ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η ευθύνη της πολιτείας, τα παράπονα στον δήμο

Στο δημοτικό συμβούλιο βρέθηκαν για μια ακόμη φορά φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα μετακίνησης και σίτισης που αντιμετωπίζουν, και τα οποία, παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις τους, αλλά και επαφές μεταξύ πανεπιστημίου και διοίκησης του Αστικού ΚΤΕΛ, δεν έχουν επιλυθεί.

Οι φοιτητές πέντε φοιτητικών συλλόγων, περισσότερα από 70 άτομα, σήκωσαν πανό στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και οι εκπρόσωποί τους κατέθεσαν τις θέσεις τους, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για τις καθυστερήσεις, αλλά και για την πυκνότητα των δρομολογίων. Επίσης, δυσαρεστημένοι είναι για το θέμα της σίτισης στην εστία της Δομπόλης, κάτι που έχει απασχολήσει και τη Σύγκλητο, που έχει ζητήσει από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να προχωρήσει σε αλλαγές.
Στη συνεδρίαση βρέθηκε και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι οι όποιες καθυστερήσεις είναι μεμονωμένες, πως τα δρομολόγια συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ, κάτι που δε συμβαίνει σε άλλες πόλεις αυτού του μεγέθους, ενώ για το θέμα του κομίστρου σημείωσε ότι καθορίζεται από την πολιτεία.
Ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση στο πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι μόνο το θέμα των αδέσποτων αφορά αρμοδιότητα του δήμου και μόνο γι’ αυτό μπορεί να δεσμευθεί και όχι για θέματα όπως η σίτιση και οι μετακινήσεις. Σημείωσε, όμως, πώς αν υπάρξει αίτημα από το πανεπιστήμιο ή άλλο αρμόδιο φορέα, που θα ζητήσει να υπάρξει συμβολή του δήμου, σαφώς θα το κάνει.
Τις θέσεις της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», όπως είχαν εκφραστεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση, ανέφερε ο κ. Γκόντας, με ειδική αναφορά στο θέμα της σίτισης. «Είναι ντροπή να κοστολογούμε τη σίτιση 1,70 ευρώ για κάθε φοιτητή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ευτυχώς φωνάζουν οι φοιτητές, αφού δε φωνάζουν οι Γιαννιώτες. Τα προβλήματα είναι γνωστά, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις», σημείωσε ο Λ. Νάτσης από την παράταξη «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή», ενώ ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Βασίλης Καφαράκης ζήτησε να επιδοτήσει το εισιτήριο ο δήμος Ιωαννιτών, αλλά και να δημιουργηθεί δημοτική συγκοινωνία.
Έκπτωση στα πακέτα των φοιτητικών εισιτηρίων, όπως συμβαίνει για τα κανονικά εισιτήρια, αλλά και πρόταση ώστε να εξεταστεί –μέχρι την επόμενη δημοτική θητεία- η δυνατότητα δημοτικής αστικής συγκοινωνίας, πρότεινε ο Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος «άνοιξε πυρ» κατά του Λ. Νάτση. «Τα μέλη της δικής σας παράταξης, που τώρα κατέχουν κυβερνητικές θέσεις, φώναζαν για δωρεάν σίτιση και στέγαση σε όλους», σημείωσε.
Την επανεξέταση της τιμής ζώνης, μέσω της περιφέρειας, ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Τσαμπαλάς, ο οποίος σημείωσε ότι «οι φοιτητές στοιβάζονται και αυτό το βλέπουμε καθημερινά».
Όπως και σε προηγούμενη συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε τη βούληση να συμβάλει σε όποια λύση της προταθεί από την πρυτανεία. Επιτροπή με τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων, που θα συνομιλήσει με τις πρυτανικές αρχές, αλλά και θα ασκήσει πίεση προς τα αρμόδια υπουργεία, πρότεινε καταλήγοντας ο δήμαρχος, πρόταση η οποία και έγινε αποδεκτή.

Σχετικά άρθρα

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι φοιτητές

Λανθασμένη ερμηνεία του νόμου βλέπει το Αστικό ΚΤΕΛ

Με αφορμή το δημόσιο «παράπονο» του κ. Παρτσαλάκη

Σπύρος Ζαφείρης