Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Σε αναζήτηση γειτονιάς για την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ζώνη

Τη γειτονιά, από την οποία θα ξεκινήσει η κλιματική ουδετερότητα των Ιωαννίνων και θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες περιοχές, αναζητά ο Δήμος Ιωαννιτών.

Ο φιλόδοξος στόχος να καταστεί η πόλη, μαζί με πέντε ακόμη ελληνικές πόλεις και 94 ευρωπαϊκές, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη μέχρι το κοντινό πλέον 2030, ξεκινά να υλοποιείται μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Η εναρκτήρια συνάντηση για την υλοποίηση του προγράμματος, που αφορά την επιλογή μιας γειτονιάς του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία θα μελετηθεί, προκειμένου να μηδενίσει τους ρύπους της, πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, του αντιδημάρχου Θωμά Γιωτίτσα, των ειδικών συμβούλων Έλενας Σιόντη και Γιώργου Αντωνίου, καθώς και εκπροσώπων εταίρων του προγράμματος, μεταξύ των οποίων το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και ιδιωτικές εταιρίες με εξειδίκευση στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος αλλά και στην ανάγκη συμμετοχής πολιτών, φορέων και ιδιωτών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Φυσικά, μεγάλη σημασία έχει, όπως έχουν ζητήσει εξάλλου οι έξι πόλεις, η στήριξη, οικονομική και θεσμική, από την πλευρά των συναρμόδιων Υπουργείων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η επίτευξη του μηδενισμού των ρύπων μέχρι το 2030 δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να πείσουμε τους επιχειρηματίες να συμμετέχουν και αυτοί στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος, αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα. Οι δήμοι οργανωνόμαστε και είμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση, από την οποία περιμένουμε να μας βοηθήσει. Έχουμε καταθέσει τα Κλιματικά Σύμφωνα, όπως ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Μπακογιάννη, και περιμένουμε να κληθούμε ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να προχωρήσουμε», κατέληξε ο δήμαρχος.

Η ένταξη του Δήμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, που είχε καταλήξει στην επιλογή του Νησιού για να καταστεί ενεργειακά αυτόνομο, όπου είχε πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση του δικτύου Climanet, της σύμπραξης δηλαδή των έξι ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στην αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και έξυπνων Πόλεων.

Η νυν δημοτική αρχή εξετάζει τις γειτονιές, οι οποίες προσφέρονται για παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση των ρύπων και όχι μόνο, ενώ παράλληλα «τρέχει» και η συνεργασία (που επίσης είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη δημοτική θητεία) με το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, το οποίο είχε αναλάβει να μελετήσει τρεις γειτονιές της πόλης, την περιοχή από το Γηροκομείο έως το Άλσος, από το Τζαμί Καλούτσανης έως την πλατεία Σαπουντζάκη και το Κάστρο.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο αντιδήμαρχος Θ. Γιωτίτσας τόνισε πως θα εξεταστούν διάφορες γειτονιές και περιοχές της πόλης, πριν γίνει η επιλογή, προκειμένου, σε δεύτερο στάδιο, να υπάρξουν ειδικές πολεοδομικές και συγκοινωνιακές μελέτες, οι οποίες θα προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις και έργα, με στόχο η περιοχή που θα επιλεγεί, να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ζώνη.

«Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα δίνει έμφαση στην κινητικότητα. Περισσότερο δίνει βάση σε δράσεις, όπως είναι η πιθανότητα πεζοδρομήσεων, η αναδιάταξη των αστικών συγκοινωνιών, η δημιουργία περισσότερων ελεύθερων χώρων για τον πολίτη κ.ά., και ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας, διευκρινίζοντας, τέλος, ότι σε κάποιες περιοχές των Ιωαννίνων έχει ήδη γίνει μια προεργασία, χωρίς όμως να έχει επιλεγεί σε πια από αυτές θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Τόνισε δε πως το Κλιματικό Σύμφωνο, που έχει υπογραφεί, είναι ευέλικτο και υπάρχει το περιθώριο αλλαγών και προσθηκών.

Παράλληλα, το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, με τις ομάδες εργασίας που έχει συγκροτήσει ,έχει ξεκινήσει την μελέτη της πρώτης από τις παραπάνω τρεις γειτονιές. Στις ομάδες εργασίας συμμετέχουν μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, που θα προτείνουν δράσεις και παρεμβάσεις αναφορικά με τη μείωση των ρύπων, την ενεργειακή εξοικονόμηση, την κυκλική οικονομία κ.ο.κ.

Ο πρόεδρος Γιάννης Τσίγκρος σημείωσε ότι το ΤΕΕ/ΤΗ, ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών, θα συμβάλλει με όλες τους τις δυνάμεις, ενώ σημείωσε την καλή συνεργασία, τόσο με την προηγούμενη όσο και με τη σημερινή δημοτική αρχή.

Σχετικά άρθρα

Σημάδια «επανεκκίνησης» από το ΥΠ.ΕΝ.

Πρώτη δράση μια πλατφόρμα για το ενεργειακό αποτύπωμα

Γεωργία Χαλάτση

Ενισχύονται οι χρηματοδοτικές πηγές για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις»