ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτο βήμα η επιλογή εκτάσεων και καλλιεργειών

Στη διαδικασία επιλογής των δημοτικών εκτάσεων και των κατάλληλων καλλιεργειών αρωματικών φυτών και βοτάνων βρίσκονται οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», προκειμένου να ξεκινήσουν οι πιλοτικές καλλιέργειες από ανέργους του δήμου Ιωαννιτών.

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, που υπεγράφη πριν από έναν μήνα περίπου, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και η αρμόδια αντιδήμαρχος Βάσω Μέγα είχαν συνάντηση με τον επίτιμο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» δρ. Νίκο Κρημνιανιώτη, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.

Στη συνάντηση, εκτός του επίτιμου προέδρου του ΕΟΕΣ, παρέστησαν η τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων δρ. Ελένη Μαλούπα, η εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα δρ. Κατερίνα Γεωργιάδου και η γεωπόνος, αρχιτέκτων τοπίου Μαρίνα Παναγιωτίδου, οι οποίες αποτελούν μέρος της ερευνητικής ομάδας, που θα συντάξει τις τελικές προτάσεις.

Στόχος είναι η αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή αρωματικών και θεραπευτικών φυτών, δίνοντας μια διέξοδο σε ανέργους είτε από τον κλάδο του πρωτογενούς τομέα, είτε από αυτόν της μεταποίησης και εμπορίας.

Όπως ενημέρωσε τον δήμαρχο ο κ. Κρημνιανιώτης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή ορισμένων, πιλοτικών, δημοτικών εκτάσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες καλλιέργειες αρωματικών – θεραπευτικών φυτών, αλλά και καρπών. Το τμήμα Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας του δήμου Ιωαννιτών έχει αποστείλει ήδη λίστα με τις δημοτικές εκτάσεις στον ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» και έχει γίνει μια πρώτη επιλογή πιθανών εκμεταλλεύσιμων εκτάσεων. Το επόμενο διάστημα, μέχρι τα τέλη του μήνα, έμπειροι επιστήμονες θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών – θεραπευτικών φυτών και θα προτείνουν τα βέλτιστα μοντέλα εφαρμογής. «Τον Απρίλιο θα είμαστε σε θέση να υποδείξουμε τις εκτάσεις και τις κατάλληλες καλλιέργειες για την κάθε μια, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος», σημείωσε ο κ. Κρημνιανιώτης.

Στη συνέχεια, ο στόχος είναι ομάδες νέων ανέργων να εκπαιδευτούν ώστε να καλλιεργούν αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα προϊόντα να επεξεργάζονται και να τυποποιούνται και έπειτα να διατίθενται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

«Ο τόπος μας έχει εξαιρετικές συνθήκες για την καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων, πρέπει όμως να δώσουμε βάση και στην οργανωμένη παραγωγή και μεταποίησή τους. Μέσα από την δράση μας αυτή θα υποστηριχτεί ένα δίκτυο, που ξεκινά από την παραγωγή, φτάνει στην μεταποίηση και καταλήγει στην εμπορία. Είναι ένα φιλόδοξο και οραματικό σχέδιο για την περιοχή μας, το οποίο όμως σε συνεργασία με την ΕΟΕΣ “Εύξεινη Πόλη” θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη», τόνισε σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μπέγκας.

Η κ. Μέγα, από τη μεριά της, επισήμανε ότι η δημοτική αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, διότι πιστεύει ότι είναι ένας σημαντικός κλάδος για την ανάπτυξη της περιοχής. «Χαίρομαι γιατί βλέπω ότι η συνεργασία που εγκαινιάσαμε πριν λίγο καιρό, προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Στόχος μας είναι να δώσουμε λύση και σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τις διαδικασίες επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης στην αγορά, όπου πραγματικά ο αγροτικός τομέας στην περιοχή μας υστερεί», σημείωσε η κ. Μέγα.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών