Οι παίκτες του ΠΑΣ πανηγυρίζουν για τη νίκη με σκορ 3-1 επί του Πανιωνίου. Ίδιες στιγμές θέλουν να ξαναζήσουν στο Κύπελλο, καθώς κληρώθηκαν με την ομάδα της Νέας Σμύρνης
Αθλητικά

Μπορεί να περάσει το εμπόδιο του Πανιώνιου

Με τον Πανιώνιο κληρώθηκε χθες να παίξει ο ΠΑΣ στην 5η φάση του Κυπέλλου και να διεκδικήσει την είσοδό του στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η κλήρωση είναι βατή, καθώς η ομάδα της Νέας Σμύρνης έχασε πρόσφατα στα Γιάννινα με σκορ 3-1, ενώ δε βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, με πολλά οικονομικά προβλήματα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΠΑΣ έπαιξε και πέρσι Κύπελλο με τον Πανιώνιο στη φάση των ομίλων. Έγινε ένα ματς στη Νέα Σμύρνη, που έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1. Επίσης οι δύο ομάδες ξανασυναντήθηκαν στο Κύπελλο και τη σεζόν 1984-85, λίγους μήνες μετά το περιβόητο μπαράζ που έγινε στη Λάρισα. Ο ΠΑΣ έχασε 3-0 στη Νέα Σμύρνη και έφερε ισοπαλία 0-0 στα Γιάννινα. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης είχε παίξει και με τον Α.Ο. Βελισσαρίου αγώνα Κυπέλλου στα Γιάννινα, όταν η ομάδα των Σεισμοπλήκτων αγωνίζονταν στη Γ’ Εθνική. Ήταν νοκ άουτ παιχνίδι, που έγινε στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Ο Πανιώνιος πέρασε σαν σίφουνας με 6-1, με τρία γκολ του Τζούλη και από ένα των Πάντιτς, Κατσαρού, Ναλιτζή. Το γκολ της τιμής για το Βελισσάριο είχε σημειώσει ο Ερμάλ Ταχίρι.
Πέρσι ο ΠΑΣ έφτασε στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Λάρισα. Για να δούμε φέτος μέχρι που μπορεί να φτάσει και σε αυτόν τον θεσμό, δεδομένου τα πράγματα δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος, η ομάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο στο πρωτάθλημα και βασικός στόχος είναι η παραμονή της στην κατηγορία. Ως εκ τούτου το Κύπελλο έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καίτοι είναι θεσμός που δίνει και στις μικρομεσαίες ομάδες δικαίωμα στην ελπίδα, καθώς στο παρελθόν επαρχιακές ομάδες κατέκτησαν Κύπελλα και έφτασαν σε τελικούς.
Ο ΠΑΣ, την τελευταία δεκαετία, έχτισε μια καλή παράδοση στο Κύπελλο, φτάνοντας δύο φορές στα ημιτελικά, αλλά δεν ευτύχησε ποτέ να παίξει σε έναν τελικό. Είναι κάτι που ανεβάζει το πρεστίζ, γράφει ιστορία και το επιζητά ο κόσμος. Αλλά φέτος προέχει να αποφύγει τον υποβιβασμό, γιατί αγωνιστικά δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, και στο Κύπελλο ό,τι κάτσει.
Μιας και το Κύπελλο ήταν στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες, ας θυμηθούμε κάποιες από τις καλές στιγμές του ΠΑΣ σε αυτό τον θεσμό. Η πρώτη επιτυχία ήταν τη σεζόν 1973-74, που, εκτός από την άνοδο στην Α’ Εθνική, έφτασε στους «8» καθώς απέκλεισε Α.Ο. Καρδίτσας, Παναιτωλικό και Χαλκίδα. Μάλιστα απέκλεισε τις ομάδες αυτές στην παράταση! Στην προημιτελική φάση κληρώθηκε με τον Πιερικό, που ήταν τότε στην Α’ Εθνική. Το ματς έγινε στην Κατερίνη την Τετάρτη 28 Μαρτίου 1974. Κέρδισε ο Πιερικός με 2-1 και πήγε αυτός στα ημιτελικά.

Ένα χρόνο νωρίτερα, τη σεζόν 1972-73 έφτασε στους «16», ενώ ήταν ακόμα στη Β’ Εθνική. Αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στο στάδιο Καραϊσκάκη με γκολ, που σημείωσε στο β’ ημίχρονο ο Σιώκος. Στο ματς αυτό δε χώρεσαν όλοι οι φίλαθλοι και έμειναν πολλοί απέξω χωρίς εισιτήριο.
Τη σαιζόν 1977-1978 ο ΠΑΣ πάλι έφτασε στους «8» του κυπέλλου και αποκλείστηκε πάλι από τον Ολυμπιακό, σε ένα συγκλονιστικό νοκ άουτ παιχνίδι στο στάδιο Καραϊσκάκη. Μέχρι το 74’ ο ΠΑΣ προηγούνταν 1-0 με γκολ του Παπάζογλου στο 58’ με χτύπημα πέναλτι. Ο Θρύλος ισοφάρισε στο παραπάνω λεπτό με αυτογκόλ του Μοντέζ και στο 117’ πήρε τη νίκη 2-1 με γκολ του Γαλάκου.
Στους «8» είχε φτάσει η γιαννιώτικη ομάδα και τη σαιζόν 1988-89, αλλά αποκλείστηκε σε διπλούς αγώνες από τον Παναθηναϊκό που κέρδισε 3-0 στα Γιάννινα αλλά έχασε 0-1 στη Λεωφόρο! Για να φτάσει μέχρι τους «8» απέκλεισε Δόξα Δράμας, Παναχαϊκή, Πανσερραϊκό, Καλαμάτα.
Στους «8» του κυπέλλου ο ΠΑΣ έφτασε και τη σαιζόν 1993-1994, καθώς είχε αποκλείσει τους Εθνικό Πειραιώς, Χαραυγιακό, Χαϊδάρι, Εδεσσαϊκό, Πανδραμαϊκό, Ολυμπιακό Βόλου. Το πρώτο παιχνίδι με τον Άρη ο ΠΑΣ κέρδισε με σκορ 2-1. Στο γήπεδο Χαριλάου ο Άρης κέρδισε 2-0.
Στα ημιτελικά έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τη σεζόν 2006-07, καίτοι αγωνίζονταν στη Β’ Εθνική. Απέκλεισε τον Βύζαντα Μεγάρων, το Αιγάλεω, τον Ηρακλή και στα προημιτελικά τον Ολυμπιακό. Τα ματς με τον Θρύλο έμειναν στην ιστορία. Ο «Άγιαξ» κέρδισε 2-0 στα Γιάννινα με γκολ των Ντομορό, Κοντογουλίδη και έχασε 2-1 στην παράταση στο Καραϊσκάκης. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και πανηγύρισε την πρόκριση. Η Λάρισα είναι αυτή, που στα ημιτελικά απέκλεισε τον ΠΑΣ, καθώς κέρδισε 2-0 στα Γιάννινα και 2-1 στο Αλκαζάρ.
Δεύτερη φορά στα ημιτελικά έφτασε ο ΠΑΣ τη σαιζόν 2009-2010, χρονιά που υποβιβάστηκε από την Α’ Εθνική. Απέκλεισε αρχικά την Καλαμάτα και τον Ατρόμητο και στη συνέχεια πέταξε έξω και τον ΠΑΟΚ, με την καταπληκτική νίκη με 4-0 στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Στον δρόμο του βρέθηκε ο Παναθηναϊκός. Στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ στις 24-3-2010 οι πράσινοι κέρδισαν 3-1. Ο δρόμος για τη νίκη άνοιξε με αυτογκόλ του Κώτσιου (14’) για να ακολουθήσουν άλλα δύο γκολ από Νίνη (44’) και Σισέ (85’). Το γκολ του ΠΑΣ ο Κούσας στο 90’. Το επαναληπτικό παιχνίδι έγινε στα Γιάννινα στις 7-4-2010 και έληξε με λευκή ισοπαλία 0-0.
Ο ΠΑΣ συνολικά πήγε δύο φορές στους «4» του κυπέλλου Ελλάδος (2007, 2010), πέντε φορές στους «8» (1974, 1978, 1988, 1994, 2013) και αρκετές φορές στους «16», όπως συνέβη και φέτος, έστω και αν προκρίθηκε με άγχος στο ματς της περασμένης Τρίτης με τον Ηρακλή. Για να δούμε αν μπορέσει να περάσει για 8η φορά στην προημιτελική φάση.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Αντί να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία ο ΠΑΣ, διαμαρτυρήθηκε ο ΝΠΣ Βόλος!

Βαγγέλης Γυφτόπουλος