων».
«Θα είμαστε δίπλα σας, ηθικά και υλικά, με τις πόρτες μας πάντα ανοιχτές, να συνεργαστούμε και να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά σας. Όχι με λόγια ή εύκολες και ανέξοδες υποσχέσεις. Συμβόλαιο αποτελεί το έργο μας, γιατί είμαστε η μόνη δημοτική αρχή, διαχρονικά, που έσκυψε πάνω στα προβλήματα της πολύτεκνης οικογένειας, πάντα στο πλαίσιο του εφικτού», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή δημοτική αρχή θέσπισε το κοινωνικό τιμολόγιο, προχωρώντας στη μείωση των δημοτικών τελών έως και 50% για τις πολύτεκνες οικογένειες, με αντικειμενικά κριτήρια και με αίσθημα δικαιοσύνης, και το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΙ για τους πολύτεκνους. Αναφορά έκανε και στην παραχώρηση ραδιοφωνικού χρόνου στους πολύτεκνους για να ακουστούν τα προβλήματά τους στην τοπική κοινωνία.
Τοποθετούμενος γενικότερα για το δημογραφικό πρόβλημα, ο κ. Γιωτίτσας έκανε λόγο για ένα εθνικό ζήτημα, που χρήζει άμεσης προσοχής και απαιτείται να υπάρξει εθνική πολιτική από το κεντρικό κράτος για την αντιμετώπιση του, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να επιφορτιστεί από μόνη της το βάρος της επίλυσης τόσο σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων. «Μόνο επικουρικά και με την υιοθέτηση κάποιων «έξυπνων» παρεμβάσεων, μπορεί να συνεισφέρει στην άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες και αυτό κάνει με συνέπεια ο δήμος Ιωαννιτών», υπογράμμισε.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τοποθετήθηκε κριτικά στις προτάσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί από τις άλλες παρατάξεις από το βήμα που τους έδωσε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Ιωαννίνων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, σημειώνοντας πως κινούνται περισσότερο στη σφαίρα του ιδεατού κι όχι του εφικτού.
«Εμείς, ως υπεύθυνη δημοτική αρχή και κοιτώντας σας στα μάτια, δε θα μπούμε σε μια διαδικασία πλειοδοτικών αλλά μη υλοποιήσιμων υποσχέσεων, μόνο και μόνο για να γίνουμε πρόσκαιρα αρεστοί. Εμείς κάνουμε ήδη πράξεις, που στηρίζουν την πολύτεκνη οικογένεια και ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να εξετάσουμε όποια άλλη πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη, ούτε την οικονομική υγεία του δήμου για την οποία τόσο πολύ έχουμε μοχθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια, έχοντας καταστήσει τα Γιάννενα πρώτο αστικό δήμο στη χώρα σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και διαφάνειας», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών