ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Για τους γονείς, τους νέους και «για να βγάλει τα βρώμικα στον αέρα»

Η αυτοβιογραφία του διεθνούς ακτινοβολίας ακαδημαϊκού Χαράλαμπου Μ. Μουτσόπουλου με τίτλο «Πάθος για την αριστεία» παρουσιάστηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, το μεσημέρι της Παρασκευής, παρουσία και του ίδιου του συγγραφέα.

Εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και ακαδημαϊκοί εξήραν το έργο και την προσωπικότητα του ακαδημαϊκού, που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ιδιαίτερα η Ιατρική Σχολή να μπουν στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.
Ο κ. Μουτσόπουλος, ξεκινώντας από τα Γιάννενα, σπούδασε στην Αθήνα και στις ΗΠΑ. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέπτυξε δύο κέντρα αριστείας, το Τμήμα Παθολογίας στη νεοϊδρυθείσα τότε Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Παθοφυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2011.
Τους λόγους συγγραφής του βιβλίου περιέγραψε, με γλαφυρό τρόπο, ο ίδιος ο κ. Μουτσόπουλος, εξηγώντας πως το έκανε για τους γονείς του, που τον έμαθαν να εκφράζεται όταν πιστεύει ότι έχει δίκαιο, για τους νέους, γιατί ήθελε να τους πει ότι «δεν φτάνει ένας δάσκαλος», αλλά και για να «βγάλει τα βρώμικα στον αέρα, μπας και κάποιος πολιτικός πει: ας κάνουμε και κάτι ορθολογικό σε αυτή τη χώρα».
Αξίζει να σημειωθεί πως η αυτοβιογραφία του ακαδημαϊκού εκδόθηκε από τον επιστημονικό εκδοτικό οίκο Springer και τη σειρά βιογραφιών Springer Biographies, καθόλου «τυχαίων» προσωπικοτήτων. Αντίθετα, αφηγούνται τη ζωή και το έργο μελετητών, καινοτόμων και πρωτοπόρων σε όλους τους τομείς της μάθησης και ανά τους αιώνες.
Όπως αναφέρει ο εκδοτικός οίκος: «Κύριο θέμα σε όλο το βιβλίο είναι ο παθιασμένος αγώνας του για αριστεία, αξιοκρατία και διαφάνεια στα πανεπιστήμια και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα. Γεμάτο τόσο διασκεδαστικά, όσο και ανησυχητικά περιστατικά από αυτή τη δια βίου σταυροφορία για την ανύψωση των επαγγελματικών προτύπων και την καταπολέμηση της ανάρμοστης συμπεριφοράς, το βιβλίο είναι απαραίτητο να διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται να μάθει ή να εισέλθει στο ιατρικό επάγγελμα».
«Ως άνθρωπος και ως επιστήμονας έχει συμβάλλει ώστε τα Γιάννενα να παραμένουν πρώτα στα γράμματα», σημείωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ενώ η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου ανέφερε πως, με τους τίτλους του ακαδημαϊκού και του ιατρού, ο κ. Μουτσόπουλος έχει τιμήσει το Ίδρυμα και την πόλη.
«Έχουμε έναν άνθρωπο, που ξεχωρίζει παγκοσμίως, και οι παγκόσμιες προσωπικότητες ξεχωρίζουν για την παρουσία και για τη στάση τους», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης.
Προσωπικές πτυχές, αλλά και το σημαντικό ιατρικό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του κ. Μουτσόπουλου παρουσίασαν ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Αλέξανδρος Δρόσος, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής Χρήστος B. Μασσαλάς, ο παθολόγος και συγγραφέας Γεώργιος Παππάς και η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γκόλφω Μαγγίνη.
Η παρουσίαση έγινε με πρωτοβουλία της Επιστημονικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και την εκδήλωση συντόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Mοριακής Bιολογίας και Mεταφραστικής Kυτταρομετρίας Ροής στο Aιματολογικό Eργαστήριο του ΠΓNI Γεώργιος Βαρθολομάτος.