Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Στα αζήτητα οι ξύλινοι στύλοι για τα δίκτυα ρευματοδότησης

Ένας κλάδος, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη χώρα και ειδικά στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά αντίθετα οδηγείται στον αφανισμό, είναι η παραγωγή στύλων για τα δίκτυα ρευματοδότησης.

Για πολλοστή φορά, την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, επανέρχεται το ζήτημα της επιλογής του ΔΕΔΔΗΕ, που ουσιαστικά είναι και ο μοναδικός δυνητικός «πελάτης» να επιλέγει την εισαγωγή στύλων, και τελευταία, ακόμη και τσιμεντένιους.
Το θέμα επανήλθε από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, με αφορμή τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προμήθεια στύλων για το δίκτυο μεταφοράς μέσης και χαμηλής τάσης ρεύματος, αποκλείοντας τους ξύλινους στύλους στα μεγάλα μεγέθη, λόγω των προδιαγραφών που τίθενται.
Το ζήτημα που τίθεται από τον περιφερειάρχη, αλλά και δασικούς συνεταιρισμούς, είναι ότι την ίδια ώρα μένει στα αζήτητα η παραγωγή στύλων στους νόμους Ιωαννίνων, Γρεβενών, Τρικάλων, Καστοριάς και Δράμας, οι οποίοι έχουν μικρότερο κόστος, αλλά και είναι πιο ανθεκτικοί στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας, καθώς είναι αυτοφυείς.
Αντίθετα, επιλέγεται η εισαγωγή στύλων από χώρες της Σκανδιναβίας κυρίως, που παράγονται σε φυτώρια, αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, ενώ τελευταία επιλέγουν ακόμη και τσιμεντοκολώνες. Ταυτόχρονα, ακόμη και οι ξύλινες τραβέρσες, αντικαθίστανται από μεταλλικούς βραχίονες.
Όπως τονίζει ο έμπορος και πρόεδρος Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας Ηπείρου Γιάννης Ντασταμάνης, θα μπορούσε η παραγωγή της χώρας να απορροφηθεί όλη και εφόσον δεν επαρκεί, να γίνουν εισαγωγές.
Επιπλέον, αν τίθεται θέμα ποιότητας του ξύλου, θα μπορούσε το υπουργείο Περιβάλλοντος να συνεργαστεί με τα δασαρχεία και τους δασικούς συνεταιρισμούς, ώστε να προχωρήσουν σε χειμερινές υλοτομίες, από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο, ώστε να έχουν ακόμη καλύτερη ποιότητα.
Με τον τρόπο αυτό, θα στηρίζονταν οι δασικοί συνεταιρισμοί που έχουν απομείνει. Στην Ήπειρο απασχολούνται στον κλάδο περίπου 150 άτομα, με φθίνουσα πορεία, ενώ είναι πολλοί περισσότεροι στη Δυτική Μακεδονία.
«Χρειάζονται άμεσες λύσεις για να στηριχθεί ο κλάδος. Πληρώνουν στύλους σε δεκαπλάσιες τιμές», σημειώνει, προσθέτοντας πως αυτό πρέπει να διερευνηθεί.

Σχετικά άρθρα

Οικονομικό πλήγμα με περιβαλλοντικές συνέπειες

Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν οι έμποροι καυσόξυλων

Γεωργία Χαλάτση

Ελληνική ξυλεία για τους στύλους της ΔΕΗ ζητά ο Γ. Αμυράς