ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τρεις προτάσεις για τις σχολικές περιουσίες

Τη συνδρομή περισσότερων νομικών, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με το θέμα των Αγαθοεργών Καταστημάτων και των σχολικών περιουσιών που προέρχονται από Κληροδοτήματα, θα ζητήσει η διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί στον δήμο Ιωαννιτών, μετά τη σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, πριν αρκετούς μήνες.

Η Επιτροπή του δήμου, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Άρης Μπαρτζώκας, συνεδρίασε χθες με τη συμμετοχή των δύο νομικών συμβούλων του δήμου, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

Στην Επιτροπή συμμετείχαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, οι επικεφαλής των παρατάξεων Νίκος Γκόντας, Λάζαρος Νάτσης, Βασίλης Καφαράκης και ο ίδιος, καθώς και ο εκπρόσωπος του δήμου στην Διοικούσα Επιτροπή των Αγαθοεργών Β. Τσαμπαλάς.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, οι νομικοί σύμβουλοι ενημέρωσαν ότι τα σχολικά κτήρια ανήκουν στα Αγαθοεργά Καταστήματα και όχι στο Κληροδότημα Ζωσιμά, αφού το Κληροδότημα δεν έχει ΑΦΜ, και, όπως εξηγεί, «τα κτίρια αυτά δε θεωρούνται σχολική περιουσία. Δεν ήταν ποτέ “σχολικός κλήρος”».

Με βάση την ενημέρωση που έγινε, ο δήμος μπορεί να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου–Δυτικής Μακεδονίας να εκδώσει Διαπιστωτική Πράξη, με την οποία να περάσουν τα κτίρια σε αυτόν, αλλά τότε η κάθε πλευρά μπορεί να κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και απόφαση του θα είναι οριστική και δεν εφεσιβάλλεται.

Επιπλέον, οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου ενημέρωσαν ότι, ακόμα και μια θετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί, διότι στο Υποθηκοφυλακείο τα κτίρια αυτά φαίνεται ότι ανήκουν στα Αγαθοεργά Καταστήματα.

Μετά την ενημέρωση από τους νομικούς συμβούλους, έγινε διαλογική συζήτηση στην οποία κατατέθηκαν τρεις προτάσεις. Η πρώτη είναι να σταλεί επιστολή στον υπουργό Οικονομικών και να ζητείται να εφαρμοστεί ο Νόμος του 1984, σύμφωνα με τον οποίο καταργείται η «Χριστιανική Κοινότητα» και για τα Ιωάννινα (όπως ισχύει σε ολόκληρη της Ελλάδα), οπότε οι σχολικές περιουσίες πρέπει να περάσουν στον δήμο. Η δεύτερη είναι να διεκδικηθεί έκδοση της σχετικής Διαπιστωτικής Πράξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η τρίτη να ζητηθεί συνάντηση με το Μητροπολίτη Ιωαννίνων, πρόεδρο των Αγαθοεργών Καταστημάτων, με αίτημα να μην προσφύγουν τα Αγαθοεργά Καταστήματα στα δικαστήρια σε περίπτωση έκδοσης της Διαπιστωτικής Πράξης.

«Σημειώνεται ότι το σημερινό χρέος των Αγαθοεργών Καταστημάτων ανέρχεται στα 13.000.000 ευρώ, αλλά τα σχολικά κτήρια δεν είναι προσημειωμένα. Τα Αγαθοεργά Καταστήματα έχουν υποθηκεύσει μόνο τις μετοχές τους, οι οποίες σήμερα έχουν πολύ μικρή αξία. Άρα, η μεταβίβαση των σχολικών κτιρίων στον δήμο αποτελεί μια “σωτήρια” πράξη, ώστε να μην περάσουν στις τράπεζες», καταλήγει ο κ. Μπαρτζώκας.

 

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας