ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπήκαν στον χορό και οι μελισσοκόμοι

Πάνω από 40 μελισσοκομικοί σύλλογοι σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και αυτοί των τεσσάρων νομών της Ηπείρου, ένωσαν τις φωνές τους με τους αγρότες και κτηνοτρόφους, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης.

Με μηχανοκίνητη πορεία, τα μέλη των Μελισσοκομικών Συλλόγων Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας διέσχισαν το κέντρο της πόλη των Ιωαννίνων, κορνάροντας ακατάπαυστα, και συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, κάνοντας γνωστά τα αιτήματά τους και παραδίδοντας υπόμνημα στην περιφερειακή αρχή.
Οι ελληνοποιήσεις μελιού είναι ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα, για τα οποία οι μελισσοκόμοι ζητούν επιτακτική λύση, καθώς, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Άρτας Χρήστος Ψύλλιας, τα σούπερ μάρκετ κατακλύζονται από προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, που αποτελούν προσμίξεις ελάχιστων ποσοτήτων ελληνικού μελιού με εισαγόμενα, κυρίως κινέζικα, ή και γλυκαντικές ουσίες.
Την ίδια ώρα, σημαντικά είναι τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής, αλλά και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. «Είμαστε αντιμέτωποι με τη φτωχοποίηση, η λιγοστή παραγωγή μένει απούλητη ή πωλείται κάτω του κόστους», πρόσθεσε ο κ. Ψύλλιας, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πρέβεζας Στέφανο Πανταζή να προσθέτει πως μοναδική εγγύηση για τους αγρότες είναι ο καθορισμός ελάχιστων τιμών και η αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Πέρα από τα γενικότερα αιτήματα του κλάδου, που έχουν να κάνουν με τις ελληνοποιήσεις, το κόστος παραγωγής, την επιδότηση της επικονίασης και πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα, την αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο, στα ειδικότερα ζητήματα, που αφορούν την άρση των περιοριστικών πυροσβεστικών διατάξεων και περιορισμών τοπικών Δασαρχών, καθώς και την κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων Νίκος Κωνής. Μάλιστα, ο Σύλλογος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανάκληση περιοριστικής διάταξης του Δασαρχείου Ιωαννίνων, βάση της οποίας έχουν επιβληθεί περισσότερα από 30 πρόστιμα, θεωρώντας ότι είναι παράνομη.
Οι μελισσοκομικοί σύλλογοι της χώρας θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 30ης Agrotica.