ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αληθείς οι αριθμοί, λανθασμένη η ερμηνεία

Σε μία διαφορετική ανάγνωση των στοιχείων για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, που πριν λίγες ημέρες έφερε στη δημοσιότητα το site aftodioikisi.gr και εμφανίζουν το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου να είναι κάτω από τον μέσο όρο του συνόλου των περιφερειών, προχώρησε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο κ. Καχριμάνης δεν αμφισβήτησε τα νούμερα, αλλά τον τρόπο που ερμηνεύτηκαν, ισχυριζόμενος πως δεν υπάρχει καμία υστέρηση, αλλά η χαμηλή θέση της περιφέρειας Ηπείρου προκύπτει αφενός λόγω της σύγκρισης με περιφέρειες που ανήκουν στον «Στόχο 2», άρα τα προγράμματά τους είναι εμπροσθοβαρή, αφετέρου λόγω της μεταφοράς έργων –από τις άλλες περιφέρειες- από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά και στην επιλογή της περιφέρειας Ηπείρου να εντάξει ώριμα έργα προς χρηματοδότηση σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Interreg.
«Η περιφέρεια Ηπείρου έχει αποδείξει στα οκτώ περίπου χρόνια, που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, την αποτελεσματικότητά της, τόσο στην υλοποίηση των έργων, όσο και στους ρυθμούς απορρόφησης», τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, επικαλούμενος τα στοιχεία του προηγούμενου ΕΣΠΑ, στο οποίο η περιφέρεια Ηπείρου υπερκάλυψε κατά 77 εκ. ευρώ το εγκεκριμένο Π.Ε.Π. και διέθεσε έργα για να καλυφθούν απορροφήσεις κοινοτικών πόρων σε άλλα επιχειρησιακά προγράμματα (Interreg, Αλιείας).
Αναφερόμενος στο τρέχον ΕΣΠΑ, ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε πως η περιφέρεια Ηπείρου είναι η μόνη στη χώρα, που μετέφερε από το προηγούμενο στο νέο σε ποσοστό μόλις 6%, υλοποιώντας έτσι νέα έργα, ενώ επεσήμανε πως εκπληρώνεται στο ακέραιο το βασικό ζητούμενο, που είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, επιτυγχάνοντας στο τέλος του χρόνου τον στόχο ν+3.
Όσον αφορά την κατάταξη στην απορρόφηση, για την οποία η περιφέρεια Ηπείρου εμφανίζεται να βρίσκεται στην 6η θέση της κατάταξης επί των 13 περιφερειών, εξήγησε πως στην πραγματικότητα γίνεται σύγκριση ανόμοιων προγραμμάτων, καθώς δύο περιφέρειες της χώρας -της Στερεάς Ελλάδος και του Νοτίου Αιγαίου- είναι ενταγμένες στον «στόχο 2» και τα επιχειρησιακά τους προγράμματα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Κατά συνέπεια, η Ήπειρος, με ποσοστό 23,87%, βρίσκεται στην 4η θέση στην κατηγορία της ανάμεσα στις έντεκα περιφέρειες, των οποίων ο μέσος όρος ανέρχεται σε 22,98% και χωρίς να έχει μεταφορά έργων από το προηγούμενο.

Ενοχλημένος από την πρωτοβουλία Ριζόπουλου

Ο Αλ. Καχριμάνης δεν έκρυψε την ενόχλησή του και για την πρωτοβουλία του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος των Οριζόντων» Σπύρου Ριζόπουλου να επισκεφθεί τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να συζητήσουν για το πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων, που χρηματοδοτεί ο ΟΑΕΔ.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου διεκδίκησε την πατρότητα της ιδέας, λέγοντας πως ανάλογες προσλήψεις θα γίνουν και για την Ήπειρο, ωστόσο θα αφορούν αποκλειστικά την πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις και όχι στις υπηρεσίες της περιφέρειας, όπως γίνεται στη Δυτική Μακεδονίας. Επίσης, στην περίπτωση της Ηπείρου η χρηματοδότηση θα προέλθει από πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος και όχι από τον ΟΑΕΔ.
«Όταν πήγαμε στη Γερμανία, είδαμε ότι έχουν πρόγραμμα για τους νέους επιστήμονες. Έχουμε ετοιμάσει δικό μας πρόγραμμα για πρόσληψη ανέργων, από τα δικά μας χρήματα, όχι κρατικά, το οποίο απευθύνεται σε νέους επιστήμονες, τελειόφοιτους ΑΕΙ –ΤΕΙ, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες που θα λαμβάνουν 700-1000 ευρώ μηνιαίως συν την ασφάλισή τους για να προσληφθούν από επιχειρήσεις για 18 μήνες για την απόκτηση δεξιοτήτων και για εργασιακή εμπειρία, με την υποχρέωση της επιχείρησης να τους κρατήσει στην εργασία για επιπλέον τέσσερις μήνες. Αυτό είναι πρωτοπορία της περιφέρειας Ηπείρου. Και μη νομίζει κανένας ότι είναι σημερινό ή χθεσινό πρόγραμμα. Είναι εγκεκριμένο στο Ε.Π. μέσω των Επιτροπών Παρακολούθησης», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας: «Δεν ανέχομαι από αδαείς να ακούμε κουβέντες και να πηγαίνουν ως περιφερόμενοι θίασοι σε περιφέρειες, που δεν έχουν καμία σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ηπείρου, να ανακαλύπτουν την Αμερική».

Ένταξη επιπλέον 73 επενδυτικών σχεδίων

Ειδική αναφορά έκανε και στα προγράμματα επιχειρηματικότητας, επανερχόμενος σε ένα θέμα για το οποίο είχε δεχθεί έντονη κριτική το προηγούμενο διάστημα.
«Κληθήκαμε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης να υλοποιήσουμε ένα Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας. Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στο πληροφοριακό σύστημα της ΜΟΔ, είμαστε η μόνη περιφέρεια που υλοποίησε και υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα, έχοντας ήδη δημοσιεύσει πρόσκληση για την αγροδιατροφή, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το ηλεκτρονικό επιχειρείν. Οι άλλες περιφέρειες δεν έκαναν καμία ενέργεια. Και όταν στις 23 Δεκεμβρίου η κεντρική διοίκηση διαπίστωσε την πρόοδο, δε ζητήθηκε ούτε ένα ευρώ για συνεισφορά της Ηπείρου στο πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ «ενίσχυση της ίδρυσης & λειτουργίας νέων τουριστικών ΜΜΕ», ανέφερε, κάνοντας γνωστό πως, με το επιπλέον ποσό των 150 εκ. ευρώ που διέθεσε το υπουργείο, θα ενταχθούν άλλα 73 επενδυτικά σχέδια από την Ήπειρο, συνολικής δημόσιας δαπάνης 11,7 εκ. ευρώ, με τη βάση να πέφτει στο 87,45. Αυτά πρόκειται να προστεθούν στα 291 επιχειρησιακά σχέδια, που εντάχθηκαν αρχικά στο πρόγραμμα και αντιστοιχούσαν στο 45% του συνολικού αριθμού της κατηγορίας, που είναι ενταγμένη η Ήπειρος.

Σχετικά άρθρα

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση