ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αιθαλομίχλη: Χωρίς διάθεση για άμεσα μέτρα το ΥΠΕΝ

Υπαρκτό και δύσκολο να αντιμετωπιστεί άμεσα χαρακτήρισε το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στα Γιάννενα ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ωστόσο εμφανίστηκε θετικός σε ενδεχόμενη αυξημένη επιδότηση, μέσω του «Εξοικονομώ», για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, κατά την απάντησή του στη Βουλή στην ερώτηση της Βουλευτή Μερόπης Τζούφη.

«Το πρόβλημα σε πολλές περιόδους είναι υπαρκτό, οφείλεται στην ειδική τοπογραφία της περιοχής και τα μετεωρολογικά φαινόμενα, και αντικειμενικά είναι ένα δύσκολο πρόβλημα να λυθεί», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας πως εκ των πραγμάτων προωθείται πιο μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση με την προώθηση της θέρμανσης, μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό γίνεται και με τη σχετική επιδότηση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, αλλά και μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», όπως είπε. «Αν θα μπορούσαμε, όπως προτείνετε, στο επόμενο “Εξοικονομώ” να δούμε μια αυξημένη επιδότηση ειδικά στα Γιάννενα, είμαι θετικός να το εξετάσουμε ως υπουργείο, μια που πράγματι το φαινόμενο των μικροσωματιδίων και υπαρκτό είναι και δύσκολο να αντιμετωπιστεί με άλλα μέσα», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, απευθυνόμενος στην κ. Τζούφη, η οποία έθεσε το μείζον πρόβλημα της αιθαλομίχλης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που οφείλεται στην εκτεταμένη καύση ξύλου στα τζάκια
Η κ. Τζούφη ζήτησε άμεσα μέτρα, όπως χαρτογράφηση των περιοχών, που αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές ρύπανσης, και καταγραφή των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών, στοχευμένα προγράμματα επιδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, καθώς και αξιοποίηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων και βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Ζήτησε ακόμα να ιδρυθεί Παρατηρητήριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με ενίσχυση του δικτύου συλλογής παραμέτρων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως και αναβάθμιση του προγράμματος ενημέρωσης των πολιτών.
Τόνισε δε πως, το επίδομα είναι μικρό και αφορά πολύ λίγους δικαιούχους, δεδομένης της αισχροκέρδειας και της διαρκούς αύξησης των τιμών, ενώ η επιδότηση για εγκατάσταση αντλιών, πρόκειται να γίνει σε ορίζοντα διετίας, με τη ρύπανση και την αιθαλομίχλη να συνεχίζει να απειλεί το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.
Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη να στηριχθούν οι ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες καταγγέλλουν πως έχουν εγκλωβιστεί στις ασάφειες του νέου θεσμικού πλαισίου, που ψήφισε η κυβέρνηση το 2023, με τα νέα έργα να έχουν παγώσει και τους προμηθευτές ενέργειες και τον ΔΕΔΔΗΕ να αθετούν τους όρους των συμβάσεων.
Ο κ. Σκυλακάκης, ως προς τις ενεργειακές κοινότητες, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο θα νομοθετηθεί τις επόμενες εβδομάδες, μέσω του οποίου θα καλυφθούν ενεργειακά οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς επίσης οι φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ, με τιμή χαμηλότερη της σημερινής.