Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Αγώνας σε δύο μέτωπα κατά των απογευματινών χειρουργείων

Αίτηση ακύρωσης των απογευματινών χειρουργείων κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, μαζί με 30 Ενώσεις – μέλη της, την ώρα που συνεχίζονται και τοπικά οι αντιδράσεις.

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει πως το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών και ότι οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, μέσα από το ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των “απογευματινών” επί πληρωμή χειρουργείων, ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής, ενάντια στην απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν την σχέση γιατρού – ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ σε δελτίο τύπου.
Οι αντιδράσεις στα απογευματινά χειρουργεία συνεχίστηκαν σήμερα στα Γιάννενα, με αφορμή τον προγραμματισμό των δύο πρώτων στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Ο Σύλλογος Εργαζομένων, με τη στήριξη της ΕΙΝΗ και του Νομαρχιακού Τμήματοςτης ΑΔΕΔΥ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας το μεσημέρι, με τον πρόεδρο των εργαζομένων Κώστα Καλαμπόκα να επισημαίνει πως τα απογευματινά χειρουργεία δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα αναφορικά με την αναμονή, αλλά «οδηγούν στην αντιμετώπιση των ασθενών ως πελάτες», όπως σημείωσε.
Παράλληλα, με την επέκταση των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας, αυξάνεται ο προβληματισμός και η ανησυχία για τα περιστατικά που κατευθύνονται σε αυτά, καθώς, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΕΙΝΗ Μπάμπης Παππάς, την επόμενη εβδομάδα στο ΠΓΝΙ έχει οριστεί απογευματινό χειρουργείο για ογκολογικό ασθενή, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στα πρωινά χειρουργεία.
«Η ανισοτιμία στην πρόσβαση των πολιτών συνεχίζεται με τον πιο ωμό και εκβιαστικό τρόπο για τους ασθενείς και θέλει να κάνει συνένοχους τους γιατρούς και υγειονομικούς τους οποίους καλούμε να αντισταθούν έστω και την τελευταία στιγμή», σημείωσε ο κ. Παππάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ εκ μέρους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών Γιώργος Πρέντζας, ασκώντας κριτική και στην πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Μαρίας Κεφάλα στο ΠΓΝΙ.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας τονίζοντας πως «η υγεία δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα», επικρίνοντας την κυβέρνηση για πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής

ΕΙΝΗ – Το νόμιμο φακελάκι δε θα περάσει