ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε ρόλο προπαγανδιστή της κυβέρνησης η διοίκηση του ΠΓΝΙ

Ρόλο προπαγανδιστή της κυβερνητικής απόφασης για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανέλαβε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, σε μια ενέργεια που σίγουρα δεν έχει προηγούμενο σε τοπικό επίπεδο.

Την ώρα που δήμοι, περιφέρειες και άλλοι φορείς έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και ετοιμάζονται να την προσβάλλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων θέλει να πείσει πως, ακόμη κι αν η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων δεν ήταν υποχρεωτική, θα έπρεπε να την έχουμε… εφεύρει.
Στην ανακοίνωση, γίνεται αναφορά στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσηλευτικού ιδρύματος στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 για μεταφορά του μεγαλύτερου τμήματος των ταμειακών διαθεσίμων του νοσοκομείου σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα μικρό ποσοστό στην Alpha Bank, μέσω της οποίας συναλλάσσεται με το κοινό και τους προμηθευτές, για τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις. Καταθέτοντας «σε δημόσια κρίση την εμπειρία και τα αποτελέσματα της πρακτικής αυτής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σημειώνει ότι δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα με τους συναλλασσόμενους, δεν υπήρξε άξια λόγου διαχειριστική και υπηρεσιακή επιβάρυνση, το νοσοκομείο συναλλάσσεται με αξιόπιστο τρόπο με τους προμηθευτές, τους οποίους εξοφλεί στο σύνολό τους σε διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες, ενώ πολλαπλασιάστηκαν τα έσοδα του νοσοκομείου από τόκους. Κάτι, που χαρακτηρίζει αναμενόμενο, καθώς το επιτόκιο της Alpha Bank είναι 1,5% ενώ στην Τράπεζα Ελλάδος 3,15%, παρουσιάζοντας, μάλιστα, και στοιχεία από το λογιστήριο, βάσει των οποίων προκύπτει ότι τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν από 206.310,43 ευρώ το 2016 σε 530.541,78 ευρώ το 2018.
Και για όσους μπορεί να έχουν την παραμικρή αμφιβολία για τη σκοπιμότητα του δελτίου τύπου, αναφέρεται καταληκτικά: «Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τα οφέλη που αποκόμισε το Δημόσιο από την πρακτική αυτή και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος