Απόψεις

Η ΕΡΤ και το… παγόβουνο

Πριν από δυο βδοµάδες παρατηρήσαµε λογαριασµό της ΔΕΗ από µικρό εξοχικό σπίτι στη θεσπρωτική γη, που κατοικείται για δυο µήνες κάθε καλοκαίρι και κάποια σαββατοκύριακα τον υπόλοιπο χρόνο.

Το συνολικό ποσό πληρωµής ήταν 23 ευρώ από τα οποία 18,68 ευρώ η κατανάλωση, 5,75 ευρώ χρεώσεις δήµου και 5,42 για την ΕΡΤ! Σηµειωτέον ότι ακόµη κι αν το σπίτι είχε τηλεόραση, θα ήταν δώρο-άδωρο, καθότι, όπως επανειληµµένα έχει καταγγελθεί δηµοσίως, το εκπεµπόµενο σήµα είναι σχεδόν ανύπαρκτο και οι κάτοικοι σπάνια µπορούν να βλέπουν τηλεόραση. Το θέατρο του παραλόγου κρατάει χρόνια και δυστυχώς όχι µόνο συνεχίζεται, αλλά το παρεχόµενο πρόγραµµα της ΕΡΤ υποβαθµίζεται συνεχώς, µε αποτέλεσµα να κινείται πλέον σε τριτοκοσµικά επίπεδα. Ο χαρακτηρισµός «τριτοκοσµική ΕΡΤ» αποδόθηκε πριν από καιρό και από κυβερνητικό βουλευτή και πρώην υπουργό.

Οι πολίτες, από τους υπέρογκους φόρους που πληρώνουν, τροφοδοτούν τον κορβανά του υπουργείου Οικονοµικών. Από εκεί τα χρήµατα διοχετεύονται µε βάση τις αποφάσεις της κάθε κυβέρνησης προς τους διάφορους τοµείς του δηµόσιου βίου. Προς τα νοσοκοµεία, τα πανεπιστήµια, τα σχολεία, τις ένοπλες δυνάµεις, την πυροσβεστική… Η επιλογή της κατανοµής είναι αρµοδιότητα των κυβερνώντων σύµφωνα µε τις προτεραιότητες που θέτουν, τις ανάγκες για ανελαστικές δαπάνες. Ακόµη και µε τις ικανότητες του κάθε υπουργού να διεκδικεί πιστώσεις για τον τοµέα του. Όλοι, λοιπόν, παίρνουν πιστώσεις από τον δηµόσιο κορβανά. Όλοι όµως; Αµ δε!

Η ΕΡΤ είναι η µόνη κρατική δοµή, που χρηµατοδοτείται υποχρεωτικά απευθείας από τους ίδιους τους πολίτες µέσω των λογαριασµών της ΔΕΗ. Χωρίς να παρεµβαίνει κανένας υπουργός Οικονοµικών. Το ελληνικό κράτος δεν φρόντισε να χρηµατοδοτεί απευθείας από τους πολίτες τα νοσοκοµεία, το πολεµικό ναυτικό, τους παιδικούς σταθµούς… αλλά µόνο την κρατική µας τηλεόραση. Καταστάσεις, που δεν τις βλέπαµε ούτε στην Ουγκάντα επί του αλήστου µνήµης Ίντι Αµίν Νταντά!

Η πρόκληση θα ήταν πιο εύπεπτη, αν µας ανταπόδιδε το υστέρηµά µας µ’ ένα αξιοπρεπές πρόγραµµα. Αντ’ αυτού έχουµε στρατιές κοµµατικών κρατικοδίαιτων κατά περίπτωση, µηχανήµατα πανάκριβα, που µένουν αναξιοποίητα, ενώ παράλληλα δαπανώνται τεράστια και αδικαιολόγητα ποσά για εξωτερικές παραγωγές και άλλα τέτοια θεάρεστα.

Τον τελευταίο καιρό, ο όρος «τριτοκοσµική ΕΡΤ» είναι µάλλον ήπιος. Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις διαδοχικές διοικήσεις παραιτήθηκαν µέσα σε τρία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι η θεαµατικότητα παίρνει διψήφιο αριθµό µόνο σε παλιές αξιοπρεπείς εκποµπές όπως «Η µηχανή του χρόνου», ενώ καταποντίζεται σε ισχνά µονοψήφια νούµερα σε εκποµπές που κατ’ όνοµα είναι ενηµερωτικές, ενώ στην ουσία αποτελούν κακέκτυπο µηχανισµού χειραγώγησης συνειδήσεων.

Αποκορύφωµα αυτής της κατάντιας είναι απογευµατινή «ενηµερωτική εκποµπή», που φιλοδοξεί να σχολιάσει την επικαιρότητα. Ξεπερνάµε το όλο στυλ της συντονίστριας της εκποµπής, που -δεν ξέρουµε γιατί- µας θυµίζει κάτι από τα κέντρα διασκέδασης στις παρυφές της πόλης, όπου τραγουδούσε ο ο αξέχαστος Νίκος Μπισδάκης. Ξεπερνάµε και το γεγονός ότι «σηµαίνων» πολιτικός αναλυτής της εκποµπής, κινούµενος στα επίπεδα τη βραδυγλωσσίας, παροµοίασε τον αρχηγό της Νέας Δηµοκρατίας, µετά την οµιλία του στη Θεσσαλονίκη, µε τον θεωρητικό του ιταλικού φασισµού τη δεκαετία του 1920.

Μόλις προχθές, ο ίδιος ο µέγας σχολιαστής διατύπωσε τη θέση ότι το τροµακτικό χτύπηµα στον ΣΚΑΪ ήταν προβοκάτσια. Ούτε λίγο, ούτε πολύ τη βόµβα την έβαλαν ή οι ίδιοι ιδιοκτήτες ή οι εργαζόµενοι στον σταθµό! Και διάνθισε µε τη δήλωση «αυτή είναι προσωπική µας άποψη»! Διατυπώνοντας κι εµείς την προσωπική µας άποψη, θα πούµε ότι, στην ΕΡΤ µοιάζουν µε τα παγόβουνα: Η ηλιθιότητα είναι τρεις φορές µεγαλύτερη απ’ όση είναι ορατή.

Σχετικά άρθρα

Ιχνηλατώντας την ιστορία των Γιαννιωτοεβραίων

Νέο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τη σφαγή του Κομμένου

Τα βρήκαν με ΕΡΤ, στη Λιβαδειά πάει ο ΠΑΣ

Ηπειρωτικός Αγών