ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Άμεσα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου για το γήπεδο της ΕΠΣΗΠ

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 20 KW, που θα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του γηπέδου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση για την ενεργειακή αναβάθμιση 32 γηπέδων ποδοσφαίρου σε ολόκληρη τη χώρα, στα οποία φιλοξενούνται σωματεία των κατά τόπους ΕΠΣ. Η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, συνολικού ποσού 806.263,57 ευρώ, μέσω έκτακτης επιχορήγησης των 19 ΕΠΣ, στις οποίες ανήκουν τα εν λόγω γήπεδα και διεξάγονται τοπικά πρωταθλήματα, αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρικών φορτίων από αυτοπαραγωγό (Netmetering) σύστημα.
Η δράση εντάσσεται στον νέο οδηγό του Υπουργείου για την «ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και μέτρων στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα». Η ενεργειακή αναβάθμιση με αυτοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση (μέχρι και μηδενισμό) στο κόστος ρεύματος και περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ είναι μια επένδυση με πολύ μικρό μέσο όρο απόσβεσης,
Έτσι, αποτελεί συνδυαστικά και ελάφρυνση των οικονομικών υποχρεώσεων των ΕΠΣ από τις σημαντικές χρεώσεις τους για την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών τους. Μάλιστα, η τέλεση των έργων αναβάθμισης πραγματοποιείται εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, καθώς υπήρξε άμεση συνεργασία του Υπουργείου με τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις, που ακολουθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα χωρίς αποκλίσεις.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου θα «απαλλάξει» την ΕΠΣΗΠ από το κόστος ενέργειας του γηπέδου, στο οποίο διοργανώνεται το 60 με 70% των αγώνων σε επίπεδο υποδομών και ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΕΠΣΗΠ Παναγιώτης Δαβής, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε στη συνάντηση εκπροσώπων από τις 19 ΕΠΣ της χώρας με τον κ. Βρούτση.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον υπουργό, που δείχνει έμπρακτα τη στήριξή του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στα ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου.