Στη μέση ο Θωμάς Τσουρλίδας με τους Γιώργο Σιόντη (αριστερά) και Σέργιο Εσπινόζα (δεξιά)
Αθλητικά

«Έφυγε» ο θρυλικός άσος Θωμάς Τσουρλίδας

Ο Ηπειρωτικός Αγών, με ένα αφιέρωμα του Βαγγέλη Γυφτόπουλου, αποχαιρετά τον Θωμά Τσουρλίδα, έναν από τους κορυφαίους άσους όλων των εποχών του ΠΑΣ Γιάννινα με 304 συμμετοχές και 49 γκολ.

Ο άνθρωπος που έβαλε τη σφραγίδα του στην ιστορία του ΠΑΣ και του γιαννιώτικου ποδοσφαίρου, δεν υπάρχει ανάμεσά μας.

Χθες το πρωί, σε ηλικία 74 ετών, ο Θωμάς Τσουρλίδας άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου νοσηλεύονταν, και σήμερα στις 11 το πρωί, στην Περίβλεπτο, θα γίνει η εξόδιος ακολουθία.

Ο Θωμάς Τσουρλίδας σε αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα το 1976.

Ήταν ένας θρύλος για το γιαννιώτικο ποδόσφαιρο. Ο μοναδικός στην ιστορία που έζησε ως πρωταγωνιστής των γηπέδων την προ ΠΑΣ Γιάννινα εποχή, την εποχή ίδρυσης (1966) και των πρώτων δύσκολων χρόνων, αλλά και την εποχή που η ομάδα ανέβηκε στην Α’ Εθνική τη δεκαετία του ’70 και έγινε ο μεγάλος «Άγιαξ της Ηπείρου». Ήταν στην ενδεκάδα του πρώτου επίσημου αγώνα, που έδωσε ο ΠΑΣ στη Β’ Εθνική, κόντρα στον Ολυμπιακό Πατρών στις 30/10/1966, όπου και σημείωσε ένα από τα τρία γκολ της νίκης με 3-0. Επίσης αγωνίστηκε και στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος Α’ Εθνικής, στις 27/9/1974 μέσα στην Καστοριά. Το τελευταίο ματς με τη φανέλα του ΠΑΣ ήταν κόντρα στην ΑΕΚ, στις 2/4/1978.
Με το τέλος της σεζόν 1977-78 αποχώρησε από την ομάδα, λέγοντας πλέον αντίο στα γήπεδα. Αγωνίστηκε σε 304 παιχνίδια Α’ και Β’ Εθνικής, σημειώνοντας 49 γκολ. Αφού σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε πολλά χρόνια ως προπονητής. Στον ΠΑΣ υπήρξε πολλές φορές υπηρεσιακός τεχνικός και βοηθός των Αργύροφ, Αρχοντίδη, Καραπατή και άλλων προπονητών. Μεγάλη είναι η προσφορά του στον Ερασιτέχνη ΠΑΣ, αφού επί των ημερών του στην τεχνική ηγεσία αναδείχθηκαν πολλοί ποδοσφαιριστές, που έγιναν στη συνέχεια επαγγελματίες. Είναι ο ποδοσφαιρικός «πατέρας» του Ανδρέα Μπονόβα, αφού τον έφερε στους ερασιτέχνες του ΠΑΣ από τον Δαβάκη Ασφάκας.

Ο Θωμάς Τσιορλίδας ή Τσουρλίδας γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων και υπηρετούσε αρχές της δεκαετίας του ’60 τη στρατιωτική θητεία του στο στρατόπεδο του Βελισσαρίου. Όπως μας είπε χθες ο παλιός συμπαίκτης και φίλος του Νικήτας Τσίλης, στο γήπεδο του Ακραίου που έπαιζαν μπάλα οι στρατιώτες, τον είδε αγωνιζόμενο ο τότε παράγοντας Γιώργος Μπότης. Μη χάνοντας χρόνο, τον έφερε με μεταγραφή στον Ατρόμητο Ιωαννίνων, για να ξεκινήσει από εκεί τη μεγάλη καριέρα του. Στα μαθητικά χρόνια ο Θωμάς Τσουρλίδας ξεχώρισε περισσότερο ως αθλητής στίβου, αφού σε σχολικούς αγώνες στα Τρίκαλα, αλλά και σε αγώνες στίβου των ενόπλων δυνάμεων, έκανε τον καταπληκτικό για την εποχή χρόνο των 10.8’ στον δρόμο 100 μέτρων. Η ταχύτητα ήταν μεγάλο προσόν, σε ένα ποδόσφαιρο με αργούς ρυθμούς εκείνα τα χρόνια. Ο Αντώνης Γεωργιάδης, που είχε και μια ιδιαίτερη συμπάθεια στον Θωμά, είχε πει σε μια παλιότερη συνέντευξη στον Η.Α.: «Διέθετε υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα για εκείνη την εποχή. Όταν μας έπαιζαν μαν του μαν, όπως με την ΑΕΚ ο Φάντροκ, ο Τσουρλίδας ήταν ένας πολύτιμος παίκτης. Γιατί τραβιόταν μέσα ο Μπρεντάνος, τον ακολουθούσε ο αριστερός μπακ και με την ταχύτητα του Τσουρλίδα ανοίγαμε εύκολα την άμυνα. Όλα αυτά γίνονταν με αυτοματισμούς και τα κάναμε στην προπόνηση».

Πολύ σύντομα έγινε βασικό στέλεχος του Ατρόμητου, που έγινε «Αθλητικός Όμιλος Ιωαννίνων» μετά τη συγχώνευση με τον Ολυμπιακό. Συμπαίκτες του οι Τσιούρης, Τσίλης, Καραμανωλάκης, Μανέγας, Παπακοσμάς, Οικονομίδης, Παπλιάκος και άλλοι σπουδαίοι άσοι της εποχής, που αποτέλεσαν το 1966 και τον κορμό του ΠΑΣ Γιάννινα, μετά τη συγχώνευση με τον «Αβέρωφ». Έζησε ως πρωταγωνιστής όλες τις μεγάλες στιγμές του μεγάλου ΠΑΣ Γιάννινα. Κατατάσσεται στους κορυφαίους άσους όλων των εποχών. Όταν απολύθηκε από τον στρατό, έγινε ιδιοκτήτης εστιατορίου στα Γιάννινα και στη συνέχεια διορίστηκε στον ΟΤΕ, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Το σίριαλ της μεταγραφής Τσουρλίδα στην Παναχαϊκή απασχόλησε το καλοκαίρι του 1970 και τις στήλες του Η.Α.

Το καλοκαίρι του 1970 έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να τον αποκτήσει η μεγάλη τότε Παναχαϊκή της παρέας των Δαβουρλή, Μιχαλόπουλου, Στραβοπόδη, Ρήγα, Λεβεντάκου, που είχε βγει και στην Ευρώπη. Έγινε πραγματικό σίριαλ στον Τύπο γύρω από το όνομα του Θωμά Τσουρλίδα. Οι αντιδράσεις των φιλάθλων στα Γιάννινα ήταν μεγάλες, για να μη γίνει η μεταγραφή και αποδυναμωθεί ο ΠΑΣ. Η διοίκηση της ομάδας αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων με επιστολή να διαψεύσει τα περί μεταγραφής του Τσουρλίδα, όπως το ίδιο έγινε και από την πλευρά του ποδοσφαιριστή. Έμεινε για πάντα στον ΠΑΣ. Αρχικά έπαιζε στην επίθεση και στη συνέχεια ο Γεωργιάδης τον γύρισε στην άμυνα, αλλά σε ρόλο σύγχρονου μπακ χαφ λόγω της ταχύτητάς του.

Ο Θωμάς Τσουρλίδας φόρεσε 304 φορές την φανέλα του ΠΑΣ σε παιχνίδια Α’ και Β’ Εθνικής

Πενθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα

Εκατοντάδες Γιαννιώτες, παλιοί συμπαίκτες του αλλά και πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου από άλλες περιοχές, από νωρίς χθες το πρωί εξέφρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Θωμά Τσουρλίδα ή Τσιορλίδα, όπως είναι το ακριβές επώνυμό του. Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο σύλλογος βετεράνων του ΠΑΣ Γιάννινα. Οι ομάδες του Ατρόμητου ’95 θα αγωνιστούν στα τοπικά πρωταθλήματα με μαύρα περιβραχιόνια.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Στα γήπεδα του ουρανού από σήμερα μία από τις ιστορικότερες φυσιογνωμίες του Π.Α.Σ., ο Θωμάς Τσουρλίδας. Έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που φόρεσαν τον Ταύρο στη φανέλα στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Π.Α.Σ. και έκλεισε και την καριέρα του στον “Άγιαξ της Ηπείρου”. Καλό ταξίδι Θωμά…».

Σχετικά άρθρα

Μνήμες από Μέτσοβο και ΠΑΣ Γιάννινα στην Περιφέρεια

Τριετές συμβόλαιο υπέγραψε ο Ζερόμ Πριόρ

Διαψεύδει η ΑΕΚ τα περί μεταγραφής Περέα