ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εξ αποστάσεως εξέταση, παρά τους προβληματισμούς

Χωρίς να λείπει ο προβληματισμός για το αδιάβλητο της διαδικασίας, εξ αποστάσεως θα διεξαχθεί η χειμερινή εξεταστική στα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που τελούν υπό κατάληψη, σύμφωνα με την κατά πλειοψηφία απόφαση της Συγκλήτου και τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση και μετέφερε με δηλώσεις της η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, αναγνωρίζει το δικαίωμα των φοιτητών και των φοιτητριών να αγωνίζονται για το μέλλον της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα, ωστόσο εκφράζει και τον έντονο προβληματισμό της για το γεγονός ότι μερικές μορφές φοιτητικού αγώνα, που εκφράζονται με το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, αναστολή της εξεταστικής περιόδου προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων, και ενίοτε με την παρεμπόδιση του ερευνητικού έργου, βάλλουν κατά του δημόσιου πανεπιστημίου.
Με στόχο να διαφυλάξει την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος και των ακαδημαϊκών διαδικασιών του με κάθε πρόσφορο τρόπο, η Σύγκλητος αποφάσισε πως σε όσες περιπτώσεις και για όσο χρόνο η δια ζώσης διεξαγωγή φοιτητικών εξετάσεων δεν είναι εφικτή, η διενέργεια της εξεταστικής διαδικασίας κατά την τρέχουσα εξεταστική περίοδο, θα πραγματοποιηθεί με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εξέτασης/αξιολόγησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Όπως εξήγησε η κα Μπατιστάτου, με βάση την εμπειρία από την περίοδο της υγειονομικής κρίσης αλλά και τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το πανεπιστήμιο προετοιμάζεται εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας όλα θα είναι έτοιμα. Τέλος, για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων συγκροτείται Επιτροπή Υποστήριξης Εξ Αποστάσεως Εξετάσεων. Τα Τμήματα, όπου δεν είναι δυνατή η δια ζώσης εξεταστική διαδικασία, θα διαμορφώσουν επικαιροποιημένο πρόγραμμα εξετάσεων (χωρίς παράταση του εξαμήνου) και θα συγκροτήσουν Τμηματικές Επιτροπές Υποστήριξης της διαδικασίας.
Η κ. Μπατιστάτου δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να υπάρξουν ζητήματα διαβλητότητας των εξετάσεων, ερωτηθείσα σχετικά και με τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που εδώ και ένα χρόνο περίπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Όπως σημείωσε, υπάρχει προβληματισμός, ωστόσο θα αναζητηθούν τρόποι ώστε να παρακαμφθούν τέτοια ζητήματα, ανάλογα και με τη φύση του κάθε γνωστικού αντικειμένου. «Το επεξεργαζόμαστε και θα σταλούν και σχετικές οδηγίες στα τμήματα», σημείωσε.

Στη μάχη και η ΠΟΣΔΕΠ με απεργία και στάσεις εργασίας

Στήριξη στους φοιτητές ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού, κηρύσσοντας 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται πανελλαδικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία στηρίζει τα μέλη ΔΕΠ, που αντιτίθενται στην εξ αποστάσεως εξέταση, προβάλλοντας λόγους διαβλητότητας, προκηρύσσοντας επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας έως και την Παρασκευή.
«Το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει σθεναρά την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, τα οποία ευθέως υπονομεύονται από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας. Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των λειτουργών της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους. Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων να αγωνίζονται δημοκρατικά για τη διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του μέλλοντός τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνεδρίου.
Χαιρετισμό στο 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ απεύθυνε και η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη, που επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση λειτουργεί σε συνθήκες στελεχιακής και χρηματοδοτικής ασφυξίας, και πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποδυναμώνει τα περιφερειακά ΑΕΙ και δημιουργεί πελατεία για τα κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θέλει να ιδρύσει η ΝΔ.
Η βουλευτής Ιωαννίνων υποστήριξε ακόμα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπατήσει το Σύνταγμα και το Άρθρο 16, όπως και να επιτεθεί με όσα μέσα διαθέτει στους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς που υπερασπίζονται τα ΑΕΙ και τη δημόσια εκπαίδευση. «Η αντίθεσή μας είναι δεδομένη και η στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης αδιαπραγμάτευτη. Γι’ αυτό απαιτούμε, μεταξύ άλλων, τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης, τον διπλασιασμό των μελών ΔΕΠ και του επιστημονικού προσωπικού με ουσιαστική αύξηση των αποδοχών τους, τα δωρεάν μεταπτυχιακά για όλες και όλους, τη δημοκρατική διοίκηση και λειτουργία του Πανεπιστημίου, την ενίσχυση των υποτροφιών, την άμεση κατάργηση της ΕΒΕ, την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να βγούμε στο δρόμο του αγώνα. Στο πλευρό των φοιτητών και της νέας γενιάς. Στο πλευρό της κοινωνίας που εμπιστεύεται διαχρονικά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο για τη μόρφωση των παιδιών της», σημείωσε η κ. Τζούφη, μεταξύ άλλων.