Απόκριες στην Κρήτη έκανε το 1967 ο ΠΑΣ, καθώς είχε αγώνα με τον ΟΦΗ. Όρθιοι από αριστερά: Παπλιάκος, Τσιώλης, Τσιούρης, Τζαμάκος, Αναστασίου, Παπακοσμάς. Καθιστοί: Βάσιος, Τσόμπος, Καραμανωλάκης, Μαυριδόπουλος, Τσουρλίδας.
Αθλητικά

Απόκριες στα γήπεδα με τον ΠΑΣ Γιάννινα!

Τα γλέντια των φιλάθλων στις Τζαμάλες, οι πίκρες από τις ήττες, οι καλές και οι άσχημες στιγμές της τοπικής ομάδας

Έρχονται οι Απόκριες και η Καθαρή Δευτέρα. Την ερχόμενη Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, όταν θα ανάβουν οι Τζαμάλες στις γειτονιές και συνοικίες της πόλης και τα Γιάννινα θα ζουν σε ένα δικό τους παραδοσιακό ρυθμό, ο ΠΑΣ θα δίνει ένα εξαιρετικά δύσκολο και κρίσιμο παιχνίδι στη Λαμία.

Μακάρι να γυρίσει στα Γιάννινα με καλό αποτέλεσμα, για να έχει μια ευχάριστη απόδραση από την καθημερινότητα, την Καθαρά Δευτέρα. Φέτος, η μοίρα το ‘φερε ο ΠΑΣ να κάνει Απόκριες στη Λαμία και στη Ρούμελη. Το αν θα είναι ευχάριστες ή όχι, θα το ξέρουμε το βράδυ της Κυριακής.
Πολλές φορές η τοπική ομάδα αγωνίστηκε ημέρα της Αποκριάς. Έχοντας καλές και άσχημες στιγμές στα γήπεδα. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θα θυμηθούμε ορισμένες απ’ αυτές, ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια, όπως τα ζήσαμε σε διάφορα ταξίδια και αποστολές. Γυρίζαμε κατάκοποι από τα ταξίδια και πηγαίναμε στις Τζαμάλες για να διασκεδάσουμε, αν το αποτέλεσμα ήταν καλό, ή να πιούμε κανένα ποτήρι κρασί παραπάνω, για να ξεχάσουμε το αποτέλεσμα, αν ήταν κακό.
Πρόσφατα, ωραίες ήταν οι Απόκριες του 2014, όταν ο ΠΑΣ τις πέρασε στην Κρήτη. Κέρδισε τον Πλατανιά 2-1 στα Περιβόλια και λίγες ημέρες μετά πήρε ισοπαλία 1-1 στο «Γεντί Κουλέ» από τον ΟΦΗ. Οι κυανόλευκοι έκαναν Κούλουμα στα Χανιά με τσικουδιά και κρητικούς μεζέδες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν με πρόεδρο τον Μάνθο Κολέμπα ο ΠΑΣ πάλευε να επιστρέψει στην Α’ Εθνική, μετά από δέκα χρόνια στην άγονη γραμμή, γλυκόπικρη γεύση πήραμε στη Νάουσα. Ο ΠΑΣ ήταν ακόμη στη Β’ Εθνική και πηγαίνοντας στην όμορφη πόλη της Ημαθίας για το παιχνίδι, πέσαμε στο παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής. Το καρναβάλι της Νάουσας, είναι από τα φημισμένα στη Βόρεια Ελλάδα. Όλα ωραία και όμορφα ήταν στην κεντρική πλατεία της πόλης, βλέποντας την παρέλαση του καρναβαλιού. Στο γήπεδο, όμως, η πίκρα ήταν μεγάλη. Ενώ ο ΠΑΣ προηγήθηκε 0-1 με τον Κορμαρή, η Νάουσα, με προπονητή τον Σταύρο Διαμαντόπουλο, έκανε την ανατροπή σε 2-1 με δύο γκολ του Κόιτς. Στις ήττες, τυποποιημένοι και οι τίτλοι της εποχής: «Ο ΠΑΣ ντύθηκε καρνάβαλος…».

Δύο χρόνια μετά, το 2002, ο ΠΑΣ έπαιζε τέτοιες μέρες στην Καλαμαριά με τον τοπικό Απόλλωνα. Δεν είχε γίνει ακόμη η Εγνατία Οδός. Ευχάριστη ήταν η στάση στα Γρεβενά, όπου γίνονταν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις «ανακατωσάρια» με μπάντες από χάλκινα σε κάθε μαγαζί και γειτονιά. Στην Καλαμαριά μας πίκρανε ο Απόλλωνας, καθώς κέρδισε με σκορ 2-0 τον ΠΑΣ. Λίγα χιλιόμετρα από το γήπεδο, την ώρα του αγώνα, στους Νέους Επιβάτες, χωριό του Άγγελου Αναστασιάδη, υπήρχαν αποκριάτικες εκδηλώσεις με έθιμα από τον Πόντο, αφού είναι προσφυγοχώρι, αλλά δεν υπήρχε όρεξη. Ο δρόμος της επιστροφής για τα Γιάννινα, μας φάνηκε ατελείωτος. Άντε να ανεβείς την Καστανιά, να διαβείς τα υψώματα του Τσοτυλίου και του Επταχωρίου, για να πιάσεις μετά τα υψώματα της Κόνιτσας, με προορισμό τα Γιάννινα.
Ευχάριστες ήταν οι Αποκριές του 2001. Ο ΠΑΣ έπαιζε στον Βύρωνα με τον Αθηναϊκό για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Ταξιδέψαμε στην Αθήνα με τον αείμνηστο Βαγγέλη Λέκκο. Ανηφορίζοντας για το γήπεδο, στάση για καφέ στην καφετέρια ενός καλού ξενοδοχείου, λίγο πιο πέρα από το «Χίλτον». Τι έκπληξη… Πέσαμε πάνω στον Γιάτσεκ Γκμοχ, που είχαμε να συναντήσουμε πολλά χρόνια! Λίγο έλειψε να χάσουμε το παιχνίδι, καθώς ο Πολωνός και ο Λέκκος δεν τελείωναν τις παλιές ιστορίες. Ο ΠΑΣ κέρδισε 1-0 με γκολ του Κορμαρή. Χαρές και πανηγύρια στο τέλος. Ο Αναστόπουλος, που ήταν προπονητής, τράβηξε για το Κολωνάκι για τον αγαπημένο του εσπρέσο και εμείς βολίδα για τα Γιάννινα. Το ματς έγινε 17 Μαρτίου, στις 3 το μεσημέρι, και γυρίζοντας προλάβαμε τις Τζαμάλες.

Επί εποχής Κούγια, πικρές ήταν οι Απόκριες του 2005 στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, όπου ο ΠΑΣ έφερε 2-2 με τον Θερμαϊκό. Ήταν οι εποχές των «άγονων γραμμών». Κακό αποτέλεσμα, κόντρα στην ουραγό ομάδα εκείνης της περιοχής. Μας έμειναν στη μνήμη και οι Απόκριες του 1998. Ο ΠΑΣ κέρδισε στα Γιάννινα τον Ολυμπιακό Βόλου με σκορ 2-0 στο στάδιο «Ζωσιμάδες» για το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής. Ήταν η πρώτη παρουσία στους πάγκους του μεγάλου Αντώνη Γεωργιάδη, μετά το φοβερό τροχαίο ατύχημα που είχε στην «Κακιά Σκάλα», όταν επέστρεφε στην Αθήνα από τον Πύργο. Ο κυρ Αντώνης, μετά την μεγάλη περιπέτεια, προσπάθησε και πάλι να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο. Τον συναντήσαμε στο ξενοδοχείο με αγάπη και συγκίνηση, έχοντας πάντα δίπλα του τον επιστήθιο φίλο του Ανδρέα Καραμανωλάκη.

Απόκριες στην Κρήτη το 1967

Απόκριες στην Κρήτη έκανε και το 1967 ο ΠΑΣ, καθώς την Κυριακή 17 Μαρτίου αγωνίστηκε στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ. Την ίδια ημέρα, το Μπιζάνι έπαιξε στα Γιάννινα με τα Χανιά! Και οι δύο γιαννιώτικες ομάδες έπαιξαν με κρητικιές. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, οι Χανιώτες, που έμειναν στα Γιάννινα το βράδυ της Κυριακής, απόλαυσαν τις Τζαμάλες, γιατί δεν είχαν δει άλλη φορά τέτοιο έθιμο. Το ματς με το Μπιζάνι έληξε ισόπαλο 0-0 στο γήπεδο «Ζωσιμάδες». Ο ΠΑΣ έχασε 3-0 από τον ΟΦΗ και το βράδυ της Αποκριάς ταξίδευε με καράβι με τον Πειραιά ,όπου τον περίμενε πούλμαν για επιστροφή στα Γιάννινα. Είχαν παίξει στο «Γεντί Κουλέ» οι Τσιώλης, Μπρίκος, Αναστασίου, Τζαμάκος, Παπλιάκλος, Μαυριδόπουλος, Ζαφείρης, Καραμανωλάκης, Τσόμπος, Γραμμενιάτης, Τσουρλίδας.

Και ο ΟΦΗ έκανε Αποκριές στα Γιάννινα και συγκεκριμένα την αγωνιστική σεζόν 1981-82. Ήταν Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 1982 και το ματς για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, έληξε ισόπαλο με 0-0. Ο ΠΑΣ είχε δοκάρι με τον Γιαβάση και ο ΟΦΗ με τον Συντιχάκη. Με την αποστολή του ΟΦΗ ήταν στα Γιάννινα και ο Γιάννης Πετράκης (νυν προπονητής της τοπικής ομάδας), αλλά δεν τον χρησιμοποίησε ο Λες Σάνον. Προπονητής στον ΠΑΣ ήταν ο Γιώργος Σιόντης.

Πικρές ήταν οι Απόκριες του 1984, όταν ο ΠΑΣ έχασε 1-0 από τον Ηρακλή στο στάδιο «Ζωσιμάδες», με γκολ που σημειώθηκε στο 89’. Αν έπαιρνε αυτόν τον πόντο, δε θα πήγαινε καν σε μπαράζ με τον Πανιώνιο στη Λάρισα και θα έμενε στην Α’ Εθνική. Ο Ηρακλής κέρδισε κόρνερ που εκτέλεσε ο Χατζηπαναγής και έδιωξε η άμυνα του ΠΑΣ. Το ματς έφτανε στη λήξη του και το αποτέλεσμα ήταν 0-0. Ο διαιτητής Γιαννακουδάκης διέταξε να ξαναχτυπηθεί το κόρνερ, με το αιτιολογικό ότι δήθεν ο Μπονόβας δεν κράτησε την ανάλογη απόσταση από τον Χατζηπαναγή! Ξαναχτύπησε το κόρνερ ο Βάσια και ο Μιτόσεβιτς με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΣ. Εκεί χάθηκε ο χρυσός πόντος. Αυτές οι μαύρες αποκριές ήταν την Κυριακή 4 Μαρτίου 1984. Στο μπαράζ με τον Πανιώνιο στη Λάρισα, διαιτητής ήταν ο Γιαννακουδάκης.

Κάπου εδώ να βάλουμε μια τελεία στις αναμνήσεις από παιχνίδια της τοπικής ομάδας τη μέρα της Αποκριάς. Με την ευχή, οι φετινές να είναι χαρούμενες, με νίκη του ΠΑΣ μέσα στη Λαμία. Η τοπική ομάδα έχει απόλυτη ανάγκη τους βαθμούς και πρέπει να δώσει με αξιώσεις τη μάχη της παραμονής.

Σχετικά άρθρα

Με άρωμα παράδοσης οι Απόκριες στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων

Απόκριες τη δεκαετία του ’80

Λουκία Τζάλλα

Σε ρυθμούς Αποκριάς ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων