Απόψεις

Εμβόλιο, Χριστιανισμός και Χριστιανοί

Γράφει ο Γιάνης Δημολιάτης.

Ποιος κινδυνεύει

«Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, κινδυνεύουν οι πιστοί. Δεν κινδυνεύει ο Χριστός, κινδυνεύουν οι Χριστιανοί. Δεν κινδυνεύει ο Θεάνθρωπος, κινδυνεύουν οι άνθρωποι!»[1]

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που αναδημοσιεύτηκε ευρύτατα (24-12-2021), «στο πλαίσιο των τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.»[2] Πλήρως εμβολιασμένος, με ήπια συμπτώματα και γενικότερη κατάσταση της υγείας του καλή[3] «προτρέπει πατρικώς, για άλλη μία φορά, τους πάντες να ακολουθούν τις συστάσεις των ιατρών και των ειδικών επιστημόνων, καθώς, επίσης, και όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να το πράξουν για το καλό το δικό τους και του κοινωνικού συνόλου».[4]

Πώς τον προστατεύεις

Ο Μάκης Προβατάς, καλεσμένος του Χρήστου Μιχαηλίδη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, 27 Δεκεμβρίου 2021,[5] δήλωσε «εντυπωσιασμένος θετικά» με την απόφαση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων «που κάλεσε τους πιστούς να προσέλθουν στις Εκκλησίες αφού πρώτα έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους ναούς για να εξασφαλίσουν θέση και θα πρέπει να γνωρίζουν και την ακριβή ώρα του εκκλησιασμού τους.[6] Και σκεφτόμουν το εξής ότι ένας ιερωμένος δεν αγαπάει τον θεό περισσότερο από όσο τους ανθρώπους. Με αυτό που κάνει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος αποδεικνύει ότι ένας ιερωμένος αγαπάει τους ανθρώπους όσο και τον θεό. Και, για να είμαι ειλικρινής, όπου εγώ ακούω πολλές φωνές από ιερείς – και όχι μόνο αλλά κυρίως από ιερείς – για τη φοβερή αγάπη τους προς το θεό αγνοώντας τους ανθρώπους είμαι πάρα πολύ καχύποπτος και για τα δύο, και για την αγάπη τους προς τους ανθρώπους αλλά κυρίως για την αγάπη τους προς το θεό».

Έψεξε ύστερα τα μέσα ενημέρωσης που παρουσίασαν το γεγονός με τον πιασάρικο τίτλο «πρέπει να κάνεις ρεζερβέ», που και «δεν στέκεται καθόλου στο ύψος της πράξης του Μητροπολίτη» και «δεν εκπληρώνει το ρόλο των ΜΜΕ» που είναι να αντιλαμβάνονται «το ύψος και το βάθος και την ουσία των γεγονότων» και να περνούν αυτήν ακριβώς την ουσία στους τίτλους.

Και ολοκλήρωσε, «Άγιος είναι – κατά την άποψή μου βέβαια, και νομίζω αυτό έχει κάνει και η Εκκλησία διαχρονικά, το έχει αναγνωρίσει – κάποιος που το έχει αποδείξει με τις πράξεις του σε σχέση με τους ανθρώπους. Άγιος χωρίς να το έχει αποδείξει σε σχέση με τους ανθρώπους δεν νομίζω ότι υπάρχει.[7] Και θέλω να πω πραγματικά πόσο εντυπωσιασμένος θετικά, επαναλαμβάνω ως μη θρησκευόμενος, είμαι από αυτή την απόφαση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ο οποίος μάλιστα σε ένα σημείο – γιατί με ενδιέφερε πάρα πολύ να δω και την ανακοίνωση – λέει “με ταπείνωση, υπακοή, προσοχή και αγάπη προς τον κάθε συνάνθρωπό μας, χωρίς παράπονα και αντιδράσεις προς τη διαφύλαξη της υγείας όλων των αδελφών μας, να προσερχόμαστε στην Εκκλησία”. Αυτός είναι ο ρόλος, αυτός είναι ένας ιερέας ο οποίος αγαπάει τους ανθρώπους όσο και το Θεό.»

Πώς δεν τον προστατεύεις

Το αποτέλεσμα «της φοβερής αγάπης προς το θεό»[8] κραδαίνοντας σύμβολα σε συγκεντρώσεις[9] (και σε κοινωνικά δίκτυα) το ζούμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων.

Και θα το ζούμε ώσπου να τελειώσει η δεξαμενή των επίνοσων (των ανεμβολίαστων), οπότε και η πανδημία θα σβήσει: καμιά φωτιά δεν καίει όταν εξαντληθεί η καύσιμη ύλη.[10] 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Κωνσταντίνος Ζορμπάς (πάνω δεξιά στην εικόνα), Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, «Συνεργασίες: Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’». Χανιώτικα Νέα 9-6-2021: https://www.haniotika-nea.gr/oikoymenikos-patriarchis-vartholomaios-a/. Πρόσβαση 28-12-2021.

[2] Αν δεν γινόταν τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις, ο Πατριάρχης δεν θα είχε βρεθεί θετικός. Και κανείς δεν θα ήξερε ότι ήταν θετικός. Ούτε ο ίδιος.

[3] Ήπια συμπτώματα και γενικότερη κατάσταση της υγείας καλή: Αυτό ακριβώς κάνει το εμβόλιο. Βρίσκεσαι θετικός «στο πλαίσιο των τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων», όχι επειδή η αρρώστια σε έσπρωξε στο νοσοκομείο. Το εμβόλιο απαντά στο ερώτημα: Τί γίνεται αν κολλήσουμε; (Δεν είναι δουλειά τού εμβολίου να μην κολλήσουμε– έμμεσα, δευτερογενώς και πολύ αργότερα είναι κι αυτό, αλλ’ αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ειδικούς.) Αφού, στο τέλος-τέλος, δεν γίνεται να μην κολλήσουμε. (Δεν εξαιρέθηκε ούτε ο Πατριάρχης. Απέναντι στους ιούς είμαστε όλοι ίσοι.) Αργά ή γρήγορα, όλοι θα κολλήσουμε. Εκτός αν πάψουμε να αναπνέουμε ή αν ζούμε στα βουνά και τα λαγκάδια μακριά από ανθρώπου κοινωνία. Κάποτε, κάπου, κάπως θα μας ξετρυπώσει όσο κι αν του κρυβόμαστε (εκτός κι αν πάψουμε να αναπνέουμε – μόνο οι πεθαμένοι δεν αναπνέουν… ας πεθάνουμε πριν πεθάνουμε [από κορωνοϊό], λοιπόν!) Το θέμα είναι τί γίνεται όταν κολλήσουμε. Αυτό είναι δουλειά του εμβολίου. (Καλωσόρισες στο γήπεδό μου, έχω ράμματα για τη γούνα σου!) Για το ποια είναι η δουλειά του μη εμβολίου δεν έχετε παρά, ιδίως αυτές τις μέρες, να γυρίσετε το κουμπί οποιασδήποτε τηλεόρασης, οποιουδήποτε ραδιοφώνου, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (και της νύχτας).

[4] https://www.in.gr/2021/12/24/world/patriarxis-vartholomaios-thetikos-ston-koronaio/. Πρόσβαση 28-12-2021. Υπογράμμιση δική μας.

[5] Καθρέπτης: Σκέψη της ημέρας. https://webradio.ert.gr/proto-programma/27dek2021-kathreftis/, λεπτό 01:08:25. Πρόσβαση 28-12-2021. Οι υπογραμμίσεις δικές μας, όπου ο λόγος του ομιλητή εκφέρονταν εμφατικά.

[6] Με πανομοιότυπο τρόπο, όπως τα Χριστούγεννα, οι Θείες Λειτουργίες και την Πρωτοχρονιά: https://www.agon.gr/kathimerina/43285/me-kratiseis-theseon-kai-tin-protochronia-stis-ekklisies/. Πρόσβαση 28-12-2021.

[7] Τον περασμένο αιώνα έζησε στα Γιάννενα ένας άνθρωπος που την αγάπη του προς τους ανθρώπους την απέδειξε με τις πράξεις του.

[8] «αγνοώντας τους ανθρώπους»; Είναι οι πρώτοι που το πληρώνουν.-

[9] https://tvxs.gr/news/ellada/nea-sygkentrosi-antiemboliaston-se-athina-kai-thessaloniki, 21-7-2021. Πρόσβαση 28-12-2021.

[10] «Μια προτεσταντική μειονότητα στην Ολλανδία δεν δέχεται τους εμβολιασμούς των παιδιών. Όλες οι περιπτώσεις πολιομυελίτιδας στην Ολλανδία παρουσιάζονται σήμερα [1985] στη Χριστιανική αυτή μειονότητα.» Σύγχρονη Βιολογία και Χριστιανισμός: Η τοποθέτηση ενός ορθοδόξου βιολόγου Καθηγητού Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντίφωνο 14-4-2021. https://antifono.gr/σύγχρονη-βιολογία-και-χριστιανισμός/. Πρόσβαση 29-12-2021.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση