Η «Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων», σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας στην επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Ήπειρος Όλον – Τόπος να ζεις» Άλκη Παπαχρηστάκη, βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει ως κύριος του έργου στη Σύνταξη Στρατηγικών Σχεδίων (MasterPlan) Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με ορίζοντα έναρξης το 2025, ενώ σε ισχύ βρίσκεται προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης για ολοκληρωμένες δράσεις Πολιτικής Προστασίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025.
Στον νομό Πρέβεζας έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος για τα έργα διευθέτησης/οριοθέτησης τμήματος του ποταμού Αρέθωνα του Δήμου Πρέβεζας και εκπονείται από τον Ιούλιο η μελέτη έργων τμηματικής διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας στο ρέμα Καρυδά και τάφρου Παντοκράτορα του Δήμου Πρέβεζας». Η μελέτη εκπονείται από τον Ιούλιο 2024.
Στη φάση ολοκλήρωσης της υδραυλικής μελέτης βρίσκονται τα έργα διευθέτησης/οριοθέτησης ρέματος Οξυδά και εκπονείται η μελέτη τμηματικής οριοθέτησης/διευθέτησης του Ποταμού Λούρου για την αντιπλημμυρική προστασία της Φιλιππιάδας. Για το ρέμα Τούση, ολοκληρώθηκε η μελέτη και εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η κατασκευή του έργου, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Αναφορικά με τη γέφυρα Άρτας, έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση και μελέτη στο Υπουργείο Υποδομών και αναμένεται η χρηματοδότηση, ενώ το ρέμα Μπούση καθαρίζεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, οριστική λύση θα δοθεί, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, με τα έργα που θα προταθούν από τη μελέτη που εκπονείται με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση (ΦΕΚ) και η έκδοση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), βρίσκεται σε εξέλιξη η στατική οριστική μελέτη και ολοκληρώνεται η μελέτη οδοποιίας.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά σε άμεσες παρεμβάσεις και καθαρισμούς, για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Η Περιφέρεια κλήθηκε φέτος να προβεί σε εκτεταμένους καθαρισμούς στον Γορμό, παραπόταμο του Καλαμά (περιοχή Γέφυρας Αγίων) και στον Άραχθο ποταμό, πριν την Κλεισούρα, και στις τοποθεσίες Φαπαμιά και Κουντέ για να αποτραπούν υπερχειλίσεις των δύο ποταμών και ανυπολόγιστες φυσικές ζημιές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν.
«Οι καθαρισμοί των ρεμάτων και τάφρων συνεχίζονται σε όλη την Ήπειρο και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο ως προς την αντιπλημμυρική προστασία. Το γεγονός, μάλιστα, ότι στις έντονες καταιγίδες των τελευταίων ημερών δεν προέκυψαν προβλήματα, είναι θετική ένδειξη, χωρίς ασφαλώς να επιτρέπει εφησυχασμό», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ωστόσο πως στη διαχείριση ποταμών, ρεμάτων, χειμάρρων κ.λπ. εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες, όπως Περιφέρειες, Δήμοι, Διεύθυνση Υδάτων Αποκεντρωμένης, Κτηματική Υπηρεσία, ΟΦΥΠΕΚΑ.
«Η διαδικασία έγκρισης έργων διευθέτησης και οριοθέτησης χειμάρρων – ποταμών, είναι πολύ χρονοβόρα με την εμπλοκή τόσων πολλών φορέων, που πρέπει να γνωμοδοτήσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις “παρεμβαίνει” και το ΣτΕ, με αποτέλεσμα, όταν απαιτούνται διορθώσεις, να ξεκινά η διαδικασία από την αρχή, παρόλο που η ευθύνη τελικά για την εμφάνιση πλημμυρικού φαινομένου σε έναn χείμαρρο ανήκει στην Περιφέρεια. Θα πρέπει το καθεστώς αυτό να αποσαφηνιστεί, να γίνει πιο απλό και πιο εύκολο στη λειτουργία του. Η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων γεννά σύγχυση, δυσλειτουργίες και αναποτελεσματικότητα, που στοιχίζει σε περιουσίες, υποδομές και, όπως αποδείχτηκε στη Θεσσαλία, σε ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο περιφερειάρχης.
Αντιπλημμυρικά έργα: «Αγκάθια» οι χρονοβόρες διαδικασίες και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων
Στις περιοχές, όπου τα τελευταία χρόνια προκαλούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, επικεντρώνει τις μελέτες και τα αντιπλημμυρικά έργα η Περιφέρεια Ηπείρου, μια διαδικασία, ωστόσο, που είναι χρονοβόρα και «σκοντάφτει» πολλές φορές στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων.