ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ο καθεστωτισμός της δημοτικής αρχής τελειώνει»

Για ιδιοκτησιακή αντίληψη του δήμου και καθεστωτισμό κατηγορεί τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα».

Αν και η ενόχληση ξεκινά από το «απαράδεκτο», όπως χαρακτηρίζεται γεγονός της υποδοχής των υποψηφίων του συνδυασμού του στο δημαρχιακό γραφείο, «το οποίο κανονικά προορίζεται για συναντήσεις του δημάρχου όχι με τους φίλους του που “κατεβάζει” υποψήφιους και διαφημίζει νυχθημερόν με πληρωμένες καταχωρήσεις στο διαδίκτυο, αλλά για συναντήσεις με θεσμικούς φορείς και αρχές», η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τα «Γιάννενα Τώρα» να εκδώσουν ανακοίνωση, ήταν η απόφαση να γίνει η παρουσίαση των νέων υποψηφίων της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».
«Η δημοτική αρχή προέβη σε μια προκλητικότατη ενέργεια, ενδεικτική ωστόσο του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται θεσμούς και κανόνες. Ενημέρωσε ότι θα παρουσιάσει τους υποψηφίους του συνδυασμού της σε δημοτικό χώρο εκδηλώσεων (πρώην Σφαγεία), τη στιγμή που σε άλλες παρατάξεις και σε μη προεκλογικό χρόνο, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου για άλλες όχι πολιτικές εκδηλώσεις, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται δημοτικοί χώροι για παραταξιακούς σκοπούς, αυτό δηλαδή ακριβώς που η ίδια κάνει τώρα», τονίζει η ανακοίνωσή και καταλήγει: «Αυτός είναι ο τρόπος προφανώς που αντιλαμβάνεται την ισονομία και τη θεσμικότητα η δημοτική αρχή, θεωρώντας ότι “ο δήμος είμαι εγώ”, για να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση του γάλλου μονάρχη. Οι πολίτες, όμως, θα δείξουν πολύ σύντομα, με τον πλέον ξεκάθαρο και οριστικό τρόπο, στη δημοτική αρχή ότι η “μοναρχία” της και ο καθεστωτισμός που συνεπάγεται, τελειώνει».

Απάντηση από το Πνευματικό Κέντρο

Στις καταγγελίες της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» ως προς τη χρήση του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χάτζης», απάντησε η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου (συνολική απάντηση υπήρξε και από τον δήμαρχο μέσω του λογαριασμού του στο facebook), τονίζοντας πως πράγματι οι χώροι του Πνευματικού Κέντρου δεν παραχωρούνται για κομματικούς σκοπούς και κομματικές εκδηλώσεις, διότι προορισμός τους είναι πολιτιστικές, αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ωστόσο, 80 περίπου μέρες προ των δημοτικών εκλογών, αναφέρεται πως «το Πνευματικό Κέντρο δε διανοείται να αποκλείσει τους δημοτικούς χώρους που διαχειρίζεται, από τον διάλογο για την ύψιστη διαδικασία της πόλης» και για τον σκοπό αυτό παραχωρεί τη χρήση της αίθουσας «Δημ. Χατζής», σε ελεύθερες ημερομηνίες, σε όποια δημοτική παράταξη τη ζητήσει.
«Η εν λόγω παράταξη δεν έχει υποβάλει κάποιο αίτημα, οπότε ως είναι φυσικό, δεν έχει λάβει καμιά αρνητική απάντηση, ώστε να επικαλείται “αποκλεισμό” και “διακρίσεις”. Αποστολή του Πνευματικού Κέντρου είναι να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία και στο επίκεντρο των εξελίξεων και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο», καταλήγει η απάντηση.

Σχετικά άρθρα

Προαναγγελία κοινής καθόδου στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Επαναβεβαίωση της στήριξης στη δημοτική αρχή

«Κανένα κενό εξουσίας δεν υφίσταται»