Μια... γεύση ορειβατικού ήταν η σύντομη λεζάντα που συνόδευε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες. Μας τις έστειλε η Γεωργία Σκοπούλη, συνεργάτιδα του Η.Α. και μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου. Τραβήχτηκαν την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια της ανάβασης στο Ξηροβούνι. Την πιο εντυπωσιακή φιλοξενούμε σήμερα στη Φωτογραφία Ημέρας.
Απόψεις

Μια μέρα σχόλης

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, ο φωτισμός της οδού Ζάππα, οι ατυχείς φωτογραφίες από επίσκεψη της υποψήφιας δημάρχου Τατιάνας Καλογιάννη, ο μαιτρ της επικοινωνίας Σπύρος Ριζόπουλος, η "μαγιά" για πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη και η... νέα Αγία προστάτιδα των δημοσίων υπαλλήλων πιάστηκαν στη σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα.

Πάντοτε τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών τη συνδέαμε με χιόνι και με τις ατέλειωτες σειρές μαθητών που πήγαιναν με τα σχολεία τους στην εκκλησία του Αρχιμανδρειού. Τη συνδέαμε όμως- εκτός από την παγωνιά και την κατάνυξη-και με τους επερχόμενους διαγωνισμούς, καθώς την άλλη μέρα έπρεπε να επιδοθούμε ως μαθητές, στο διάβασμα.

Χθες πάντως η εκκλησία του Αρχιμανδρειού, όπου γινόταν και αρχιερατικό μνημόσυνο των ευεργετών της πόλης, ήταν γεμάτη με πιστούς, πολλούς ιερείς, αλλά με λίγους μαθητές. Ακόμη μια μέρα χωρίς σχολείο. Χαίρονται οι δάσκαλοι και οι μαθητές γι’ αυτή την ημέρα της σχόλης. Όμως τη γιορτή των γραμμάτων έπρεπε να τηρείται το παλιό έθιμο. Ακόμη και σχολικές γιορτές οργανώνονταν κάποτε. Χαρακτηριστικό και το τραγούδι: «Οι τρεις Άγιοι εδώ κάπου γυρνούν, τα παιδιά με στοργή συντροφεύουν, σ’ όλα φως να χαρίσουν ποθούν, σ’ όλα φως να χαρίσουν γυρεύουν». Στο πανεπιστήμιό μας, όπως αρμόζει άλλωστε στο ανώτατο ίδρυμα, η γιορτή των γραμμάτων τιμάται κάθε χρόνο, όπως και χθες το απόγευμα, με ομιλίες και συναυλίες.

Λ.Τ.

Περισσότερος φωτισμός

Τώρα που θα αρχίσει ο καιρός να φτιάχνει κι αφού υπάρχει ο προϋπολογισμός, καθώς λένε οι αρμόδιοι του δήμου, για να μπορούν να φτιάξουν τις λακκούβες, καλό θα ήταν να προϋπολογίσουν και εργασίες για τον φωτισμό της πόλης. Υπάρχουν δρόμοι που είναι πολύ καλά φωτισμένοι. Χαίρεται κανείς να διασχίζει, για παράδειγμα, την οδό Ζάππα. Όμως ακόμη και κεντρικοί δρόμοι βρίσκονται στο σκοτάδι. Ένας από αυτούς είναι η οδός Αγίας Μαρίνας και έξω από την εκκλησία και πιο κάτω στην περιοχή του Πνευματικού Κέντρου. Ευτύχημα είναι ότι φωτίζεται το κτίριο, ιδιαίτερα όταν γίνονται εκδηλώσεις. Κι έτσι μπορεί να περπατάει ο πεζός, χωρίς να κινδυνεύει να φάει τα μούτρα του. Τα ίδιο ισχύει και για το μεγάλο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο μπροστά από τα δημοτικό ραδιόφωνο. Από τα φωτισμένα παράθυρα πέφτει το φως και στο δρόμο. Από εκεί και πέρα υπερισχύει το σκοτάδι. Καλό θα ήταν λοιπόν να γίνει ένας προγραμματισμός στον δήμο, για περισσότερο φωτισμό γενικά στην πόλη.

Λ.Τ.

Σαν σε μνημόσυνο

Πολύ επιτυχημένη χαρακτηρίζει την επίσκεψη της Τατιάνας Καλογιάννη σε τοπικές κοινότητες της Δ.Ε. Παμβώτιδας, το δελτίο τύπου, που εξέδωσε η παράταξη και το οποίο, σημειωτέον, χθες εστάλη από λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της παράταξης και όχι από το προσωπικό της ή από το τεχνικό γραφείο του συζύγου της, όπως τα προηγούμενα. Αν, όμως, δει κάποιος τις φωτογραφίες, που συνοδεύουν το κείμενο, μόνο επιτυχία δεν εκπέμπουν. Και δεν αναφερόμαστε στη συμμετοχή του κόσμου, γιατί και οι άλλοι υποψήφιοι λίγο πολύ ανάλογο κόσμο εκτιμούμε πως θα έχουν στις περιοδείες τους στα χωριά, αλλά στη διάθεση των παρευρισκομένων. Κατεβασμένα κεφάλια, σταυρωμένα χέρια, σκυθρωπά πρόσωπα, σε σημείο που να νομίζεις  ότι κάποιος φωτογράφισε τους τεθλιμμένους συγγενείς και φίλους σε μνημόσυνο. Ο «φωτογράφος», πάντως, το πάλεψε. Μέχρι και την αντανάκλαση της υποψήφιας δημάρχου στον καθρέφτη συμπεριέλαβε στο κάδρο του, προσπαθώντας να δώσει και μια πιο καλλιτεχνική διάθεση.

Α.Τ.

Ο «μαιτρ της επικοινωνίας»

Τις ικανότητες του Σπύρου Ριζόπουλου ως «γκουρού» της επικοινωνίας, όπως παρουσιάζεται, δεν μπορούμε να τις κρίνουμε, καθώς δεν έχουμε παρακολουθήσει τη συνολική επαγγελματική του πορεία. Ωστόσο, για τα τοπικά δεδομένα, ο άνθρωπος εμφανίζεται λες και είναι ο «μαιτρ της επικοινωνίας», απλά και μόνο επειδή κάνει ό,τι θα όφειλε να κάνει ο κάθε υποψήφιος. Πέραν των δελτίων τύπου, που εκδίδει καθημερινά και του εξασφαλίζουν μια καθημερινή δημοσιότητα (ασχέτως αν είναι θετική ή αρνητική), έχει φροντίσει να έχει μαζί του έναν φωτογράφο και να μη στέλνει στα ΜΜΕ φωτογραφίες θολές και σκοτεινές, ενώ έχει προσλάβει και καμεραμάν, ώστε να καλύπτεται κάθε δραστηριότητά του στην Ήπειρο, φροντίζοντας να διοχετεύει το υλικό στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι υπόλοιποι ακόμη προσπαθούν να οργανωθούν.

Α.Τ.

Έφτιαξε «μαγιά»

Μπορεί η σημερινή δημοτική αρχή, για πολλούς και διάφορους λόγους, που δεν είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη, να μην έχει καταφέρει να υλοποιήσει κάποιο μεγάλο έργο, που θα συνδεθεί με τη θητεία της, ωστόσο πρέπει να της πιστωθεί ότι έχει κάνει μια σημαντική προεργασία σε πολλά ζητήματα, η οποία θα κεφαλαιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Και αν ο Θ. Μπέγκας πετύχει την επανεκλογή του, τότε θα είναι αυτός που θα καταφέρει να υλοποιήσει όχι μία, αλλά πολλές σημαντικές παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν το αύριο και την εικόνα της πόλης. Αν όχι, πάλι, τουλάχιστον θα πρέπει να του αναγνωρίσουν οι επόμενοι, ότι φρόντισε να φτιάξει «μαγιά», ώστε οι ίδιοι να βρουν έτοιμα σχέδια και μελέτες για να κόβουν κορδέλες.

Α.Τ.

Νέα Αγία

Ο προστάτης Άγιος των αθλητών είναι ο Άγιος Δημήτριος, των ανθοπωλών είναι ο Άγιος Μιχαήλ, των αυτοκινητιστών είναι ο Άγιος Χριστόφορος, των βοσκών ο Άγιος Σώζων, των κηπουρών ο Άγιος Κόνων ο κηπουρός, των ξενοδόχων είναι ο Άγιος Σαμψών ο ξενοδόχος, των ραπτών ο Άγιος Δούκας ο ράπτης και από προχθές των Δημοσίων Υπαλλήλων της χώρας η Αγία Τασία Χριστοδουλοπούλου. Μεγάλη η χάρη της. Η Αγία αυτή, μαζί με τις Οσίες και τους Οσίους του ΣΥΡΙΖΑ και με τη συνδρομή των Προφητών της ΚΕ, έχουν αναλάβει την προστασία των κρατικών υπαλλήλων από τον «έξω από δω» Κυριάκο Μητσοτάκη, υιό του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, από τον οποίο κληρονόμησε την απέχθειά του προς το μεγάλο κράτος και επρόκειτο σε λίγους μήνες να κάψει στην πυρά – έτσι κάνουν οι «έξω από δω- τουλάχιστον τα δυο τρίτα των ΔΥ. Πιστεύουμε πως οι ΔΥ, υπό την σκέπη της θεόσταλτης κυβέρνησής μας είναι και θα παραμείνουν ασφαλείς.

Π.Ζ.

Σχετικά άρθρα

Στον Λάκμο ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στοίχημα η μετάβαση από τον σχεδιασμό στην πράξη

Αποστόλης Τζελέτας