ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Στ. Ντούσκος: «Το κράτος, δυστυχώς, δε μας βοηθάει καθόλου»

«Δεν μπορώ να σηκώνω τη σημαία ψηλά και να χαρίζω στην Ελλάδα μετάλλια ή διεθνείς διακρίσεις, αλλά η χώρα μου να μη με βοηθάει». Με αυτά τα λόγια ο πρωταθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Στέφανος Ντούσκος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μεγάλη μείωση των οικονομικών προνομίων που παρέχει το κράτος προς τους αθλητές, οι οποίοι διακρίνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης κατά τη διάρκεια της πολύμηνης προετοιμασίας, που, σε ό,τι αφορά τον ίδιο τουλάχιστον, απαιτεί να είναι μακριά από το σπίτι του για μήνες ολόκληρους.

Ο Στέφανος Ντούσκος, μέλος της Προολυμπιακής ομάδας της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων (ΕΚΟΦΝΣ), που το διάστημα αυτό προετοιμάζεται στον Σχινιά ενόψει της Προολυμπιακής ρεγκάτας στην Ιταλία, εμφανίζεται ιδιαίτερα απογοητευμένος με τη στάση του κράτους προς τους αθλητές των Εθνικών ομάδων, οι οποίοι πλέον δε λαμβάνουν από την πολιτεία παρά μία ελάχιστη (έως μηδαμινή τις περισσότερες φορές) χρηματική απολαβή για τις επιτυχίες και τις διακρίσεις τους στον αθλητικό χώρο. «Το κράτος, δυστυχώς, δε μας βοηθάει καθόλου. Έχει κόψει τα προνόμια, ενώ οι χρηματικές αμοιβές που κάποτε έδινε όλο και μειώνονται τώρα πια. Ο κόπος μας δεν ανταμείβεται και όλη η χρονιά καλύπτεται πλέον με ελάχιστα χρήματα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στο ότι το κράτος δεν είναι αρωγός και σύμμαχός τους στην απαιτητική και δύσκολη προσπάθεια που καταβάλουν κάθε χρόνο, αφού καλούνται να βρίσκονται για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα μακριά από το σπίτι τους και να προπονούνται στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός πως δε διορίζονται από την πολιτεία σε κάποια μόνιμη θέση, ώστε να είναι επαγγελματικά εξασφαλισμένοι στο μέλλον, κάτι που παλιότερα γινόταν. Όπως επιβεβαιώνει και ο Στέφανος Ντούσκος, αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί κωπηλάτες να εγκαταλείπουν το κουπί σε νεαρή ηλικία, ψάχνοντας τρόπους να αποκατασταθούν επαγγελματικά. «Κοντεύω να γίνω 24 ετών, πρέπει να κοιτάξω και το μέλλον μου από εδώ και πέρα. Δε γίνεται να κάθομαι, χωρίς να λαμβάνω απολαβές, μέχρι τα 30 μου», αναφέρει και προσθέτει ότι στο προσεχές μέλλον θέλει να ασχοληθεί και με τις σπουδές.

Παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες και τον μεγάλο προβληματισμό του για το μέλλον, στο μυαλό του αυτή τη στιγμή πρωταρχική θέση κατέχει η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 και η συμμετοχή του σε μία ακόμη Ολυμπιάδα, μετά από εκείνη στο Ρίο το 2016, όπου είχε καταλάβει την 6η θέση στην τετράκωπο άνευ ελαφρών βαρών.
Για αυτό τον λόγο, εδώ και αρκετούς μήνες, ο Στέφανος Ντούσκος βρίσκεται στο κοινόβιο της Προολυμπιακής ομάδας στον Σχινιά και προετοιμάζεται για τη διεκδίκηση μίας θέσης στο Τόκιο. Μέχρι στιγμής, όπως λέει ο γιαννιώτης κωπηλάτης, τα πράγματα πάνε αρκετά καλά και ο ίδιος συνεχίζει να αποδίδει όσο καλύτερα μπορεί στην προπόνηση, από την οποία ο κορωνοϊός δεν τον κράτησε μακριά.
«Δε μας επηρέασε τόσο πολύ η πανδημία, δουλεύουμε όπως δουλεύαμε και πριν, ακολουθώντας το ίδιο πλάνο. Εμείς, σαν Εθνική ομάδα δεν έχουμε μείνει πίσω», αναφέρει και εξηγεί ότι, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, είχε λάβει από την Ομοσπονδία ένα εργόμετρο και ένα ποδήλατο (όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Εθνικής ομάδας), κάνοντας έτσι εικονική προπόνηση από το σπίτι και στέλνοντας παράλληλα τα αποτελέσματα στους προπονητές του. Άλλωστε, στο σπίτι κάθισε μόλις τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια επέστρεψε στον Σχινιά, όπου ήταν όλοι μαζί εσώκλειστοι και μπορούσαν να προπονούνται κανονικά χρησιμοποιώντας τη βάρκα, ενώ παράλληλα τηρούσαν κανονικά τα πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας, κάτι που ασφαλώς κάνουν μέχρι σήμερα.

Το προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής ομάδας, στο οποίο συμμετέχουν 13 αθλητές και αθλήτριες από οκτώ σωματεία της χώρας, ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου και πλέον όλα τα μέλη της έχουν μπει σε εντατικούς ρυθμούς προπονήσεων για τη διεκδίκηση της πρόκρισης.
Ο Στέφανος Ντούσκος θα παλέψει για το εισιτήριο στους προκριματικούς αγώνες που θα διεξαχθούν στο Βαρέζε της Ιταλίας (5-7 Απριλίου), ενώ η τελική Προολυμπιακή ρεγκάτα, από την οποία θα δοθούν οι δύο τελευταίες θέσεις για την Ολυμπιάδα, είναι προγραμματισμένη έναν μήνα μετά στη Λουκέρνη της Ελβετίας (16-18 Μαΐου).
Το πρώτο κοινόβιο του νέου έτους θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, στη συνέχεια τα μέλη της Εθνικής θα επιστρέψουν για μια βδομάδα στα μέρη τους, ενώ μετά θα μπουν στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους για την πρώτη Προολυμπιακή ρεγκάτα.

Σχετικά άρθρα

Έλαμψε η γιαννιώτικη κωπηλασία στη γιορτή της ΕΚΟΦΝΣ

Μετάλλια και διακρίσεις για τα «κουπιά» του Ν.Ο.Ι. στη διεθνή ρεγκάτα της Ιταλίας

Στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ο Στέφανος Ντούσκος

Ηπειρωτικός Αγών