Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Πρόσωπα που συνθέτουν, υπάρχουν σε όλους τους χώρους

Απέφυγε την ονοματολογία για τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε προσκεκλημένος στην ανοικτή εκδήλωση της βουλευτή Μαρίας Κεφάλα, σημειώνοντας ωστόσο πως τόσο στην κεντροδεξιά όσο και στην κεντροαριστερή παράταξη υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία διαθέτουν τα χαρακτηριστικά σύνθεσης που «επιβάλει» το πνεύμα του νομοθέτη στη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας

Όπως σημείωσε ο κ. Βορίδης, ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, με δεδομένο πως μέχρι την 13η Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί η πρόταση του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη, ως του επικεφαλής της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ως προς το ουσιαστικό κομμάτι, χωρίς να θέλει να εμπλακεί στη διαδικασία της ονοματολογίας, σημείωσε πως υπάρχουν πρόσωπα, που διαθέτουν συνθετικά χαρακτηριστικά. «Επειδή θα έχετε ακούσει και στο δημόσιο διάλογο ότι, όταν είναι, ας το πω, δεξιά στην κυβέρνηση, πρέπει να προτείνει κάποιον από την κεντροαριστερά, και, όταν είναι η κεντροαριστερά στην κυβέρνηση πρέπει να προτείνει κάποιον από την κεντροδεξιά, εγώ λέω το εξής. Το Σύνταγμα δε μας λέει κάτι τέτοιο. Το Σύνταγμα εκείνο που μας λέει, είναι ότι θέλει να προσπαθήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της πλειοψηφίας, είναι ευθύνη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, να βρουν μια πλειοψηφία. Η πρώτη ψηφοφορία λέει 200, η δεύτερη επίσης 200 και η τρίτη 180. Άρα, στην πραγματικότητα, τι παρακινεί εδώ ο συνταγματικός νομοθέτης; Παρακινεί τις πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν για να βρουν το καταλληλότερο πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το καταλληλότερο πρόσωπο δεν είναι υποχρεωτικά κάποιος που προέρχεται από μια συγκεκριμένη παράταξη ή κάποιος που προέρχεται από μια άλλη. Εγώ λέω ότι απλώς πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να συνθέτει. Τέτοια πρόσωπα υπάρχουν και στην κεντροαριστερά και στην κεντροδεξιά. Άρα, λέω ότι δεν είναι μονοσήμαντη η επιλογή σε μια κατεύθυνση και θα έλεγα ότι ο δημόσιος διάλογος, και όταν γίνει η πρόταση, θα πρέπει να είναι αν αυτό το πρόσωπο, το οποίο προτείνεται, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά της συνθέσεως, αν μπορεί να ενώσει. Έχω φέρει ως αντιπαράδειγμα τον εαυτό μου. Εγώ είμαι ένα πρόσωπο, το οποίο είμαι διαιρετικό. Δηλαδή μπαίνω ας πούμε στη συζήτηση, έχω αντιπαλότητες ιδεολογικές, έχω αντιπαλότητες πολιτικές. Άρα δεν μπορεί να με προτείνει κάποιος εμένα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να κάνω αυτή τη δουλειά. Υπάρχουν, όμως, στις παρατάξεις μέσα, και στη μία και στην άλλη, πρόσωπα τα οποία έχουν τέτοια, πιο συνθετικά χαρακτηριστικά», σημείωσε.

Στόχος η άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε ακόμη στους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, με αφορμή τη νέα χρονιά, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας και ιδιαίτερα την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιφέρεια.
«Οι στόχοι μας είναι πάντοτε η βελτίωση ουσιαστικά της οικονομικής πρωτίστως κατάστασης των πολιτών και αυτό προϋποθέτει μία σειρά από πράγματα. Προϋποθέτει αναπτυξιακές πολιτικές, προϋποθέτει τη σταθερή και μόνιμη μείωση φορολογίας, προϋποθέτει τις μειώσεις των επιβαρύνσεων, προϋποθέτει την ενίσχυση των ανταγωνισμών στην οικονομία, προϋποθέτει μία σειρά από πολιτικές, που τελικά ο στόχος τους, τελικός παραλήπτης, πρέπει να είναι ο πολίτης, με την αύξηση του εισόδηματός του», σημείωσε ο κ. Βορίδης, επισημαίνοντας πως τα αποτελέσματα έχουν φανεί και με τις αυξήσεις μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
«Δεν είναι μόνο αυτό ο στόχος του πολιτικής, προφανώς. Ο στόχος του πολιτικής είναι και η αμυντική θωράκιση της χώρας. Ο στόχος της πολιτικής είναι η διαφύλαξη εθνικής κυριαρχίας. Ο στόχος της πολιτικής είναι η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και μπορώ να σας πω ότι σε αυτό σίγουρα πρέπει να κάνουμε αρκετά περισσότερο», συνέχισε, για να προσθέσει πως οι πόροι κατευθύνονται κυρίως στη δημιουργία υποδομών, οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν.
«Αυτό έχει μια μεγάλη συζήτηση και για το πώς μπορούν οι υποδομές να προσελκύσουν επενδύσεις σε περιφερειακό επίπεδο και για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να δημιουργήσουν μόνιμες καλές θέσεις εργασίας, οι οποίες να προσελκύσουν ανθρώπους να πάνε να εγκατασταθούν, να δουλέψουν και να δημιουργήσουν στην περιφέρεια. Όλα αυτά είναι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής και είναι ένα σχέδιο, το οποίο σταθερά επιμένουμε να το υπηρετούμε. Και συνεχίζουμε, νομίζουμε ότι φέρνει αποτελέσματα και θεωρώ ότι και το 2025 θα είναι μια χρονιά, που θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Δεν επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας η Ν.Δ.

Υπό αίρεση η επιστροφή των αρμοδιοτήτων στα δημοτικά συμβούλια

Αποστόλης Τζελέτας

Πολιτική εκδήλωση της Μ. Κεφάλα με προσκεκλημένο τον Μ. Βορίδη