Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

223 θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ και ράμπες σε 36 σχολεία

Συνολικά 141 ατομικές και 82 γενικές θέσεις στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία υπάρχουν οριοθετημένες στον Δήμο Ιωαννιτών, ενώ προχωρούν και οι εργασίες προσβασιμότητας σε σχολεία της πόλης.

Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί ράμπες σε 36 σχολεία και υπολείπονται σε άλλα οκτώ, χωρίς όμως να έχουν εγκατασταθεί σε όλες τα πλαϊνά κάγκελα, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος έργων Κώστας Γκόγκος, απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» σχετικά με τη διευκόλυνση της κινητικότητας των ΑμεΑ στον δήμο μας.
«Η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε συνολικά για τη διευκόλυνση της μετακίνησης ΑμεΑ, γίνονται όμως προσπάθειες για να βελτιωθεί», κατέληξε ο κ. Γκόγκος, ενώ ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι η ευαισθησία της αυτοδιοίκησης διαχρονικά για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα είναι δεδομένη. Συμφώνησε ότι η σημερινή κατάσταση στον δήμο μας δεν τιμά μια σύγχρονη κοινωνία, πρόσθεσε όμως ότι όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις δημοτικές αρχές γίνονται σε ένα ήδη δομημένο αστικό τοπίο, που δεν επιτρέπει να λυθούν εύκολα αυτά τα προβλήματα.
Επισήμανε τέλος, ότι το μείζον πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης, διότι, αν οι δήμοι λάμβαναν τη χρηματοδότηση που τους αναλογεί, τότε θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα για την καθημερινότητα των δημοτών.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Λούλας Βέρμπη, η οποία σημείωσε πως στον Δήμο Ιωαννιτών δεν έχει υπάρξει μία συνολική και σοβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών. «Πολλοί συνδημότες μας, που είτε οι ίδιοι έχουν κινητική αναπηρία, είτε είναι γονείς -κηδεμόνες Παιδιών-Ατόμων με Αναπηρία (τετραπάρεση και με ή χωρίς την χρήση αμαξιδίου), είτε είναι εμποδιζόμενα άτομα, όπως γονέας με καροτσάκι μωρού, ηλικιωμένος με κινητικά προβλήματα, άτομα μετά από ατυχήματα, κλπ., έχουν έντονα και συνεχώς αυξανόμενα ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με τις ενέργειες των δημοτικών αρχών, προηγούμενων και σημερινής, για εύκολη και ασφαλή στάθμευση σε δημοτικές οδούς και δημοτικά πάρκιγκ και για απρόσκοπτη και ελεύθερη προσπέλαση σε δημοτικούς, σχολικούς και δημόσιους χώρους», ανέφερε.
Παράλληλα, έθεσε σειρά ερωτημάτων για την πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ σε συγκεκριμένες οδούς, κοντά σε ιατρεία και σημεία συνάθροισης, για την κατασκευή ραμπών ή και ανελκυστήρων, όπου απαιτείται, και σε δημοτικά – πέρα από τα σχολικά – κτίρια, ερωτήματα τα οποία κατατέθηκαν και γραπτώς προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις.
«Μπορεί τα άτομα με αναπηρία να αποτελούν τη μειοψηφία του συνόλου, αλλά όμως όλοι μας κάποια στιγμή, πιθανά, να καταστούμε εμποδιζόμενα άτομα. Είτε ως γονείς με μικρό παιδί σε καροτσάκι, είτε με αφορμή κάποιου ατυχήματος, είτε λόγω γήρατος. Γι’ αυτό ένας Δήμος που θέλει πραγματικά να φροντίζει τους δημότες του, μεριμνά από σήμερα για το αύριο και για όλους», κατέληξε η κ. Βέρμπη.