Απόψεις

Η επιχειρηματικότητα και η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία

Ο Τάσος Κούτλας, με αφορμή την πρόσκλησή του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί για την ψηφιακή οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην ειδική θεματική ημερίδα για την ψηφιακή κοινωνία, γράφει πώς διαμορφώνεται η οπτική γωνία της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στα αντικείμενα αυτά.

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα πεδίο στο οποίο είναι ξεκάθαρες οι διαφορές των σοσιαλδημοκρατών, έναντι των δυνάμεων της συντήρησης αλλά και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Από τη μία, η δεξιά μιλάει για το αρχέτυπο «κακό» κράτος που πρέπει να περιοριστεί, να κοπούν κονδύλια, να συρρικνωθεί προς όφελος του «καλού» επιχειρηματία και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας η οποία υποτίθεται είναι η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για να έρθει η ανάπτυξη.

Αυτή η οπτική γωνία, όμως, έχει δημιουργήσει και την αντίφαση που όλοι έχουμε δει: δεξιές κυβερνήσεις, μέσω του «κακού» κράτους, όχι μόνο να μην το συρρικνώνουν, αλλά με επιχορηγήσεις δημοσίου χρήματος να κρατούν όρθιο τον ιδιωτικό τομέα όταν αυτός κατέρρεε από τον λανθασμένο και παρασιτικό τρόπο λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων.

Από την άλλη, η ριζοσπαστική αριστερά μιλάει για το αρχέτυπο του «κακού» επιχειρηματία που απομυζεί τον κόπο των εργαζομένων, που φοροδιαφεύγει, κλέβει και εισφοροδιαφεύγει και αντιπροτείνει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο κράτους που βέβαια καταπατά την ισότητα των πολιτών, αφού δεν αφήνει περιθώρια να οραματιστούν και να δημιουργήσουν ελεύθερα.

Βέβαια, και αυτή η οπτική γωνία έχει δημιουργήσει μία αντίφαση, καθώς η ριζοσπαστική αριστερά, όταν ήρθε στην κυβέρνηση, με επιχειρηματικά συμφέροντα συνδιαλέχθηκε για να μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία.

Η σοσιαλδημοκρατία, πέρα και πάνω από τα διχαστικά αυτά δίπολα, μιλά για ένα ισχυρό κράτος, στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα κράτος με αναδιανεμητικό χαρακτήρα προς όφελος των πολλών, κατάργηση των ανισοτήτων και ενίσχυση της ισότητας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Μιλά όμως και για μία ισχυρή ιδιωτική οικονομία, με κανόνες, που θα παράγει τον πλούτο που προσφέρει έσοδα στο κράτος για να μπορεί μετά το κράτος να λειτουργήσει σοσιαλδημοκρατικά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να ενισχύσει τις πολιτικές που δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όσες και όσους επιθυμούν να επιχειρήσουν. Το τεράστιο ζητούμενο για την Ελλάδα του μέλλοντος είναι να αξιοποιήσουμε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως με την 4η βιομηχανική επανάσταση και τις νέες δυνατότητες παραγωγής πλούτου.

Αυτό συνοπτικά σημαίνει:

  • Να διευρύνουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, διευκολύνοντας την ίδρυση νέων εξωστρεφών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας (τεχνολογία, ψηφιακή επικοινωνία, τεχνητή νοημοσύνη, κοκ) – τις λεγόμενες νεοφυείς / startups.
  • Να αυξήσουμε την εξωστρέφεια των υφιστάμενων ελληνικών επιχειρήσεων, διευκολύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους ώστε να μπορούν να εισέλθουν ευκολότερα σε αγορές του εξωτερικού (με ψηφιοποίηση των πωλήσεων, των ενεργειών προώθησης, της παραγωγής, κ.ο.κ.).
  • Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στην ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία της γνώσης που ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους (στην κοινωνία της γνώσης παύουν οι καπιταλιστές να διαθέτουν τα μέσα παραγωγής. Τα μέσα παραγωγής είναι πρωτίστως οι γνώσεις των εργαζομένων και ως εκ τούτου ανήκουν στους εργαζόμενους).
  • Να ενισχύσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών ειδικά αυτών που μπορούν να μετατρέψουν τις γνώσεις, που έχουν ήδη, σε δεξιότητες της ψηφιακής οικονομίας (π.χ. ένας μαθηματικός να λάβει τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζεται για να μετατρέψει το θεωρητικό υπόβαθρο σε ανώτερα μαθηματικά που έχει, σε πρακτικές δεξιότητες που του επιτρέπουν να εργαστεί ως αναλυτής δεδομένων – μην ξεχνάμε πως η Ευρώπη έχει 50 χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας αναλυτών δεδομένων που οι περισσότερες μπορούν να καλυφθούν με απομακρυσμένη εργασία)

Η πανδημία έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο πως είναι καταστροφικό για μια οικονομία να στηρίζεται ασύμμετρα σε λίγες και μονοθεματικές πλουτοπαραγωγικές δραστηριότητες. Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μας, ο τουρισμός, υπέφερε τα δύο χρόνια της πανδημίας. Εάν η πανδημία συνεχιστεί, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για το σύνολο της χώρας.

Το άλμα προς το μέλλον της σύγχρονης ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας περιλαμβάνει τη διεύρυνση της ψηφιακής οικονομίας, την ισότιμη ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και τον συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Σχετικά άρθρα

Η σημασία της εξειδίκευσης για την οικονομική ανάπτυξη των Ιωαννίνων

Τάσος Κούτλας

Η «Αλλαγή» ήταν, είναι και θα είναι σύνθημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Βήμα – βήμα για να ακολουθούν και οι πολίτες

Αποστόλης Τζελέτας