Συγκεκριμένα, αναφορικά με το πόρισμα της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, η ΔΕΥΑΙ τονίζει ότι «το φαινόμενο της υπερχείλισης υγρών λυμάτων ήταν παροδικό και όχι συνεχές και οφείλονταν σε δυσλειτουργία του φρεατίου εισόδου του βιολογικού κατά το στάδιο διασύνδεσης του παλαιού συγκροτήματος με τον νέο βιολογικό καθαρισμό. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΔΕΥΑΙ, πραγματοποίησε άμεσα εντατικούς ελέγχους και εργασίες στο σύνολο των εγκαταστάσεων διαχείρισης λυμάτων και παρά τις δυσκολίες λόγω της συνεχούς λειτουργίας του βιολογικού, έχει επιλύσει πλήρως το ζήτημα».
Επιπλέον, σημειώνει πως οι εργασίες για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του παλιού βιολογικού συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά τη διαχείριση λυμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Είναι γνωστό ότι ο παλιός βιολογικός καθαρισμός της πόλης είχε φτάσει στα όρια του εδώ και πολλά χρόνια και δεν επαρκούσε για να εξυπηρετήσει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του λεκανοπεδίου. Γι’ αυτό άλλωστε όλες οι δημοτικές αρχές εδώ και πάνω από δέκα χρόνια προσπάθησαν αρχικά να εξασφαλίσουν τους πόρους και στη συνέχεια να εκτελέσουν το έργο της κατασκευής της νέας μονάδας, καθώς και το έργο εκσυγχρονισμού της παλιάς, προκειμένου να βελτιωθεί δραστικά η αποδοτικότητα του συστήματος», τονίζει η ΔΕΥΑΙ και καταλήγει πως «παραμένει προσηλωμένη στη διαφύλαξη της ποιότητας των υδατικών πόρων και συνεχίζει να εργάζεται με υπευθυνότητα για την αναβάθμιση των υποδομών της, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».