Σε εκδήλωση του συνδέσμου φιλάθλων πάνω από το «Διεθνές». Διακρίνονται από αριστερά φίλος του ΠΑΣ, Βαγγέλης Λέκκος, Αντώνης Γεωργιάδης, Πύρρος Γιαννάκος, Χρήστος Λέκκος
ΑθλητικάΙστορίες

Αφιέρωμα μνήμης για τον κορυφαίο προπονητή Αντώνη Γεωργιάδη

Αφιέρωμα μνήμης στον σπουδαίο Αντώνη Γεωργιάδη, που διετέλεσε προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα τη χρυσή δεκαετία του '70.

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε την περασμένη Δευτέρα από τη ζωή ο γνωστός προπονητής Αντώνης Γεωργιάδης, κατά πολλούς ο κορυφαίος έλληνας προπονητής. Έχει 586 παρουσίες σε πάγκους ομάδων Α’ Εθνικής, ρεκόρ απλησίαστο. Διετέλεσε προπονητής του ΠΑΣ στις πιο λαμπρές εποχές, στη δεκαετία του ’70. Ό,τι καλό θα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος για τον ΠΑΣ και όσα έχουν να θυμούνται οι παλιότεροι φίλαθλοι, είναι επί των ημερών του Αντώνη Γεωργιάδη στον πάγκο της τοπικής ομάδας, ήτοι στις δύο διετίες 1974-76, 1977-79. Τότε ήταν πραγματικά η μεγάλη ομάδα του ΠΑΣ, με μεγάλους παίκτες και θρυλικές επιτυχίες που έμειναν στην ιστορία. Δύο φορές ο «Άγιαξ της Ηπείρου» κατέκτησε την 5η θέση και αναδείχθηκε κορυφαία επαρχιακή ομάδα, εξασφαλίζοντας συμμετοχή στο Βαλκανικό Κύπελλο.
Ο Αντώνης Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1935 στη Δράμα. Υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής στη μεγάλη Δόξα Δράμας της δεκαετίας του ’50, που αγωνίστηκε τρεις φορές σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος με τον Ολυμπιακό. Συμπαίκτες του υπήρξαν οι αδελφοί Τάκης και Θανάσης Λουκανίδης, Καραλάζος, Πιστικός, Ιωάννου, Γρηγοριάδης, Κοτρίδης, Σιμιτλιώτης και άλλοι. Παράλληλα με το ποδόσφαιρο, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, αλλά δεν συνέχισε το επάγγελμα του δικηγόρου. Προτίμησε να γίνει προπονητής, αναλαμβάνοντας το 1961 την Ελπίδα Δράμας και το 1963 έκανε μεγαλύτερο βήμα, καθώς έγινε προπονητής στον Ηρακλή Σερρών. Την επόμενη χρονιά έγινε προπονητής του Πανσερραϊκού, καθώς ήταν η ομάδα που προέκυψε από τη συγχώνευση του Ηρακλή και του Απόλλωνα Σερρών. Με τον Αντώνη Γεωργιάδη στον πάγκο, ο Πανσερραϊκός τη σεζόν 1964-65 ανέβηκε στην Α’ Εθνική. Μετά τον Πανσερραϊκό εργάστηκε στις ομάδες Καβάλα, Δόξα Δράμας, Ολυμπιακό Βόλου, ώσπου το καλοκαίρι του 1974 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ. Οι πρώτες συζητήσεις έγιναν με τον Κώστα Μπέγκα, αλλά, όταν αυτός δεν συνέχισε, ολοκλήρωσε τη συμφωνία ο πρόεδρος Ελευθέριος Καλογιάννης, μετά από συνάντηση που είχε ο Γεωργιάδης στην Καλαμπάκα με τους Σταύρο Μαβίδη και Τέλη Καζαντζή.

Δημοσίευμα στις 9/7/1974 από την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» για την άφιξη Γεωργιάδη στα Γιάννινα

Ο Αντώνης Γεωργιάδης δούλεψε αρχικά στην πρώτη διετία στον ΠΑΣ στην Α’ Εθνική (1974-76). Δεν ήταν μόνο προπονητής της ομάδας, που τελείωνε την προπόνηση και έφευγε για το σπίτι, χωρίς να τον νοιάζουν τα υπόλοιπα. Βοήθησε πάρα πολύ και τους ντόπιους παράγοντες, οι οποίοι πρώτη φορά είχαν κληθεί να διοικήσουν ομάδα Α’ Εθνικής. Μπορεί όλοι τους να ήταν πετυχημένοι στις δουλειές τους, αλλά δεν είχαν ακόμη διευρυμένους ορίζοντες σχετικά με τις εξελίξεις του ποδοσφαίρου. Επειδή οι τότε διοικούντες ήταν έξυπνοι άνθρωποι, δεν έκαναν καμία ενέργεια χωρίς να ρωτήσουν τον Αντώνη Γεωργιάδη. Γιατί ο προπονητής είχε πολλές γνώσεις και μεγάλες εμπειρίες από το ποδόσφαιρο. Ήξερε τη φωτεινή αλλά και τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και πολλές φορές οι συμβουλές του ήταν πολύτιμες.

Στάθηκε και ο κυρ Αντώνης τυχερός, γιατί η ομάδα είχε σπουδαίους και σημαντικούς παίκτες, αλλά και οι διοικούντες ήταν δίπλα του. Την πρώτη χρονιά (1974-75) η ομάδα σταθεροποιήθηκε στην Α’ Εθνική, κατηγορία που είχε πανίσχυρες τότε ομάδες και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή Σούπερ Λιγκ 1. Τη δεύτερη χρονιά (1975-76) ο ΠΑΣ έκανε μεγάλες εμφανίσεις, προς το τέλος του α’ γύρου διεκδικούσε την 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα από την ΑΕΚ, δείχνοντας ότι μπορούσε να σπάσει το κατεστημένο του τότε ΠΟΚ. Υπήρξαν ματς που πραγματικά έμειναν στην ιστορία, που ακόμα συζητιούνται στα Γιάννινα. Τον Ιανουάριο του 1976 ο ΠΑΣ διέσυρε με 3-0 τον Ολυμπιακό στα Γιάννινα, πετυχαίνοντας και τα τρία γκολ στο πρώτο 20λεπτο. Για το ματς αυτό υπάρχει και ένας αστικός μύθος, ότι ο Γεωργιάδης ζήτησε στο ημίχρονο να μη βάλουν άλλα γκολ στον Ολυμπιακό, γιατί είναι μεγάλη ομάδα και δεν πρέπει να τον διασύρουν περισσότερο. Άλλοι παίκτες το επιβεβαιώνουν και άλλοι όχι. Το ματς αυτό στάθηκε αφορμή να γίνει άνω κάτω ο Ολυμπιακός. Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, ο τερματοφύλακας Παναγιώτης Κελεσίδης, εκνευρισμένος για τα τρία γκολ που δέχτηκε στο α’ ημίχρονο, είχε επεισόδιο με τον προπονητή Γιώργο Δαρίβα και δεν ήθελε να παίξει στην επανάληψη! Προφανώς στον Ολυμπιακό είχαν πάρει αψήφιστα το παιχνίδι και δεν το «έδεσαν» με τη διαιτησία. Κάτι που φρόντισε να κάνει η ΑΕΚ, μία εβδομάδα μετά, στον αγώνα που έδωσε με τον ΠΑΣ στο Άργος, θορυβημένη από τον διασυρμό των ερυθρόλευκων στα Γιάννινα. Σε πάρα πολλά ματς, επί των ημερών του Αντώνη Γεωργιάδη, ο ΠΑΣ ήταν πραγματικός «Άγιαξ» προσφέροντας γκολ και θέαμα. Την σεζόν 1975-76 πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, έχοντας τη μοναδική ήττα στα Γιάννινα από τον ΠΑΣ. Έχασε στην προτελευταία αγωνιστική από τον Ατρόμητο στην Τούμπα, αλλά το πρωτάθλημα είχε ήδη κριθεί και ο ΠΑΟΚ ήταν ουσιαστικά αδιάφορος. Μιλάμε για τον μεγάλο ΠΑΟΚ με Κούδα, Σαράφη, Τερζανίδη, Παρίδη, Αποστολίδη, Ασλανίδη, Φουντουκίδη, Γούναρη, Ιωσηφίδη και άλλους μεγάλους παίκτες. Τότε έκανε την περίφημη δήλωση ο Γιώργος Κούδας: «Βαρόμετρο του πρωταθλήματος είναι ο ΠΑΣ. Όποιος κερδίσει στα Γιάννινα, έχει τα φόντα να πάρει και τον τίτλο».

Στο γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι, ο Αντώνης Γεωργιάδης
στη μέση με τον απεσταλμένο του Η.Α Γιώργο Κυρούση (αριστερά) και τον
Δημήτρη Σεϊταρίδη (δεξιά)

Το καλοκαίρι του 1976, παρότι η χρονιά που είχε φύγει ήταν άκρως πετυχημένη με τον ΠΑΣ να αναδεικνύεται πρώτη επαρχιακή ομάδα καταλαμβάνοντας την 5η θέση, ο Αντώνης Γεωργιάδης οδηγήθηκε στην πόρτα της εξόδου. Υπήρξε διάσταση απόψεων με τον πρόεδρο Χριστόφορο Παπαδόπουλο, ενώ ο πανέξυπνος δραμινός τεχνικός είχε μυριστεί και τις μυστικές επαφές με τον Παναθηναϊκό για την πώληση του Αλβαρέζ, όπως και τις αντιδράσεις των φιλάθλων για να μη φύγει ο αργεντινός στράικερ. Έτσι, τη σεζόν 1976-77 ήταν στην Παναχαϊκή, επιστρέφοντας πάλι στον ΠΑΣ, για να ολοκληρώσει το έργο του, όταν ανέλαβε την προεδρία ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Ο ΠΑΣ έγινε και πάλι η κορυφαία επαρχιακή ομάδα. Τη σεζόν ‘77-‘78 είχε καταλάβει την 5η θέση που του έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στο Βαλκανικό κύπελλο με αντιπάλους την Παρτιζάν Τιράνων και τη Ριέκα της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας. Έχασε 2-1 άδικα στη Ριέκα λόγω κακής διαιτησίας Ρουμάνου ρέφερι και την ευκαιρία να παίξει στον τελικό.

Ο Αντώνης Γεωργιάδης (τρίτος από αριστερά) στον πάγκο του ΠΑΣ με τον Μήτσο Τσάντα και άλλους

Μεγάλος προπονητής με μεγάλους παίκτες

Ο ΠΑΣ στο αγωνιστικό κομμάτι τότε είχε όλο το πακέτο. Μεγάλους παίκτες και μεγάλο προπονητή. Θυμίζουμε κάποια σημαντικά ονόματα όπως οι Σιόντης, Τσουρλίδας, Μοντέζ, Αλβαρέζ, Γραμμενιάτης, Κοντογιωργάκης, Γκλασμάνης, Λίσα, Αλβαρέζ, Μπρεντάνος, Παπάζογλου, Δημήτρης Σεϊταρίδης, Λιάκος, Εσπιζόνα, Παπαχρήστου, Αλεξάκης, Μπόλος, Μάντος, Μάϊπας, Παπαγγέλης, Παπαγεωργίου, Γιωτόπουλος, που ευτύχησαν να δουλέψουν με τον Γεωργιάδη. «Πίστεψα στους παίκτες και με πίστεψαν. Οι πέντε παίκτες από την Αργεντινή ήταν το κάτι άλλο, ενώ βοήθησαν και οι δικοί μας πάρα πολύ. Ήταν ορισμένοι έλληνες παίκτες πολύ καλοί που, σε συνεργασία με τους αργεντίνους παίκτες, γίναμε μια δυνατή ομάδα. Κάναμε σπουδαία δουλειά και οι παίκτες ήταν υψηλών δυνατοτήτων. Αλλά δουλεύαμε σωστά» έλεγε ο Αντώνης Γεωργιάδης. Ο δραμινός τεχνικός έδωσε ευκαιρίες και σε νέα παιδιά να δείξουν την αξία τους και να αναδειχτούν, γιατί όπως λέει: «Η δουλειά του προπονητή δεν είναι να κουμαντάρει αυτούς που έχει, αλλά να βγάζει ποδοσφαιριστές. Από μένα έχουν βγει τουλάχιστον δέκα ποδοσφαιριστές στον ΠΑΣ».

«Από τον Αντώνη μάθαμε ποδόσφαιρο»

Για την αξία του Αντώνη Γεωργιάδη έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια όλοι οι μεγάλοι παίκτες του ΠΑΣ. Αλλά και οι διοικούντες έμαθαν πολλά από τον Γεωργιάδη. Σε μια παλιότερη συνέντευξη στον «Η.Α.» ο πρόεδρος της διετίας 1977-79 Γιώργος Κωνσταντόπουλος είχε πει: «Πριν έρθει ο Αντώνης Γεωργιάδης, νομίζαμε ότι τα ξέραμε όλα για το ποδόσφαιρο. Αλλά όταν ήρθε αυτός στα Γιάννινα και είδαμε πως δουλεύει, πώς λειτουργεί, πώς σκέφτεται, τότε καταλάβαμε ότι δεν ξέραμε τίποτα και τότε μαθαίναμε…».

Το 1979 χώρισαν οι δρόμοι

Οι δρόμοι του Αντώνη Γεωργιάδη και του ΠΑΣ χώρισαν οριστικά το καλοκαίρι του 1979 που έγινε και το ποδόσφαιρο επαγγελματικό. Μετά από μια τετραετία γεμάτη επιτυχίες ένιωσε την ανάγκη να αποχωρήσει, καθώς οι επιτυχίες δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται κάθε χρονιά σε επαρχιακή ομάδα και κάποια στιγμή θα ζητούσε και ο κόσμος ανανέωση σκηνικού. Οι κεραίες του Αντώνη Γεωργιάδη έπιαναν τα μηνύματα από πολύ μακριά. Οι μετέπειτα σταθμοί της καριέρας του ήταν: ΟΦΗ, Λάρισα, Άρης, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Απόλλων Καλαμαριάς, Εθνικός, Εθνικής Ελλάδος, Ολυμπιακός, Πανηλειακός. Κάπως άδοξα τελείωσε η μεγάλη προπονητική καριέρα του, λόγω ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήματος που είχε στις 12 Μαρτίου 1996 στην Κακιά Σκάλα. Εκείνες τις ημέρες που ο Αντώνης Γεωργιάδης έδινε τη μάχη στην εντατική για να κρατηθεί στη ζωή, ο επιστήθιος φίλος του Ανδρέας Καραμανωλάκης μας είπε σε μια τηλεοπτική εκπομπή: «Ο Αντώνης είναι σαν αδελφός μου. Αν χρειαστεί για να ζήσει κάποιο όργανο από το σώμα μου, θα το δώσω…».

Κάπου εδώ να κλείσουμε και το αφιέρωμα μνήμης στον Αντώνη Γεωργιάδη, που έφυγε την περασμένη Δευτέρα από τη ζωή. Στα Γιάννινα θα μείνει αξέχαστος, γιατί είναι ένα σημαντικό κομμάτι από την ιστορία του ΠΑΣ.

Αριστερά ο Αντώνης Γεωργιάδης παραλαμβάνει τιμητική πλακέτα από τον Ελευθέριο Καλογιάννη σε εκδήλωση του ΠΑΣ το 2008

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος