Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, το μεσημέρι της Τετάρτης, οι δήμαρχοι ένωσαν τη φωνή του με την ΚΕΔΕ και την Ένωση ΔΕΥΑ της χώρας, που καθιστούν ως πρώτιστη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των βασικών και άμεσων αναγκών, όπως η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, και παράλληλα ζητούν διάλογο για τις αλλαγές, εμμένοντας στη θέση τους πως οι όποιες συγχωνεύσεις πρέπει να τεθούν μόνο σε εθελοντική βάση.
Ταυτόχρονα θέτουν και μια σειρά επιχειρημάτων, που εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας των προωθούμενων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλαγών, στην ουσία των οποίων δεν μπαίνουν προς το παρόν. Ωστόσο, εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από το Υπουργείο, θεωρείται βέβαιη η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ήδη συνέβη για το θέμα της μεταφοράς της αρμοδιότητας τιμολόγησης του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που κυκλοφόρησε και μετέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, για την Ήπειρο προβλέπονται τέσσερις μείζονες ΔΕΥΑ σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Άρτα και Πρέβεζα, όπου θα συνενωθούν οι αντίστοιχες ΔΕΥΑ και υπηρεσίες των Δήμων (όσοι δε διαθέτουν Δημοτική Επιχείρηση).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Πρέβεζας, όπου θα δημιουργηθεί μια ΔΕΥΑ στον δήμο Πρέβεζας, στην οποία θα συγχωνευθούν όχι μόνο οι ΔΕΥΑ των Δήμων Πάργας και Ζηρού, αλλά και αυτές του Ακτίου και της Λευκάδας. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, πως δεν υπάρχει επίσης καμία αναφορά στους Συνδέσμους Ύδρευσης, που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Προβληματισμό προκαλεί και η προβλεπόμενη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των νέων, μειζόνων ΔΕΥΑ, αφού, εκτός από εκπροσώπους των δήμων που συμμετέχουν στο σχήμα και εκπροσώπου των εργαζομένων, συμμετέχει εκπρόσωπος της Περιφέρειας και του οικείου Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ χαρακτήρισε «περίεργες» και αχρείαστες τις επιλογές αυτές, καθώς ούτε οι Περιφέρειες ούτε τα Επιμελητήρια έχουν αρμοδιότητες στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων. Επίσης, είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με το προσχέδιο, σε περιπτώσεις που οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης είναι μειοψηφία, η ψήφος τους θα έχει ποσόστωση και θα «μετρά» παραπάνω στις αποφάσεις, όσο και αν ακούγεται ανέφικτο να μπει αυτό το… «ζύγι».
Τα «τυράκια» και οι «φάκες»
Το προσχέδιο, αν και ακόμη δεν έχει φτάσει επισήμως στα χέρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδα, κάτι που αναμένεται από μέρα σε μέρα, εκτιμάται ότι δεν απέχει από τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Εξάλλου, και αυτό είναι ένα ακόμη σημείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους δημάρχους, κατά το πρόσφατο ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως στόχος της μεταρρύθμισης είναι να δημιουργηθούν μεγάλοι οργανισμοί, προκειμένου να μπορούν να δανειοδοτηθούν. «Η συγχώνευση μικρών, προβληματικών οργανισμών, το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί μεγάλους, προβληματικούς οργανισμούς. Μια τρύπα στο νερό», δηλαδή, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νταής.
Στις προβλέψεις του σχεδίου δεν υπάρχει καμία που να αφορά την ενίσχυση του προσωπικού, αλλά και τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, τα «καυτά» προβλήματα των ΔΕΥΑ και των Δήμων. Αντίθετα, υπάρχει η πρόβλεψη για επιχορήγηση των δήμων για την αποπληρωμή οφειλών στους παρόχους ενέργειας, αλλά με τη μορφή δανείου, καθώς θα παρακρατείται από την τακτική επιχορήγηση, και επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τις ΔΕΥΑ σε 87 δόσεις, ενώ σήμερα ισχύουν οι 60 δόσεις.
Αυτές οι τελευταίες ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικές, αποτελούν «τυράκια» ωστόσο, όπως ανέφεραν τα μέλη της ΠΕΔ, ορισμένα μάλιστα ζητώντας να υπάρξουν πιο προωθημένες «απαντήσεις» σε σχέση με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ.
«Να απορρίψουμε κάθε συζήτηση», τόνισε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ενώ, να μην υπάρξει περιθώριο να παρερμηνευθεί η στάση των δημάρχων, ότι δηλαδή συναινούν στον διάλογο επί αυτής της βάσης, ζήτησε και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, σημειώνοντας πως για σημεία του κειμένου θα μπορούσε να υπάρξει προσφυγή από την ΚΕΔΕ.
«Θα πρέπει να είμαστε σκληροί και απέναντι, να υπερασπιστούμε τους δημότες μας. Εξάλλου, είμαστε και δημότες εκτός από δήμαρχοι», τόνισε ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ζητώντας σκληρότερη στάση από την ΚΕΔΕ.
Τελικά, η ΠΕΔ Ηπείρου υπερψήφισε την πρόταση της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ, προκειμένου να υπάρχει μια ομοφωνία, που αναμένεται να επικρατήσει σε όλους τους δήμους της χώρας, εν αναμονή των εξελίξεων. Η πρόταση αυτή θέτει ως αναγκαία την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα στις ΔΕΥΑ και τους Δήμους, και καθιστά ξεκάθαρο πως οι τυχόν συγχωνεύσεις θα πρέπει να γίνουν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δήμων.