Αθλητικά

«Καίει» το θέμα με τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Επιτροπή από προέδρους της Σούπερ Λίγκας 2 θα ενημερώσει κυβέρνηση και κόμματα, με σκοπό να υπογραφούν οι συμβάσεις.

Οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας 2 απειλούν να μην ξεκινήσουν το φετινό πρωτάθλημα και να βάλουν «λουκέτο», αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με την ΕΡΤ και δεν υπογραφούν οι συμβάσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Το θέμα αυτό κυριάρχησε στη χθεσινή σύσκεψη των ομάδων και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ενταθούν οι πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, για να ξέρουν και οι ομάδες με τι έσοδα θα κινηθούν συνέχεια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας a-sports.gr, oι ΠΑΕ της νεοσύστατης από την αναδιάρθρωση κατηγορία (ήταν παρόντες άπαντες πλην του Απόλλωνα Πόντου), με επιστολή τους στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, τον υφυπουργό Αθλητισμού και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, ζητούν άμεσα συνάντηση με έναν εκ των Παππά, Βασιλειάδη, Δρόσο για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από πέρσι για τα τηλεοπτικά της Σούπερ Λίγκας 2.

Μάλιστα, συστήθηκε και Ειδική Επιτροπή υπό τον πρόεδρο της διοργανώτριας Λεωνίδα Λεουτσάκο, στην οποία συμμετέχουν οι Μονεμβασιώτης (Απόλλων Σμύρνης), Χριστοβασίλης (ΠΑΣ Γιάννινα), Κολοκυθάς (Λεβαδειακός), Οταπασίδης (Δόξα Δράμας), Αμανατίδης (Πλατανιάς), Λυχναράς (ΑΟΧ/Κισσαμικός). Η Επιτροπή θα ενημερώσει και θα κάνει το προσεχές διάστημα ραντεβού και με όλα τα κόμματα, αν χρειαστεί.

Στο συμβούλιο (άτυπο) συμφωνήθηκε το πρωτάθλημα -αν όλα κυλήσουν ομαλά- να ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και να γίνει στα αγωνιστικά πρότυπα της Σούπερ Λίγκας 1. Δηλαδή με πλέι οφ και πλέι άουτ, όπως και να υπάρχουν υποχρεωτικά τρεις Έλληνες στην 11άδα. Από εκεί και πέρα, ο υπέρ-σύμβουλος της ΕΠΟ (τοποθετημένος από τη ΦΙΦΑ), Πετρ Φούσεκ, κατά την παραμονή του στο Δ.Σ. (είχε προσκληθεί από τον Λεουτσάκο), έδωσε συγχαρητήρια για το γεγονός ότι πέρσι στη δεύτερη κατηγορία δε σημειώθηκαν κρούσματα βίας, αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των ομάδων για την οικονομική τους ανεξαρτησία και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο τριετίας ή πενταετίας σε σχέση με όλα τα θέματα βιωσιμότητας. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση και ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τη Σούπερ Λίγκα 2.

Πώς θα γίνει το πρωτάθλημα

Όσο για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, το πλάνο που συζητήθηκε χθες, προβλέπει να γίνουν κανονικά οι 22 αγωνιστικές με δύο γύρους, όπου θα συμμετάσχουν 12 ομάδες και στη συνέχεια από αγώνες πλέι οφ και πλέι άουτ θα κριθούν οι θέσεις ανόδου και υποβιβασμού. Μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος των 22 αγωνιστικών, θα γίνουν πλέι οφ με τις ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 1-6 και πλέι άουτ με τις ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 7-12. Οι ομάδες θα διατηρήσουν την βαθμολογία τους από την κανονική διάρκεια των 22 αγωνιστικών και με αυτή την βαθμολογία θα μπουν και τους έξτρα αγώνες. Στα πλέι οφ και πλέι άουτ θα γίνουν άλλες δέκα αγωνιστικές και οι βαθμοί αυτών των αγωνιστικών που θα πάρουν η κάθε ομάδα, θα προστεθούν στην βαθμολογία που είχαν από το πρωτάθλημα. Έτσι θα βγει η τελική βαθμολογία, όπου οι δύο πρώτες ομάδες στο α’ γκρουπ θα ανεβούν στη Σούπερ Λίγκα 1 και οι δύο τελευταίες ομάδες θα υποβιβαστούν στη Β’ Εθνική.

«Κλωτσάει» η Σούπερ Λίγκα 1

Βέβαια, η Σούπερ Λίγκα 1 τα θέλει όλα δικά της, λειτουργώντας με τη λογική του… Καραγκιόζη, «τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας». Στην πρόσφατη σύσκεψη αποφάσισε να εισηγηθεί στην ΕΠΟ από τη Σούπερ Λίγκα 1 να πέφτει στη Σούπερ Λίγκα 2 μόνο η τελευταία ομάδα και η προτελευταία να δίνει μπαράζ αγώνα με την 2η ομάδα της Σούπερ Λίγκας 2. Το πονηρό αυτό σχέδιο ασφαλώς και δε γίνεται δεκτό από τη δεύτερη στην τάξη επαγγελματική Κατηγορία, που προτείνει να πέφτουν δύο ομάδες από τη Σούπερ Λίγκα 1 και να ανεβαίνουν οι δύο πρώτες από τη Σούπερ Λίγκα 2. Τις τελικές αποφάσεις θα πάρει περί αυτού η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ. Σε επόμενες συνεδριάσεις της διοργανώτριας αρχής θα συζητηθούν άλλα επιμέρους θέματα για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος.

Σχετικά άρθρα

Εφιάλτης του Άρη έγινε ο ΠΑΣ Γιάννινα

Μίνι προετοιμασία για να μη χάσει τον ρυθμό του ο “Άγιαξ”

Θέλει να “δέσει” Μεταξά για πολλά χρόνια ο Χριστοβασίλης

Βαγγέλης Γυφτόπουλος