ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με αξιώσεις στη μάχη παρά τους συσχετισμούς

Σε μια εκδήλωση, που συμμετείχαν δεκάδες αιρετοί, κυρίως της κεντροαριστεράς, από το σύνολο σχεδόν των δήμων της Ηπείρου, αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιάννης Τσίμαρης, η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την προεδρία της ΚΕΔΕ έγινε δεκτή με ικανοποίηση και αισιοδοξία, παρά το δύσκολο εγχείρημα απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο, προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία, Λάζαρο Κυρίζογλου.

Τον δήμαρχο Αθηναίων καλωσόρισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γαρδίκος σημειώνοντας πως «ένα νέο αυτοδιοικητικό κίνημα δημιουργείται, που θα στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την πρόοδο των πόλεων και των χωριών μας».
Αμέσως μετά, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας δήλωσε «παρών» στο κάλεσμα της υποψηφιότητας Δούκα για συμπόρευση, με στόχο μια διεκδικητική και ουσιαστικά αυτοτελή αυτοδιοίκηση, διαβάζοντας ένα μέρος της δήλωσης υποψηφιότητας του κ. Δούκα. «Όσοι στέκονται με αντιλήψεις υποταγής δίπλα στην κεντρική συγκεντρωτική εξουσία, δε θέλουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Αυτές επιτάσσουν ένα νέο αυτοδιοικητικό δυνατό κίνημα, απαλλαγμένο από κομματικές μονομέρειες, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και θα σπάει στεγανά. Καλώ τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουμε ένα νέο αυτοδιοικητικό κίνημα, που θα διεκδικήσει και θα στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές, για να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων μας. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», ανέφερε η δήλωση, με τον κ. Μπέγκα να κλείνει λέγοντας: «Σε αυτό το μαζί εγώ, ως δήμαρχος Ιωαννίνων, δηλώνω παρών».
Για δύο προκλήσεις, το «χτίσιμο» εκ νέου των σχέσεων των πολιτών με την αυτοδιοίκηση και τον επανασχεδιασμό των πόλεων σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων αλλαγών, έκανε λόγο ο κ. Δούκας στην ομιλία του, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για «μπαράζ» αποφάσεων, που καθιστούν τους δήμους φτωχότερους, αλλά και αποκλεισμό τους από μεγάλα έργα. «Είμαστε ολοταχώς βήματα προς τα πίσω, προς το αποτυχημένο μοντέλο του αναποτελεσματικού συγκεντρωτικού κράτους», σημείωσε και πρόσθεσε πως η μάχη για την ΚΕΔΕ είναι μια μάχη για τη δημοκρατία και τους πολίτες.
«Η εκπροσώπηση των αιρετών στην ΚΕΔΕ δεν μπορεί να αποφασίζεται στα υπόγεια του Μαξίμου, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα συναλλαγής», τόνισε και άσκησε κριτική και στον απερχόμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αλλά και στον πρώην και νυν υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου. «Φτιάχνουμε ένα ενωτικό, ισχυρό αυτοδιοικητικό κίνημα, δύναμη αλλαγής στα χρόνια που έρχονται. Αυτόν τον αγώνα διαλέξαμε να μην το δώσουμε σιωπηλά, αλλά σε ανοιχτές διαδικασίες και όχι σε διαδρόμους και υπουργεία, όπου συνωστίζονταν για να πάρουν ένα έργο παραπάνω. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί και να κερδηθεί στις πόλεις», τόνισε ο κ. Δούκας.