ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Ανέμεναν τη διακοπή, περισσεύει η απογοήτευση

Απογοήτευση και μελλοντικά προβλήματα κυρίως στα νεαρά παιδιά θα επιφέρει η ματαίωση της διεξαγωγής των φετινών πρωταθλημάτων βόλεϊ ανδρών και γυναικών, με τους παράγοντες των ομάδων να ζητούν, παρόλα αυτά, την άμεση επιστροφή στα γυμναστήρια και τις προπονήσεις.

Μετά από πολύμηνη αναμονή για τη λήψη αποφάσεων από την πολιτεία, η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης προχώρησε τελικά στην οριστική διακοπή/ματαίωση των Εθνικών Πρωταθλημάτων βόλεϊ Ανδρών και Γυναικών, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε και η Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Ελλάδας για τα περιφερειακά πρωταθλήματα.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση υπάρχει στους αθλητές, προπονητές και παράγοντες των σωματείων των Ιωαννίνων, οι ομάδες των οποίων ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν τις υποχρεώσεις τους στην Α2 Εθνική κατηγορία, όταν υπήρξε απόφαση για διακοπή. Ο λόγος για την ομάδα Γυναικών του Α.Σ. Γιάννενα και την ομάδα ανδρών του Πανηπειρωτικού. Αμφότερες δεν είχαν προλάβει να ξεκινήσουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις τη φετινή σεζόν, ενώ λειψή ήταν και η περσινή χρονιά, καθώς τα πρωταθλήματα είχαν διακοπεί ξανά μετά την άρση του πρώτου καθολικού lockdown την άνοιξη.

Η ματαίωση του πρωταθλήματος, όσο αναμενόμενη κι αν ήταν δεδομένου ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και πάρθηκε η απόφαση της Ε.Ο.ΠΕ., δεν είχε ξεκινήσει καν η επιστροφή των αθλητριών στα γυμναστήρια και η επανέναρξη των προπονήσεών τους, έφερε παρ’ όλα αυτά νέο κύμα απογοήτευσης στις νεαρές παίκτριες του Α.Σ. Γιάννενα.
«Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε με μία νέα μεγάλη απογοήτευση κυρίως για τις παίκτριες», εξηγεί ο προπονητής της ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούπης και προσθέτει: «Ο αθλητισμός είναι η καθημερινότητά τους, για χάρη του κάνουν πολλές θυσίες και αυτές οι συνεχόμενες αναβολές τις καταρρακώνουν ψυχικά. Τους σβήνουν τα όνειρα για το μέλλον».
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την υποβάθμιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού της χώρας καταλογίζει στην Πολιτεία, για την οποία πιστεύει πως δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το θέμα, και στον δήμο Ιωαννιτών που δείχνει ανέτοιμος να στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο τα ερασιτεχνικά σωματεία.
Ο κ. Τσιούπης ελπίζει τουλάχιστον να επαναλειτουργήσουν τα τμήματα των ακαδημιών της ομάδας και να διεξαχθούν ομαλά τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. «Είναι αναγκαίο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα στο βόλεϊ. Θα είναι καταστροφικό να μη διεξαχθούν για δεύτερη χρονιά. Εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θεωρώ ότι τα παιδιά θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για το βόλεϊ και κάποια ταλέντα που έχουμε, θα χαθούν από τον χώρο του αθλήματος», τονίζει χαρακτηριστικά.

Την άποψή του πως τα αθλητικά σωματεία θα βρίσκονταν σε αρκετά δύσκολη οικονομική κατάσταση, εάν ξεκινούσε εκ νέου το πρωτάθλημα, εκφράζει ο πρόεδρος του Α.Σ. Γιάννενα Γιώργος Σκούρας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι το βασικότερο μέλημα του κράτους θα πρέπει να είναι το άνοιγμα των γυμναστηρίων για τους αθλητές. «Η απόφαση δε με βρίσκει σύμφωνο, ωστόσο εκ των πραγμάτων ήταν πολύ δύσκολο να αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα. Το χειρότερο είναι ότι οι παίκτριες έχουν μείνει για έναν χρόνο σχεδόν εκτός αγωνιστικής δράσης», αναφέρει ο κ. Σκούρας.
Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι ο δήμος βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου» και πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός εκ μέρους της πενταμελούς επιτροπής που συστάθηκε για την ενίσχυση των σωματείων. «Εάν ο δήμος δε στηρίξει τα σωματεία που πλήττονται, σε τι βαθμό θα μπορέσουν νομίζετε να στηρίξουν οι παράγοντες από μόνοι τους τον αθλητισμό;», διερωτάται.
Όσον αφορά τα μελλοντικά πλάνα της ομάδας, όλα βρίσκονται στον αέρα εφόσον δεν υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον αθλητισμό της χώρας. Τον προβληματίζει κυρίως το κατά πόσο πρόθυμοι θα είναι οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους ξανά στα γήπεδα, αλλά και σε ποιον βαθμό θα το θελήσουν και τα ίδια τα παιδιά.

Από την πλευρά του, ο προπονητής του Πανηπειρωτικού Κώστας Ζιώγος τονίζει ότι ο αθλητισμός της χώρας έχει πάει χρόνια πίσω λόγω των συνεχών αναβολών και της παντελούς έλλειψης προπονήσεων και αγωνιστικής δράσης.
«Έχει σταματήσει γενικότερα η παραγωγή αθλητών και αυτό θα έχει αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά βρίσκονται εκτός γηπέδων και δεν έχουν τη δυνατότητα να αθληθούν. Θεωρώ πως όταν ξεκινήσουμε, θα φανεί η διαφορά στην ποιότητα των αθλητών. Αυτές είναι δύο χαμένες χρονιές και αποτελούν μεγάλη ζημιά για τα νέα παιδιά», σχολιάζει ο κ. Ζιώγος.
Πάντως, η απόφαση να διακοπεί το φετινό πρωτάθλημα ήταν αναμενόμενη, όπως εξηγεί ο ίδιος, αφού για τα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των τεστ Covid-19 που θα έπρεπε να διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση.
Η απόφαση της Ε.Ο.ΠΕ. επέφερε νέο πλήγμα και στους παίκτες, όπως ήταν φυσικό, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους και την επιθυμία τους να επιστρέψουν στα γήπεδα και στα αγωνιστικά καθήκοντα να μην παίρνουν ούτε φέτος σάρκα και οστά.

Ο παίκτης του Πανηπειρωτικού Βασίλης Λαγός δηλώνει δυσαρεστημένος για την οριστική διακοπή, αφού η ομάδα του δεν κατόρθωσε να αγωνιστεί φέτος ούτε μία φορά. «Λίγο πολύ το γνωρίζαμε πως θα υπήρχαν προβλήματα λόγω του κορωνοϊού μέσα στη χρονιά, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι το πρωτάθλημα δε θα διεξαχθεί καθόλου», αναφέρει ο έμπειρος αθλητής της ομάδας.
Με δεδομένο το ότι πολλές από τις διαδικασίες που ενεργούνται στην Α2, όπως παραδείγματος χάρη ο τρόπος που λειτουργεί μία ομάδα ή τα ταξίδια που καλείται να πραγματοποιήσει μέσα στη σεζόν, δε διαφέρουν σε πολύ από αυτές που γίνονται στις επαγγελματικές κατηγορίες βόλεϊ, τον κάνουν να πιστεύει ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, που αποτελεί και τον πυρήνα του αθλητισμού στο σύνολό του, αδικείται και κακώς έρχεται σε δεύτερη μοίρα από τον επαγγελματικό.
Όπως εξηγεί και ο ίδιος, δεν είναι κρυφό ούτε προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το κράτος δε βρίσκεται στο πλευρό των συλλόγων και των αθλητών και ότι τα αθλητικά σωματεία, κυρίως τα ερασιτεχνικά, αφήνονται στη μοίρα τους. «Δυστυχώς το κράτος και ο δήμος είναι απόντες από όλη αυτή την κατάσταση, δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά. Τα πράγματα είναι τραγικά και αστεία παράλληλα», σχολιάζει.
Το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν υποστεί οι νεαρότεροι παίκτες της ομάδας, οι οποίοι, πέρα από το ψυχολογικό κομμάτι, θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες σωματικά και αγωνιστικά όταν μπουν και πάλι σε ρυθμούς προπονήσεων. «Το μεγαλύτερο κακό αυτή τη στιγμή στην ομάδα είναι ότι τα μικρότερα παιδιά δε θα μπορέσουν να παίξουν και, ακόμη χειρότερα, δε θα αγωνιστούν ούτε στα αναπτυξιακά τους πρωταθλήματα, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής. Έχει χαθεί σίγουρα μια γενιά αθλητών», επισημαίνει.

Σχετικά άρθρα

Την Πολωνή Aleksandra Olenderek ανακοίνωσε ο Α.Σ. Γιάννενα

Βόλεϊ – Γιαννιώτικο ντέρμπι στην Α2 Γυναικών

Πολύτιμο τρίποντο για τον Πανηπειρωτικό