Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής

Την αντίθεσή τους διατράνωσαν εργαζόμενοι και γιατροί στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» ενόψει της έναρξης των απογευματινών χειρουργείων στο δεύτερο τη τάξει νοσηλευτικό ίδρυμα των Ιωαννίνων στις αρχές Απριλίου, εκτιμώντας πως δε θα καταστεί εφικτό να επεκταθούν σε περισσότερες από μία ημέρες, όπως έχει αρχικά προγραμματιστεί.

Η κινητοποίηση στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και συμμετείχε τόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων όσο και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.
Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή αλλά και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που αναμένεται με επικείμενο νομοσχέδιο, αποτελούν ουσιαστικά την κατάργηση της δημόσια υγείας, την ώρα που οι ασθενείς έχουν ήδη πληρώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
«Ο πολίτης ήδη πληρώνει, δεν μπορεί να καλείται να πληρώσει επιπλέον για κάτι αυτονόητο, μια χειρουργική πράξη. Για εμάς και για το ΕΣΥ που υπηρετούμε, αυτό είναι εκτός λογικής», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κώστας Καλαμπόκας.
Σε ό,τι αφορά ειδικά το «Χατζηκώστα», τόνισε πως οι γιατροί έχουν δηλώσει συμμετοχή σε απογευματινά χειρουργεία, όμως το νοσηλευτικό προσωπικό δε φτάνει τον διψήφιο αριθμό. «Είμαστε σε πρώιμο στάδιο, θεωρούμε ότι δε θα υπάρξει δυνατότητα για πάνω από μια φορά την εβδομάδα», σημείωσε.
Γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ σημειώνουν πως οι λίστες αναμονής θα μειώνονταν αν προσλαμβανόταν το αναγκαίο προσωπικό για την ανάπτυξη όλων των χειρουργικών αιθουσών, μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει κλειστό. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ότι δήθεν θα υπάρξει μείωση λιστών, αλλά και η έναρξη των επί πληρωμή ιατρείων δε μείωσε τις λίστες. Το αφήγημα δεν απευθύνεται στους έχοντες, που έχουν τη δυνατότητα και πάνε στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στον απλό πολίτη ώστε να δεχθεί μοιρολατρικά ότι θα πληρώνει για την υγεία του», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΗ Μπάμπης Παππάς, προσθέτοντας πως με τα απογευματινά χειρουργεία γίνεται επιλογή ασθενών, όχι με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, και ταυτόχρονα διαλύεται ο ενιαίος χαρακτήρας λειτουργίας των κλινικών και της εκπαίδευσης νέων γιατρών.
Ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Γιώργος Πρέντζας τόνισε πως η κυβέρνηση πυροδοτεί μια «ανθρωποφαγία» μεταξύ ασθενών και υγειονομικών, αλλά και μεταξύ ασθενών. «Οι λίστες αναμονής διογκώθηκαν για να μπορούν σήμερα να μας εκβιάζουν», τόνισε μεταξύ άλλων.
Το ίδιος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. «Οι λίστες των χειρουργείων διογκώθηκαν με σχέδιο από όλες τις κυβερνήσεις, για να αξιοποιηθούν σαν άλλοθι επιβολής των πληρωμών. Δημιούργησαν το πρόβλημα για να μπορούν να μας εκβιάσουν. Κανείς μας δεν ξεχνάει ότι πριν τρία χρόνια, μέσα στην πανδημία, κλείσανε χειρουργικές αίθουσες, μετατρέψανε τα νοσοκομεία όπως το ΠΓΝΙ και το ΓΝ Χατζηκώστα σε νοσοκομεία “μιας νόσου”, επειδή η κυβέρνηση, με τη στήριξη και άλλων κομμάτων, αρνήθηκε την επίταξη των κλινικών ιδιωτικού τομέα. Φουσκώσανε τις λίστες αναμονής και όταν τελείωσε η πανδημία, εδώ και δύο χρόνια, αρνούνται να προσλάβουνε 20 νοσηλευτές (ενώ το ΠΓΝΙ είναι πλήρες σε αναισθησιολόγους), για να ανοίξουνε δύο χειρουργικές αίθουσες στο ΠΓΝΙ (που είναι πλήρες σε αναισθησιολόγους), που θα μπορούσαν να σώσουνε ζωές, μειώνοντας στο ελάχιστο τις αναμονές», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΓΝΙ

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία ζητά και ο Σύλλογος Εργαζομένων Π.Γ.Ν.Ι., με την προϋπόθεση της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού.
Ο Σύλλογος, τονίζοντας την πάγια τοποθέτησή του για δημόσια και δωρεάν υγεία, υψηλού επιπέδου, η οποία θα παρέχεται προς όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, κρίνει ως αδήριτη την ανάγκη άμεσων προσλήψεων, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά και να καταστεί δυνατή η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, που τώρα μένουν κλειστές ελλείψει προσωπικού .
Εφόσον γίνει αυτό, ο Σύλλογος επισημαίνει πως η λειτουργία των «απογευματινών χειρουργείων» μπορεί να εφαρμοστεί με μηδενική οικονομική συμμετοχή των ασθενών και το σύνολο της δαπάνης να καλύπτεται από τον ασφαλιστικό φορέα του, με τη συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων, που συμμετέχουν και στα τακτικά πρωινά χειρουργεία, με την τήρηση αρχών διαφάνειας και ισονομίας στην κατάρτιση των λιστών για τα απογευματινά χειρουργεία και με επαρκή χρηματοδότηση όλων των εμπλεκόμενων και συμμετεχόντων σ’ αυτά.
«Υπογραμμίζουμε και πάλι ότι ο χαρακτήρας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα νοσοκομεία της χώρας πρέπει να είναι δημόσιος και η πρόσβαση σ’ αυτά δωρεάν! Είναι επιτακτική η ανάγκη για την άμεση κάλυψη των κενών στις οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων του Ε.Σ.Υ., για την αύξηση των μισθών, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τις προσλήψεις μόνιμου Προσωπικού (επισπεύδοντας την χρονοβόρα διαδικασία του Α.Σ.Ε.Π.), την ένταξη στα Β.Α.Ε. και την παροχή κινήτρων», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΓΝΙ.

Σχετικά άρθρα

Αγώνας σε δύο μέτωπα κατά των απογευματινών χειρουργείων

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»