ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτη δωρεά οργάνων για το 2024 στο «Χατζηκώστα»

Η πρώτη για το 2024 δωρεά οργάνων στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» έγινε από την οικογένεια 63χρονης από την Άρτα, που υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Με τον καθοριστικό ρόλο της τοπικής συντονίστριας του ΕΟΜ, η οικογένεια της 63χρονης αποφάσισε τη δωρεά των οργάνων, με τη διαδικασία της λήψης να γίνεται τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι κερατοειδείς και οι νεφροί παρελήφθησαν από τις εξειδικευμένες ομάδες μεταμόσχευσης και μεταφέρθηκαν σε ασθενείς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, όπως έκανε γνωστό ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Σπύρος Δερδεμέζης, εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης, την οποία και ευχαρίστησε για το μεγαλείο ψυχής.
Επίσης, συνεχάρη το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου, καθώς και όλο το προσωπικό των ομάδων μεταμόσχευσης, που συνέβαλε στην επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης δωρεάς οργάνων.
Τα δυο προηγούμενα χρόνια στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» είχαν γίνει άλλες πέντε δωρεές οργάνων, δύο το 2023 και τρεις το 2022. Ο θεσμός του τοπικού συντονιστή Μεταμοσχεύσεων, που ξεκίνησε πιλοτικά τον Απρίλιο του 2022 σε επτά νοσοκομεία της χώρας, συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, στην άνοδο δηλαδή της δωρεάς οργάνων και κατ’ επέκταση και στην άνοδο των μεταμοσχεύσεων. Μάλιστα από τα τέλη του Ιανουαρίου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής προτάσεων των δημόσιων δομών υγείας, προκειμένου να ενταχθούν στο Ταμειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υγείας και στον άξονα προτεραιότητας «Υγεία, υποδομές, εξοπλισμός», ώστε να επεκταθεί ο θεσμός και σε άλλα νοσοκομεία. Όπως εξήγησε ο κ. Δερδεμέζης, σε τοπικό επίπεδο ο θεσμός του τοπικού Συντονιστή εξυπηρετεί και τα δυο νοσοκομεία με ικανοποιητικά αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι σταδιακά κάθε νοσοκομείο θα αποκτήσει και έναν Συντονιστή.